Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №703 від 21.04.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Великий німий

Великий німий

У вересні 1910-го 21-річний Чарлі Чаплін разом із лондонською трупою Фреда Карно поїхав на гастролі до США. Виступи були вдалими, і 1912-го вони приїхали вдруге. Америка сподобалась хлопцеві, й він вирішив там залишитися. Чарлі мріяв розводити свиней і почав збирати гроші, аби купити ферму. Якось він отримав телеграму з Нью-Йорка: його запрошують зніматися в кінокомедіях й обіцяють платити $150 на тиждень. Він погоджується.

Комедії за його участю мають шалений успіх. Чарлі вигадував різні витівки, кумедні сюжети. Згодом вирішує сам знімати фільми за власними сценаріями. 1915-го він робить 12 стрічок для чиказької фірми “Ессеней”. При підписанні нового контракту Чарлі просить $150 тис., але фірма йому відмовляє. Тоді він перебирається до Нью-Йорка: кінокомпанія “М'ючуел” запропонувала йому контракт на $670 тис.

Кожен новий фільм приносив Чарлі фантастичні гонорари. Через п'ять років він стає мільйонером. Купує розкішний будинок, автомобіль, наймає прислугу. Восени 1917-го на віллі у кіномагната Сема Ґолдвіна він знайомиться з 16-річною акторкою Мілдред Харріс. Чарлі запросив її на побачення. Потім пішли обіди, танці, прогулянки. Мілдред завагітніла. Її мати пригрозила, що подасть до суду. Чаплін змушений був одружитися.

Після весілля з'ясувалося, що вагітність була вигадкою. Чарлі цілими днями пропадав на зйомках, а Мілдред жила своїм життям. Через рік вона народила сина Нормана, однак дитина прожила лише три дні.

— Мілдред не була злою, — згадував Чаплін, — але вона була безнадійно зоологічною. Я ніколи не міг проникнути в її душу. Вона була забита якимсь рожевим дрантям і всілякими дрібницями.

Згодом він дізнається, що дружина його зраджує. Мирного розлучення не вийшло: Мілдред звинуватила чоловіка в жорстокості й вимагала компенсації за моральні збитки. Чарлі виплатив їй $100 тис., і 20 листопада 1920-го їхній шлюб нарешті розірвали.

Незадовго до того Чаплін познайомився з 14-річною Лілліт Мак-Мюррей. Дівчина працювала у кондитерській батька поряд із кіностудією. Чарлі часто бував там, і захопився гарненькою продавчинею. Він запропонував їй роль янголятка у своєму фільмі “Малюк”. Через три місяці вона завагітніла. Її батько при адвокатах показав акторові знімки інтимних стосунків з його донькою і пригрозив посадити Чарлі на 30 років за розбещення неповнолітньої. Той благав Лілліт зробити аборт, обіцяв $20 тис., якщо вона знайде іншого нареченого. Однак після того, як її дідусь із дробовиком увалився на знімальний майданчик “Золотої лихоманки”, а дядько надіслав візитівку мирового судді, актор дав згоду на одруження.

Літа народила Чапліну двох синів — Чарльза та Сіднея. Однак їхній шлюб був нещасливим. У грудні 1926-го Лілліт разом із дітьми переїжджає до матері, а невдовзі її адвокати подають позов про розлучення. На 42 сторінках Літа написала заяву, де звинувачувала чоловіка у жорстокості й аморальності і розкривала подробиці їхнього родинного життя. За два роки у Чапліна нібито було п'ять коханок. Він неодноразово погрожував дружині пістолетом і водив додому повій. Заяву розмножили й продавали на вулицях по 25 центів.

За рішенням суду Літа одержала від чоловіка мільйон доларів, а він потрапив у клініку для нервовохворих. Звідти вийшов зовсім сивий.

Трохи оговтавшись, Чарлі розпочинає зйомки фільму “Вогні великого міста”. А в липні 1932-го зустрічає нове кохання – 22-річну актрису Полетт Ґоддар. Через 4 роки вони побралися.

— Ми з Полетт були одружені лише рік, але в наших взаєминах уже намічався розрив, — казав згодом Чарлі. — Почасти цьому сприяв мій кепський настрій та марні спроби продовжити роботу.

Вони прожили разом 8 років і мирно розійшлися. Згодом актриса вийшла заміж за письменника Еріха Марію Ремарка.

1941-го Чаплін познайомився з молодою акторкою Джоан Беррі, яка приїхала до нього на кінопроби. Дівчина активно шукала його уваги, і Чаплін захопився. А потім дуже жалкував: Джоан напивалася, серед ночі вривалася до його будинку, сварилася й била вікна. Чарлі змусив її розірвати контракт, дав грошей і відправив до Нью-Йорка.

