Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №714 від 06.07.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Велодоріжки у Рівному: платники податків профінансують ще один нереальний проект?

Велодоріжки у Рівному: платники податків профінансують ще один нереальний проект?

Гроші на облаштування у Рівному велосипедної інфраструктури почала витрачати міська влада. Щоправда, поки що їх спрямовують на папірці - проекти і схеми, і на зарплатню науковцям-розробникам. А ось до реальної побудови велодоріжок, чи хоча б розмітки велосмуг на проїжджій частині, зважаючи на обмеженість місцевого бюджету, справа може і не дійти. Адже за нинішніх умов фінансування, щоб створити велосипедистам необхідні умови, потрібні з десяток років і стійке бажання влади з року в рік, а не лише перед виборами, фінансувати цей проект.

Нині їздити велосипедом по Рівному абсолютно незручно, бо спеціальних велосипедних доріжок нема, а рухатися проїжджою частиною – небезпечно. Про цю проблему офіційно заговорили два роки тому. А торік міськрада виділила 100 тисяч гривень науковцям місцевого “водного” університету на розробку схеми велошляхів міста. Міський голова їхньою роботою залишився задоволеним, хоча доцільність таких витрат багатьом видається сумнівною. Тепер він обіцяє щорічно тратити з бюджету Рівного від одного до півтора мільйона гривень на будівництво велодоріжок та велосмуг у місті.

У Рівному продемонстрували, на що витратили перші 100 тисяч гривень, призначених для того, щоб велосипедистам стало комфортно у місті. Як з`ясувалося, науковці кафедри міського будівництва і господарства витратили цю суму собі на оплату праці і сплату податків. Завкафедрою Олександр Ткачук запевняє, що частково з цієї суми дісталося й студентам, які допомагали розробляти схему велошляхів. Однак самі студенти це заперечують і запевняють, що їм не дісталося ні копійки. Тож за 100 тисяч гривень Рівне отримало схему велошляхів загальною протяжністю близько 15 кілометрів з позначенням місць, доцільних для влаштування велодоріжок, велосмуг та велопарковок, та місць, недоцільних для проїзду велосипедистами через круті спуски та підйоми чи найбільш небезпечних через велику кількість аварій.

Схему міських велошляхів розмістять на три тижні на сайті міськради, щоб кожен городянин при бажанні міг подати до неї свої зауваження чи пропозиції. А де прокласти перший з велошляхів, міський голова Рівного Володимир Хомко попросив визначити науковців та студентів. І пообіцяв, що до закладених цього року на розвиток велосипедної інфраструктури у міському бюджеті півмільйона гривень додадуть ще стільки ж. Такі ж витрати, а то й до півтора мільйона гривень на комфорт для велосипедистів, за його словами, будуть щорічними.

Втім, це не означає, що вже миттю у Рівному почнуть облаштовувати велошляхи. Спочатку, за словами Володимира Хомка, мають розробити проект їх прокладання. У яку суму він обійдеться – поки невідомо. Але міський голова сподівається, що після витрат на проект залишаться кошти на те, щоб цього року почати облаштовувати хоча б один велошлях.

Загалом же реалізація проекту обіцяє розтягнутися на роки. Адже, скажімо, прокладання 1 кв. метра велодоріжки коштує приблизно 1000 гривень. Тож, виходить, що за рік їх зможуть облаштовувати лише близько 1 кілометра. Але навіть якщо й тратитимуться на дешевші велосмуги (їх потрібно лише розмітити на проїжджій частині), за рік-два місто комфортним для велосипедистів точно не стане. А кошти на проект розвитку велосипедної інфраструктури цілком можуть бути викинутими на вітер. Бо і місцеві вибори на носі, тож Володимира Хомка, який переймається проблемами велосипедистів, можуть повторно не обрати, щоб зміг втілити у життя обіцянки. Та й прикладів трат на розробку проектів, які так і не були реалізовані, у місті вистачає. Досить згадати проект будівництва транспортних розв’язок чи центру ділової забудови “Міленіум Плаза”. До речі, на розробку останнього з них було витрачено майже мільйон гривень. І за ці даремні витрати коштів платників податків так ніхто і не відповів.

06.07.2015Мирослава ШЕРШЕНЬ, PRESS-ЦЕНТР



Рівне-Ракурс №10 від 06.07.2015p. 
На головну сторінку