Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №710 від 11.06.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Фенхель

Фенхель

Корисні властивості фенхелю складно переоцінити. Ця рослина містить величезну кількість всіляких кислот, включаючи нікотинову, фолієву і лимонну, вітаміни групи В, С, А, РР, К і Е. Крім цього, до складу фенхелю входять калій і натрій, залізо та кальцій, які необхідні для нормального функціонування опорно-рухового апарату, системи травлення і серцевого м’яза. Необхідно також відзначити, що фенхель володіє прекрасними антисептичними, протизапальними і сечогінними властивостями, його використовують для очищення органів дихання від мокроти і загоєння ран, загального омолодження організму і зміцнення нервової системи.

Відвар фенхелю, як правило, готується з насіння рослини, які в достатку містять ефірні масла і кислоти. Завдяки цим властивостям відвар фенхелю зазвичай використовується для зовнішнього застосування в якості протизапального засобу. Їм промивають гнійні рани і порізи, полощуть рот при застуді і стоматиті, а також закапують в очі при кон’юнктивіті. Крім цього, примочки з відваром фенхелю дозволяють за 10-15 хвилин позбутися від темних кіл під очима, а компреси допомагають лікувати такі шкірні захворювання, як екзема і дерматит. Для приготування відвару 1 столову ложку насіння фенхелю необхідно залити 0,5 л холодної води, довести до кипіння і варити на повільному вогні 20-30 хвилин. Після цього отримані ліки необхідно остудити до кімнатної температури і процідити. Правда, слід враховувати, що відвар фенхелю зберігає свої корисні властивості протягом 48 годин, після чого використовувати його не тільки безглуздо, але і протипоказано через побічні продукти, що є результатом розщеплення кислот.

Протипоказань у фенхелю практично немає. Правда, фахівці радять обмежити використання цієї рослини в лікувальних цілях вагітним, так як фенхель може спровокувати передчасні пологи. Крім цього, його не варто використовувати людям, які страждають епілепсією або індивідуальною непереносимістю до речовин, які містяться в цій траві.

11.06.2015



Рівне-Ракурс №10 від 11.06.2015p. 
На головну сторінку