Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №688 від 25.12.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

Електрика – це життя

Електрика – це життя

Останнім часом ми все більше звертаємо увагу на речі, які раніше залишалися непоміченими. Особливо це стосується галузі комунальних послуг. Кого, ще років десять тому, цікавила ситуація із забезпеченням вугіллям теплових електростанцій, або графіком ремонту енергоблоків на АЕС? Крім нечисленних фахівців - нікого. Тепер кожний пересічний українець розуміє – немає вугілля, ремонтуються реактори – чекай “веєрних відключень” і запасайся ліхтариком та свічками.

Така сумна реалія сьогодення. Щоб дізнатися, про ситуацію на Рівненщині ми зустрілися з головою ПАТ “Рівнеобленерго” Сергієм Михайловичем Невмержицьким. Не дивлячись на свою зайнятість голова правління погодився відповісти на наші запитання.

- Сергію Михайловичу - ви керівник приватної структури ПАТ “Рівнеобленерго”, скажіть наскільки сьогодні прибуткова справа продавати електроенергію?

- У нас в суспільстві є велика ілюзія того, що приватні підприємства, які надають комунальні послуги заробляють шалені кошти. Насправді це не так. Нашу діяльність у цілому дуже жорстко контролює держава через свій спеціалізований орган НКРЄ. Тобто, ми не тільки не маємо права встановлювати тарифи на електроенергію, проводити на свій розсуд “вєєрні” відключення, але наша рентабельність та навіть статті витрат жорстко контролюються. Таким чином ні про які надприбутки й мови бути не може.

- Одним з джерел економії електроенергії є зменшення її втрат. Наскільки сьогодні зношені мережі та обладнання.

- Наше підприємство обслуговує понад чотириста тисяч абонентів, які розташовані на території в двадцять тисяч квадратних кілометрів. Можете уявити скільки складного обладнання нам доводиться обслуговувати. Звісно проблема ремонту та заміни його стояла та стоїть гостро по всій Україні. Наше підприємство вкладає значні кошти в ремонт мереж. У 2014 році нами реконструйовано та відремонтовано понад 1 тисячу 300 км ліній електропередач та близько 200 трансформаторних підстанцій. Ми змогли суттєво покращити стан обладнання і сьогодні ситуація в нас по цьому показнику є середньою по галузі. Зрозуміло, потрібно вкладати в модернізацію обладнання більше коштів, але тут далеко не все залежить від нас.

- Рівненська область – свого роду унікальна в Україні, адже окрім РАЕС, фактично на кордоні регіону знаходиться і Хмельницька атомна станція, чи не вважаєте Ви, що вартість електроенергії для споживачів області повинна бути менша, ніж в інших регіонах держави?

- Справа в тому, що в нас діє єдина загальнодержавна система електромереж і місце розташування тієї чи іншої станції суттєвого значення не має. Тому всі споживачі в державі повинні платити за однаковими тарифами. Тут ніякого регіонального коефіцієнту бути не може.

- Скажіть, наскільки графік “веєрних” відключень залежить від вашого підприємства.

- Ми частина великого механізму і нам просто доводять плани споживання і графіки його обмеження, а ми вже змушені їх виконувати, подобається нам це чи ні. Тобто, рішення приймаються на рівні держави і вплинути на них ми не маємо права.

- Яка сьогодні ситуація із розрахунками за вже спожиту електроенергію?

- Доволі непогана. Промисловість області сплачує за електроенергію на 100%, населення на 99%. Є проблеми із розрахунками за електроенергію в комунальних підприємств та державних установ. У цілому ж відсоток оплати за електроенергію в області сьогодні становить 97,8%, це дуже непоганий показник.

25.12.2014Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 25.12.2014p. 
На головну сторінку