Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №703 від 21.04.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Боротьба з бур’янами

По-перше, при щорічному весняному перекопуванні городу ретельно прибирайте з землі все коріння багаторічних бур’янів.

Не удобрюйте гряди заздалегідь, тільки перед висадкою розсади або насіння.

Всі підростаючі зайві трави потрібно зрізати гострої лопатою або сапкою кожні два тижні (такий цикл оптимальний для виснаження бур’янів), по можливості робити це в суху сонячну погоду.

Коли земля добре прогріється, на грядках і навколо плодових дерев замульчуйте грунт на 8-15 см шаром соломи або хвої, подрібненої корою або тирсою, які сповільнять зростання бур’янів.

На грядках з теплолюбними рослинами (кабачками, томатами, паприкою, базиліком) можна розтягнути темну плівку, роблячи для корисних поселенців хрестоподібні розрізи.

У боротьбі з бур’янами вам допоможуть і почвопокривні рослини, які потрібно висадити навколо дерев і чагарників і на укосах гряд.

Простір між грядами можна засіяти злаковими травами і постійно їх скошувати. Іноді варто висаджувати культурні рослини і квіти трохи тісніше, щоб залишити менше простору смітних трав.

Для боротьби з газонними мохами та іншими бур’янами пізньою весною і влітку вноситься «газонний пісок» - це суміш річкового піску з залізним купоросом і сечовиною у пропорції 5:1:1.

Нормалізувати кислотність грунту і водночас позбутися мокриці допоможуть вапно і зола.

Якщо бур’яни вже наступають, а повільні коренеплоди, петрушка, кріп ще й не думають показуватися з землі, з бур’яном можна боротися за допомогою 15-20%-і розчину кухонної солі (хлористого натрію), калійної солі або 12%-ного розчину аміачної селітри (вносити треба з розрахунку 3 літри на сотку).

Якщо для боротьба з бур’яном ви використовуєте хімічні засоби на своїй садовій ділянці, то дотримуйте правила роботи з ними. Ніколи не перевищуйте рекомендовані пропорції хімікатів для боротьби з бур’янами. Щоб не отруїтися гербіцидами, при роботі з ними завжди надягайте респіратор, щільний одяг з довгими рукавами і рукавички. А після закінчення переодягніться і ретельно вимийте руки. Слідкуйте, щоб оброблені рослини не потрапили в руки дітей або ними не поласували домашні тварини. Обробку рослин проводите в суху безвітряну погоду.

21.04.2015



Рівне-Ракурс №10 від 21.04.2015p. 
На головну сторінку