Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №256 від 07.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Рекорд року

Давай одружимося!

Давай одружимося!

Офіційному укладенню шлюбу віддають перевагу перед цивільним

Рекордну кількість шлюбів зафіксували у Рівному за минулі вихідні. Їх було 102, хоч традиційно ця кількість не перевищує 80-90. Загалом же, з кожним роком все більше молодих людей у Рівному виявляють бажання стати на рушничок щастя. Так, станом на 1 вересня цього року у міському відділі реєстрації актів цивільного стану було зареєстровано 1435 шлюбів, що на 200 більше, ніж за аналогічний період торік.

У серпні минулого року у міському РАГСі відбулася нарада за участю міського голови Віктора Чайки, його заступників. Тоді ж, після оглядин приміщення, гості й господарі дійшли думки, що приміщенню потрібен капітальний ремонт. Мер Рівного пообіцяв що до 15-річчя Незалежності рівняни одружуватимуться вже в оновленій будівлі. Однак, міські чиновники встигли зробити лише проект реконструкції й не більше. Й нині подружні пари під звуки маршу Мендельсона піднімаються на другий поверх аварійними сходами, під краплями дощу, які стікають з прогнилого даху і стоять у задусі, бо вікна в залі через старість вже не відчиняються.

Втім, свято одруження для молодят від усього того не перестає бути незабутнім.

Що нового в обряді реєстрації шлюбу цієї осені в Рівному, кореспондент “РР” поцікавилася у начальника міського відділу РАГС Тетяни КІЧАТОЇ.

- У церемонії реєстрації шлюбу нічого особливо не змінилося. Бо традиції – на те й традиції, щоб їх дотримуватися і зберігати роками. Але на перше вересня цього року ми зареєстрували на 200 шлюбів більше, ніж торік. Через такий наплив та щоб усім догодити, ми на 2-3 хвилини скоротили привітання молодят їхніми гостями. Тобто, наречених у центральному залі наприкінці обряду вітають лише найближчі родичі: батьки, бабусі з дідусями. А решта гостей переходять у сусідній зал, де може досхочу обіймати-цілувати та поздоровляти новоспечене подружжя.

Хоч і багато роботи, проте отримуєш моральне задоволення, що реєструєш повноцінні шлюби. Адже ще кілька років тому соціологи фіксували неприємну, як на мене, тенденцію, коли кількість пар, які живуть у цивільному шлюбі, перевищувала кількість офіційно зареєстрованих.

Та й Сімейний кодекс, який набрав чинності 2004 року, захищає насамперед так зване офіційне подружжя.

А щодо новацій, то потроху з’являються пари, які хочуть провести реєстрацію шлюбу, так би мовити, по-європейськи. Коли батько нареченої вводить її під руку до зали з гостями, де на неї вже чекає наречений. Звучить урочиста музика, виголошуються обітниці тощо.

- Але у нас є свої традиції, цікаві й гарні...

- Є, звісно ж. Але ми будемо робити, як бажають наречені, адже вони оплачують такий оригінальний обряд за значно вищою ціною.Тим більше, що Сімейний кодекс вимагає від нас іти назустріч побажанням молодят для створення урочистого настрою у незабутній для них день. Головне, що нині є престижним, - законно реєструвати сімейні стосунки.

07.09.2006



Рівне-Ракурс №10 від 07.09.2006p. 
На головну сторінку