Якось до нього прийшла донька відомого драматурга 17-річна Уна О'Ніл.

— Мене полонила її сяюча привабливість і дивовижна чарівність, — згадував Чарлі Чаплін. — Чим більше я пізнавав Уну, тим сильніше мене дивували її почуття гумору й терпимість — вона завжди з повагою ставилася до чужої думки.

Вони покохали одне одного. Але у травні 1943-го до Лос-Анджелеса повернулася Джоан і влаштувала Чапліну скандал. Той викликав поліцію, дівчину кинули до в'язниці. Та з'ясувалося, що вона вагітна. Джоан запевняла, що батько її дитини — Чарлі Чаплін, і подала на нього до суду. Актора визнали винним, бо Беррі довела, що вони жили разом. Коли ж у жовтні Джоан народила дитину, аналіз крові показав, що її батько інший чоловік. Чапліна виправдали.

Доки розгорталися ці події, Чарлі запропонував Уні одружитися. Її батько був проти, адже Чапліну щойно виповнилося 55. Однак вони таки побралися. Уна відмовилася від кар'єри актриси й вирішила присвятити себе родині.

— Якби я раніше зустрів Уну або схожу на неї дівчину, — казав Чарлі, — то ніколи б не мав жодних проблем із жінками. Я чекав на неї все життя.

Дружина жила його роботою, його інтересами. Коли Чарлі нервував та впадав у депресію, завжди знаходила потрібне слово, аби підтримати його.

Фільм “Месьє Верду”, де Чаплін висміяв американський спосіб життя, критика та преса зустріла шквалом протестів. Чарлі звинуватили в антиамериканській пропаганді та прокомуністичних настроях, і він вирішив залишити США. 17 вересня 1952-го Чапліни вирушають до Англії. Погостювавши в Лондоні, родина, у якій було вже четверо дітей, вирішує оселитися у Швейцарії. Чарлі Чаплін купує будинок із садком у містечку Корсьє. Уна народила ще чотирьох дітей. Восьма з'явилася на світ, коли її батькові йшов 73-й.

Чарлі мріяв розводити свиней.

Під кінець життя Чарлі Чаплін переніс кілька мікроінсультів і пересувався в інвалідному візку. Різдвяної ночі 1977-го він тихо відійшов. Уна пережила його на 14 років і заповіла поховати її поряд із чоловіком.

Чарлі Чаплін обігнав Наполеона

“Він дуже різний, — говорив Чарлі Чаплін про свій образ. — Він — і волоцюга, і джентльмен, і поет, і мрійник. А взагалі, це самотня істота, яка мріє про красиву любов та пригоди”.

Свій знаменитий костюм — маленький капелюх, величезні черевики, мішкуваті штани й тісний піджачок — Чарлі уперше одягнув у лютому 1914-го на зйомках фільму “Неймовірно скрутне становище Мейбл”. Великі сумні очі контрастували з маленькими кокетливими вусиками. Кумедну ходу Чарлі перейняв у старого на прізвисько Чудило Бінкс, який доглядав коней у шинку його дядька Спенсера.

Герой Чарлі Чапліна, нібито беззахисний та наївний, міг бути і спритним, і завзятим, і навіть підступним. Міг підібрати з тротуару недопалок або забрати у дитини цукерку, а інколи у гніві й дати стусана дамі під зад.

Американський Інститут суспільної думки якось визначив трьох найвідоміших людей усіх часів. На першому місці опинився Ісус Христос, на другому — Чарлі Чаплін, а на третьому — Наполеон Бонапарт.

Цікаві факти з життя:

1. Улюбленим видом спорту для Чапліна був бокс, а танцем танго.

2. У фільмі “Вогні великого міста” Чарлі поєднав бій на ринзі з танго.

3. Також цікавим є те, що Чарлі Чаплін на 4 дні старше за Гітлера і це викликає багато обговорень, загалом через фільм “Диктатор”.

4. Під час Другої світової війни “Комітет допомоги Росії у війні” запросив Чапліна виступити з промовою на мітингу. Свій виступ Чаплін розпочав зі звернення “Товарищи!” та призвав як можна швидше відкрити другій фронт. Після цього виступу ( через слово “Товарищи”) Чапліна стали вважати комуністом.

5. В 1975 році Чаплін був посвячений в лицарі королевою Єлизаветою ІІ, хоча спочатку Чарлі мав пройти посвяту у 1956.

6. В 1978 труна з тілом Чапліна була викопана та вкрадена з ціллю вимагання викупу. Проте поліція ареш-тувала злочинців, і Чаплін був перепохований 17 травня 1978 року.

21.04.2015



Рівне-Ракурс №10 від 21.04.2015p. 
На головну сторінку