Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №696 від 02.03.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Пектин

Пектин

Цю речовину, відкриту 200 років тому, називають санітаром людського організму. Вона, немов пилосос, вбирає в себе все сміття, яке заважає органам повноцінно працювати.

Це полісахарид, що міститься в рослинах. Особливо багато його у водоростях і різних фруктах. У харчовій промисловості його активно використовують як загущувач, так як він швидко перетворює різні маси в желе (виготовлення мармеладу, приготування киселю - все це засновано на використанні пектинових речовин). У звичайних продуктах харчування його можна знайти під кодовою назвою, як харчову добавку E440.

Вченими були встановлені ті функції, які він виконує в організмі:

– стабілізує обмін речовин;

– знижує холестерин;

– покращує периферичний кровообіг;

– нормалізує перистальтику кишківника: володіючи обволікаючими і в’яжучіми властивостями, він сприятливо діє на стан слизової оболонки всього шлунково -кишкового тракту;

– при виразкових захворюваннях проявляє себе як легкій знеболювальний та протизапальний натуральний засіб;

– очищає від шкідливих речовин (радіоактивних елементів, іонів токсичних металів, пестицидів) при збереженні бактеріологічного балансу;

– сорбує і виводить біогенні токсини, ксенобіотики, анаболіки, продукти метаболізму, а також біологічно шкідливі речовини, що накопичуються з плином часу в організмі: жовчні кислоти, холестерин, сечовину;

– зв’язує важкі метали (ртуть, свинець, стронцій);

– знижує ризик раку, серцево -судинних захворювань, діабету;

– активізує мікроорганізми, які відповідають за вироблення вітамінів.

Шкідливі властивості пектину

Щоб пектин завдав шкоди організму, потрібно постаратися. Це може статися у двох випадках. Перший - алергія на цей полісахарид. Друге - передозування, але для цього потрібно з’їсти дуже велику кількість фруктів і ягід. Тільки в цьому випадку ця речовина:

– завадить всмоктуванню організмом мінеральних речовин (цинку, магнію, кальцію, заліза);

– може спровокувати процеси бродіння в товстій кишці;

– викличе сильний метеоризм;

– знизить засвоюваність жирів і білків.

Продукти із високим вмістом пектину: буряк; морква; капуста; чорна смородина; агрус; журавлина; малина; полуниця; персики; яблука.

02.03.2015



Рівне-Ракурс №10 від 02.03.2015p. 
На головну сторінку