Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №256 від 07.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Cенсація

На Рівненщині оновлюються ікони</p><p>

На Рівненщині оновлюються ікони

На святого Іллі, 2 серпня, у чотирьох родинах села Чудель Сарненського району оновилися ікони. Спочатку диво сталося в сім’ї Андрощуків. 75-річна бабуся Марія розповіла, що у неї склалося враження, ніби ікону хтось заново розмалював, бо з часом вона вицвіла й була блідою.

Яскраво червоного кольору набула права частина одягу Христа Спасителя й оголилася права рука. На німбі, який увінчує голову Божої Матері, чітко проявилося зображення хрестика. Оклади почали виблискувати, ніби їх щойно протерли. А самі рамки водночас стали липкими, ніби з дерева точився сік. У людей, які торкалися до них, на руках лишалися червоні плями. Коли подібні оновлення помітили на своїх іконах в інших родинах, то у селі заговорили про Боже диво. 19 серпня хресним ходом усі 8 ікон занесли до місцевої Свято-Успенської церкви УПЦ, де подивитися на них сходилися люди з усього села. Владика Анатолій провів службу й благословив селян. Отець Сергій (на фото) пояснити причини божого знамення не може.

- На все воля Господня, і лише він може знати причини своїх дій, - каже священик. - До нас приїжджав намісник Рокитнівського чоловічого монастиря, архімандрит Феофан, який підтвердив, що оновлення ікон - таки Боже диво, а не підробка.

Цікаво, що серед цих ікон дві пари - вінчальні. Їм уже по 24-26 років.

Решта - це зображення Божої матері - пом’якшення злих сердець та Святого Миколая. А 28 серпня, якраз на Успіння, староста церкви Михайло Мелещук побачив, що і його вінчальні ікони теж оновилися. Щоправда, ці образи старіші - їм уже по 60 років.

Об’єднує диво те, що будинки, в яких оновилися ікони, розташовані відносно поряд. А також те, що на зображеннях переважає червоний колір.

- Ще архімандрит Феофан сказав, що червоний колір - це погано. - пояснив отець Сергій. - Можливо, таким чином Господь нас попереджує. Бо цього року в селі сталося три жахливих убивства - брат убив брата, батько побив сина й згорів у пожежі, коли зайнялася хата, а також друзі побилися до смерті.

Насамкінець, отець Сергій розповів, що до нього звертаються священики із сусідніх сіл Вири, Кам’яне-Случанське, Селище і розповідають, що й у них почали оновлюватися ікони.

07.09.2006Володимир ПОПИК



Рівне-Ракурс №10 від 07.09.2006p. 
На головну сторінку