Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №708 від 25.05.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Сафлор фарбувальний

Сафлор фарбувальний

Думаємо, багато чули про корисні властивості такого виду рослинної олії, як сафлорова. Однак, мало хто знає хоч трохи про рослину, з насіння якої виготовляють цілющий продукт харчування. Наприклад, нерідко сафлор іменують не інакше як американський або дикий шафран, а також чортополох фарбувальний.

Насправді сафлор фарбувальний і шафран - це абсолютно дві різні рослини. Однак, за своїм зовнішнім виглядом сафлор дивно схожий з шафраном. За прийнятою в біології класифікацією, сафлор фарбувальний зараховується до однорічних рослин з сімейства айстрових. Cафлор - це рослина, яка складається з прямого і досить гіллястого стебла, на якому виростають ланцетні листя довгастої форми. Цвіте сафлор яскравими жовто-помаранчевими квітами.

Корисні властивості сафлора обумовлені в першу чергу хімічним складом рослини. Примітно те, що в їжу вживають як висушені суцвіття, так і насіння сафлору фарбувального, з яких виготовляють олію. У хімічному складі суцвіть сафлору фарбувального містяться глікозиди. Насіння сафлору фарбувального збагачені жирними полінасиченими кислотами природного походження.

З насіння сафлору фарбувального виробляють олію, яка застосовують як у харчовій промисловості, так і в народній або офіційній медицині як лікарський засіб. Сафлорову олію використовують для виробництва маргарину, а висушені суцвіття рослини додають в квіткові чаї або лікарські трав’яні збори, а також настої. Сафлор фарбувальний входить до складу деяких жовчо- і сечогінних медичних препаратів.

У косметології найбільшою популярністю користується сафлорова олія. Вся справа в великому вмісті в хімічному складі продукту незамінною для людини лінолевої кислоти. Даний вид жирних полінасищенних амінокислот, природного походження самостійно не синтезується в людському організмі в процесі життєдіяльності. З даної причини для нормального самопочуття і гарного стану здоров’я людині необхідно періодично запов-нювати запаси незамінних амінокислот з продуктів харчування.

25.05.2015



Рівне-Ракурс №708 від 25.05.2015p. 
На головну сторінку