Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №700 від 02.04.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Незаможним компенсують потрачене на ліки

Незаможним компенсують потрачене на ліки

Міністерство охорони здоров’я разом із Міністерством соцполітики розроблять програму компенсації для малозабезпечених громадян при придбанні ліків і медпрепаратів. Таке доручення вони отримали від прем’єр-міністра Арсенія Яценюка

Коливання курсу гривні, яке допустив Нацбанк, моментально підкинуло догори ціни на ліки. Як імпортні, так і вітчизняні. Зараз ціни кусаються скрізь, але в аптеках – це щось неймовірне. Особливо від цього страждають літні люди та соціально незахищені. Іноді їм ліки потрібні щодня, а пенсії та соціальні виплати не встигають за стрибками цін в аптеках.

На цю проблему звернули увагу в уряді. За дорученням Арсенія Яценюка Міністерство соціальної політики та Міністерство охорони здоров’я, якими керують урядовці за квотою “Блоку Петра Порошенка” Павло Розенко й Олександр Квіташвілі, мають у найкоротші терміни розробити програму компенсації незаможним громадянам за придбані ліки і медичні препарати. Українці сподіваються, що висуванці президентської політсили з цим дорученням справляться.

В уряді сподіваються, що фармацевтичні компанії підуть назустріч державі і зменшать вартість ліків для малозабезпечених. “Та в тих фармацевтів немає совісті!”, - справедливо скаже читач. Відповімо: коли в державі криза, солідарними мають бути і політики, і підприємці, і пересічні громадяни. Фармацевти зацікавлені, щоб їхні препарати купували, адже якщо люди лікуватимуться як за царя Гороха, то погано буде усім. Пацієнти можуть тим шаманізмом вкоротити собі віку, а аптекарі – збанкрутувати.

Крім того, Кабінет міністрів скасував перереєстрацію ліків та спростив реєстрацію медпрепаратів. Цього хотіли вітчизняні фармкомпанії. Вони скаржилися, що існуюча процедура реєстрації та перереєстрації ліків містить у собі значну корупційну складову. На цій корупції озолотилося не одне покоління чиновників МОЗу. Якщо коротко, схема була такою: у передових країнах світу, де існує дуже жорстка система медичних перевірок якості, препарат дозволено, а в Україні за його реєстрацію доводилося давати чиновникам на лапу. Та ще й чимало. Зрозуміло, що мазь чи пігулки ставали після цього золотими.

У корупційну схему втягувалися й вітчизняні фармацевти, яких змушували перереєстровувати ліки, щоб за це здирати гроші. Аптекарі автоматично закладали свої збитки від перереєстрації в ціну. Таким чином, виробники, поставники, аптекарі і споживачі змушені годувати чиновників-корупціонерів. За наполяганням фармацевтичних асоціацій всі процедури з ліками спрощено. Але це не означає, що на ринку з’являться “чудо-пігулки від раку” чи “еліксир молодості”. Контроль залишиться, просто зменшиться кількість процедур, за кожну з яких раніше чиновник хотів хабара.

У цьому питанні виробники ліків й урядовці порозумілися. Принаймні, міністр Квіташвілі найближчим часом зустрінеться в представниками фармкомпаній. Мова йтиме про гнучку систему скидок на ліки для соціально незахищених громадян. У свою чергу Яценюк на засіданні Кабміну зазначив, що частину коштів компенсує уряд. Тож, якщо до доручення прем’єра всі підійдуть відповідально, певні суми за придбані ліки пенсіонерам й інвалідам будуть компенсовані. Це стане ще одним кроком уряду на захист найбільш вразливих категорій населення. Усі розуміють, що нинішні складності треба пережити, і що тим, хто бідує, це зробити тяжче. Їм необхідно допомогти. Це – обов’язок держави.

І не лише коли мова йде про ліки й медичні препарати. Візьмемо субсидії на оплату комунальних послуг. В уряді планують, що кількість тих, хто звернеться по знижку, сягне 4 млн. На це виділено 24 млрд. грн. – вистачить всім 10 млн. мало імущих, які потребуватимуть субсидію. Значно спрощено процедуру отримання субсидії – подається заява і декларація про прибутки. Але чесна. Адже в нас часто буває, що субсидію оформляє не нужденний, а хитрий. Хитрих тепер відсіють. Ті, хто отримує знижки зараз, автоматично матимуть таке право й надалі. Віднині субсидія діятиме рік, також скасовано низку обмежень щодо майнового стану особи, яка претендує на знижку.

За надскладних умов уряду вдається виплачувати кошти й переселенцям. А це більше мільйона чоловік. У нас деякі діячі полюбляють з телеекранів бідкатися, що, мовляв, утікачам зі сходу живеться скрутно. Так і багатьом полтавчанам, хмельничанам і навіть киянам живеться нині скрутно. Але уряд знайшов у бюджеті додатково 3 млрд. грн., аби й далі виплачувати державну допомогу тим переселенцям, які не повернулися на Донбас. Переважно це люди, які прагнуть знайти роботу і почати життя наново в нових для себе умовах. І їм необхідно у цьому допомагати.

02.04.2015Василь Шевчук



Рівне-Ракурс №10 від 02.04.2015p. 
На головну сторінку