Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №710 від 11.06.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

“Україна – це Європа!”

“Україна – це Європа!”

Уряд втілює це гасло у життя

Уряд Німеччини ухвалив рішення про відкриття кредитної лінії для енергомодернізації, енергоефективності та відновлення як Донбасу, так і допомоги держбюджету. Такої домовленості було досягнуто минулого тижня під час зустрічі прем’єр-міністра Арсенія Яценюка із міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром.

На практиці це означає, що уряд Німеччини відкриває Україні кредитну лінію на суму 500 млн. євро. Завдяки цій допомозі українці зможуть менше платити за комунальні послуги – кошти підуть на проекти з енергоефективності, а це значить, що можна буде суттєво знизити норми споживання енергоресурсів. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зауважив, що Німеччина володіє передовими технологіями в енергоефективності, тому її допомога буде дуже вчасною. За даними вчених, впровадження таких технологій дозволяє зменшити споживання окремих ресурсів майже на третину. А значить, суми, які українцям доведеться сплачувати за воду і тепло в своїх домівках, суттєво знизяться. Крім того, економія ресурсів – один з кроків, який дозволить Україні нарешті позбутись залежності від російської газової голки. Під час візиту німецького міністра МВС до Києва йшлося не лише про енергоефективність. Західні партнери, як і Україна, зацікавлені у якнайшвидшому припиненні військового конфлікту на Сході. В ЄС прекрасно розуміють, що причина усіх бід на Донбасі – непомірні амбіції Кремля. Так, Штайнмайєр відзначив, що не “шлях співпраці України та ЄС призвів до конфлікту, а шлях конфронтації, обраний Росією”. Український прем’єр на доказ цього навів неправдиві звинувачення Москви на адресу Києва у порушенні перемир’я на Донбасі. Про яке перемир’я може йтися, якщо кожного дня у зоні проведення АТО гине кілька українських воїнів. “Після оголошення президентом України припинення вогню, ми втратили 80 військовослужбовців і 400 поранені”, - підкреслив прем’єр. За словами Яценюка, Україна щодня витрачає на війну від 5 до 7 млн. доларів, Україна з початку російської агресії втратила 20% економіки, з Донецької і Луганської областей виїхало 1,2 мільйони осіб. І Росія, яка винна у бідах мільйонів українських громадян, не лише не збирається відшкодовувати якісь збитки, а й взагалі цинічно заявляє про те, що жодним чином до війни не причетна.

Допомога сьогодні приходить із Заходу: Так, наприкінці квітня та ж Німеччина виділила 1 млн. євро гуманітарної допомоги для Держслужби України з надзвичайних ситуацій. Допомогу у вирішення фінансових проблем готові надати Україні і країни “великої сімки”, - про це минулої п’ятниці заявив міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле. “Ми рішуче налаштовані зробити все можливе для того, аби підтримати український уряд з його амбіційним порядком денним реформ”, - відзначив німецький урядовець. Угод про надання допомоги із різними країнами світу українські урядовці вже підписали кілька десятків. Довіра з боку іноземних фінансових структур та їхня зацікавленість у виділенні Україні коштів стала лакмусовим папірцем успішності нинішнього уряду. Активність західних партнерів - красномовне підтвердження того, що Україна поступово вибирається із економічної кризи. Міністр фінансів Наталя Яресько днями заявила, що уряд України розраховує на підйом економіки вже з наступного року – нижню кризову точку пройдено. Водночас сподіватись на “українське економічне диво” поки що рано — прем’єр Арсеній Яценюк вважає, що Україна стане інвестиційно привабливою державою лише після закінчення бойових дій на Донбасі. Прем’єр відзначив, що мета президента Росії Володимира Путіна – відлякати іноземних інвесторів від вкладання грошей в Україну і таким чином загальмувати розвиток держави. Та практика показує, що наперекір планам Кремля іноземні партнери не бояться сьогодні працювати із Україною. Вони нарешті побачили при владі в країні професіоналів, націлених на європейські демократичні цінності, людей, які працюють на результат, а не на рейтинг, чиновників, що дбають про розвиток держави, а не миттєву поживу. Так, Україні ще доведеться пройти довгий шлях, аби загоїлись рани від злочинного режиму Януковича, аби Кремль нарешті випустив з пазурів нашу землю, аби запрацювали заводи і відродився середній бізнес, але підтримка західних партнерів свідчить про те, що ми на правильному шляху. Революція Гідності починалась із гасла “Україна – це Європа!” - нинішній уряд втілює це гасло у життя. І, як свідчать зустрічі із європейськими партнерами, втілює успішно.

11.06.2015Оксана Мулько



Рівне-Ракурс №10 від 11.06.2015p. 
На головну сторінку