№712 від 25.06.2015p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Якщо під час варіння варення сироп стає густим, а плоди зморщуються і не робляться прозорими, то до сиропу треба додати воду.
Якщо варка затягується і варення довго залишається рідким, можна додати в нього трохи лимонного соку.
Розливати варення по банкам слід після його охолодження. в іншому випадку ягоди та фрукти піднімуться вгору, сироп залишиться внизу, і варення швидше псується.
Варення у відкритій банку краще збережеться, якщо зверху насипати 1 см цукрового піску.
Найкраще варити варення в алюмінієвому посуді або посуді з нержавіючої сталі. При варінні в мідній посуді знижується вміст вітаміну С, в алюмінієвій – частки алюмінію потрапляють в варення.
Як можна приготувати сухе варення?
Варення не тільки смачне, але і корисне. Його можна приготувати з усього, що росте. При приготуванні варення використовуються різні технології і рецептура. Можна готувати його класичним способом, а можна приготувати нестандартним чином. Дуже незвично готується сухе варення. До речі, підійдуть будь-які фрукти і ягоди. Сухе варення може бути солодким — з персиків, з абрикосів, а може бути з легкою кислинкою — зі смородини, з агрусу. Все залежить від ягід. Приготуємо його з чорної смородини.
Для цього потрібно:
- Чорна смородина 1 кілограм
- цукор 1 кілограм
- духовка
- терпіння
Купуємо або збираємо ягоду тільки стиглу і ретельно промиваємо її під проточною водою. Крім того, необхідно видалити всі листочки і плодоніжки. Ягідки для сухого варення підійдуть навіть пошкоджені. Беремо тільки стиглі, а не бурі ягоди (варення повинно бути солодким).
Далі, беремо неглибокий таз, висипаємо в нього ягоди і заливаємо їх окропом. Воду наливаємо так, щоб ягоди вільно плавали в ній. Трохи даємо ягодам проваритися, щоб шкірка полопалася. Зазвичай достатньо трьох — п’яти хвилин.
Ну ось, шкірка лопнула, тепер зливаємо воду і протираємо ягоди через сито. В отриману масу додамо цукор і знову поставимо на вогонь нудитися. Маса повинна уваритися добре, щоб рідини не було. Само варення має нагадувати по консистенції густе тісто. Варимо і помішує. Коли отримали потрібну консистенцію, виливаємо варення на велике блюдо і охолоджуємо. Холодне варення прямо в цій страві нарізаємо на рівні шматочки трикутники, квадратики, ромбики — і кожен умочуємо в цукрі. Викладаємо цукрові шматочки на деко і сушимо в духовці або російській печі. Деко НЕ змащуємо. Варення вважається готовим, коли воно сухе і не прилипає до пальців. Зберігаємо таке варення в холодильнику.
Поради та попередження:
- Якщо хочете, можна не обвалювати в цукрі — все одно буде смачно!
25.06.2015 |
Рівне-Ракурс №10 від 25.06.2015p. На головну сторінку |