№693 від 09.02.2015p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Нові дослідження підтверджують, що чим більше клітковини ви їсте, тим нижче ризик виникнення інсульту. Інсульт посідає 4 місце серед причин смертності в світі, вбиваючи більше 137 тисяч людей на рік. Також це головна причина появи інвалідності у людей, які пережили хворобу. Хоч рівень інсультів знизився, можливо, завдяки кращому контролю за кров’яним тиском, число інсультів все-таки велике через старіння нації.
Лікарі рекомендують жінкам приймати 21-25 грам клітковини на день, а чоловікам — 30-38 грам. Невелика порція цільнозернової пасти або дві порції багатих на клітковину фруктів і овочів містять 7 грам клітковини.
Ось 6 продуктів, багатих на клітковину,
які дозволять зменшити ризик інсульту
1. Висівки
Висівки – продукт, в якому міститься найбільше клітковини. Вони відмінно стимулюють роботу травного тракту, допомагають скинути зайву вагу і роблять шкіру красивою і здоровою. Посипте пластівці або смузі пшеничними або вівсяними висівками і додасте 12 грам клітковини до свого обіду.
2. Ягоди
У ягодах повно клітковини, а в бузині особливо, 10 грам на склянку. Також досить клітковини і в малині. Чорниця, лохина і полуниця стануть також гарним вибором. Лохина, наприклад, – це відмінний продукт для людей, які страждають на діабет. І вона також корисна для травлення.
3. Боби
Чи то лімська квасоля, чорна квасоля, нут або мастикова фісташка, всі з сімейства бобових містять багато клітковини. Ними можна замінювати м’ясо в рецептах, щоб знизити ризик появи інсульту. Якщо виник метеоризм, не переборщіть з бобами – всього один стакан квасолі містить майже 5 грам клітковини.
4. Вівсянка
Їжте приготовану на пару вівсянку швидкого приготування, щоб отримати якомога більше клітковини. І тоді Вам забезпечений високий імунітет, нормальний кров’яний тиск і здорове серце.
5. Шпинат
Також як і інші зелені овочі, включаючи листя гірчиці, листя ріпи і буряків вони всі багаті на клітковину. Ще одна його перевага в тому, що він запобігає розвитку різних злоякісних пухлин.
6. Мигдаль
Мигдаль, як і інші горіхи та насіння, сповнений клітковини і послужить відмінним перекусом між прийомами їжі. Вживання цього горіха дуже важливе особливо для жінок, так як він перешкоджає старінню організму в цілому.
На жаль, інсульти, захворювання серця і злоякісні пухлини – це лідери серед усіх існуючих причин, які обривають життя людини. Потрібно намагатися уникнути їх усіма можливими методами.
09.02.2015 |
Рівне-Ракурс №10 від 09.02.2015p. На головну сторінку |