Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №692 від 02.02.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

М

М'ята і її корисні властивості: ароматна і легендарна

Згідно з давньою легендою, німфа Минтая за свою красу і принадність була перетворена в рослину. Пізніше, це ароматне і красиве рослина стало відомо на весь світ під назвою Mentha, нам воно знайоме під назвою м’ята. Як її тільки не називали в народі — перекоп, бежава, драголюб, але від цього корисні властивості м’яти не зменшуються.

На сьогоднішній день існує більше трьохсот видів м’яти, найбільш широке застосування отримали близько 20-25 видів, усіх видів не перелічити, та й чи варто, в основному застосовується м’ята перцева. Характерною ознакою всіх видів м’яти є аромат, який виходить від рослин, у перцевої м’яти він найбільш сильний.

Корисні властивості м’яти

М’ята перцева має велику терапевтичну цінність, вона чинить заспокійливу, болезаспокійливу, судинорозширювальну, протизапальну дію. Покращує роботу травного тракту (підвищує апетит, ліквідує нудоту, печію, зменшує газоутворення в кишечнику, допомагає при проносах), має жовчогінну дію (застосовується для очищення печінки і виведення каменів з жовчного міхура).

М’ята застосовується як охолоджуючий і потогінний засіб при лихоманці та простудних захворюваннях (ангіні, нежиті, фарингіті). Її застосовують при запальних захворюваннях сечостатевої та дихальної системи (бронхіт і бронхоектазів).

Стимулююче діє м’ята на серце і на кровоносну систему, знімає прискорене серцебиття, головний біль, знижує артеріальний тиск, високий ефект показала м’ята у боротьбі з мігренню.

Комплексний вплив надає м’ята на нервову систему, заспокоює, тонізує, сприяє поліпшенню мозкової діяльності, позбавляє від безсоння.

М’яту широко застосовують і в стоматологічних цілях, готують розчини для полоскання порожнини рота, для додання свіжості диханню, знищення різних бактерій і зняття запальних процесів у ротовій порожнині.

02.02.2015



Рівне-Ракурс №10 від 02.02.2015p. 
На головну сторінку