![]() |
№693 від 09.02.2015p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Українські страви смачні і різноманітні, але борщ, напевно, найвідоміша і найулюбленіша з них. У наший країні, та і в країнах найближчого зарубіжжя мало хто може уявити собі свій раціон без борщу.
Аргументи дієтологів
Дієтологи проти борщу - на їх думку, він небезпечний для здоров’я людини з наступних причин:
Це міцний відвар - кістковий, м’ясний або овочевий.
Якщо у вас виражений панкреатит, то такі відвари вам однозначно протипоказані!
Овочі, особливо капуста і морква містять велику кількість нітратів.
Він містить щавлеву кислоту, яка може призвести до утворення каменів в нирках і сечовому міхурі, розвитку остеопорозу і карієсу.
Щавелева кислота - натуральна речовина, яка у вільному вигляді або в з’єднаннях міститься в деяких рослинах, наприклад, її багато в буряці, щавлі, помідорах.
Все це звичайно дуже цікаво, але що нам тепер зовсім не харчуватися?!!
Якщо гарненько помізкувати, то існують гарні засоби нейтралізації всіх “небезпек” борщу. І досвідченій господині вони чудово відомі:
Зливайте перший бульйон, і кладіть в нього цілу, а не нарізану цибулину, вона добре “вбирає” шкідливості.
Нітратів в свіжих овочах, звичайно, може бути багато, але овочі, які пройшли правильну термічну обробку, навпаки, сприяють виведенню нітратів з організму.
Додайте в тарілку борщу ложечку сметани. Сметана нейтралізує щавлеву кислоту. А ще це дуже смачно!
Висновки напрошуються самі собою: не варто лякатися новомодних дієтних теорій, і, якщо ви знаєте, як варити борщ, він завжди буде смачним і корисним!
Чим корисний борщ?
Це ідеально збалансована страва.
Інгредієнти, що підбирались століттями, гарантують оптимальне співвідношення білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мінералів і ферментів. Цей баланс забезпечує м’який жовчогінний ефект, що позитивно впливає на печінку і, відповідно, на всю травну систему. А також очищає організм від токсинів.
Овочі і приправи дають борщу масу вітамінів і мінералів.
Серед них вітаміни групи В, С, К, органічні кислоти, фолієва і пантотенова кислоти, амінокислоти, каротиноїди, мінеральні солі.
Багато тваринних і рослинних білків.
М’ясо, бобові, навіть гриби дуже багаті на так необхідний нашому організму білок. Будь-який борщ дуже живильний і насичує на тривалий проміжок часу.
Це рідка страва. Для людини рідина не менш важлива за білки і вітаміни. Бульйони і відвари активізують травлення. Рідина також покращує роботу слизових оболонок, розріджує кров (позитивно для судин і серця). Тому не слід робити борщ занадто наваристим.
Багато клітковини.
Ні для кого не секрет, що овочі багаті клітковиною, а борщ багатий на овочі.
09.02.2015 |
Рівне-Ракурс №693 від 09.02.2015p. На головну сторінку |