№693 від 09.02.2015p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Лікарські рослини і приправи
Майоран - приправа, яка використовується в кулінарному мистецтві практично повсюдно; її можна додавати в абсолютно будь-які страви - від супів до десертів. Запах у нього злегка солодкуватий, пряний, але в цей же час квітковий, трохи нагадує камфору. Що стосується смаку, то він швидше пекучий і гостропряний, з одного боку, і м’який та солодкий - з іншого. Така широка палітра пов’язана з величезною кількістю ефірних масел, якими багатий майоран. Приправа ця також відрізняється високим вмістом вітамінів, що не може не вплинути на смакові відтінки. Наприклад, в її складі можна знайти рутин, каротин, пектин, вітамін С і дубильні речовини. В окремий рід майоран виділили відносно недавно, раніше його прирівнювали до орегано, хоча вони мають яскраві відмінності.
Чим ще здивує нас майоран? Застосування в кулінарії - далеко не єдине, чим може похвалитися ця рослина. Вона також широко використовується в народній медицині як знеболююче при мігрені або менструальних болях. Ним лікують кашель і захворювання нервової системи. Як вже згадувалося вище, часто майоран додають в дуже жирні, важкі страви, тому що він позитиво впливає на процеси в шлунку і кишечнику. Відвар з такої трави допоможе позбутися від метеоризму, а також надасть седативну дію. Нарівні з календулою майоран має протизапальний ефект, наприклад, після видалення зуба або при перших ознаках стоматиту не зайвим буде полоскати рот відваром цих трав 3-4 рази на день. Майоран дуже часто радять при безсольовій дієті, так як він є сильним підсилювачем смаку. Мазі на основі розглянутої рослини застосовують при невралгічних болях, розтягненнях, вивихах і ревматичних захворюваннях. Людям, у яких виявлені хвороби нирок, жовчного міхура, печінки, а також які перенесли інфаркт міокарда рекомендують приймати майоран. Корисні властивості цієї чудової трави помічені вже давно, і споконвіку люди лікувалися відварами і мазями на її основі. Найактивнішу дію має він у період простудних захворювань, оскільки знімає нежить і першіння в горлі.
09.02.2015 |
Рівне-Ракурс №10 від 09.02.2015p. На головну сторінку |