№714 від 06.07.2015p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Халва є одними з найулюбленіших солодощів, які можна придбати сьогодні на українському ринку. А прийшла вона до нас зі Сходу. Треба відзначити, що кожна країна-виробник халви має свої способи приготування цього делікатесу. Розрізняють індійську, перську, грецьку, єврейську, європейську та іншу халву. Але ми насамперед розрізняємо її за смаком. А він залежить від сировини, з якої виготовлено ці солодощі: насіння соняшнику, кунжутне насіння (тахінна халва), горіхи (арахіс, фісташки, волоські горіхи тощо).
Тахінна халва містить марганець, цинк, фосфор, залізо й безліч різних вітамінів, головними з яких є А (підвищує імунітет) і Е (захищає судини), РР (зміцнює капіляри), D (захищає кістки). Саме тому лікарі рекомендують під час реабілітаційного періоду скласти своє меню таким чином, щоб у ньому обов’язково була тахінна халва. Людям, які страждають від хвороб серцево-судинної системи, тахінна халва потрібна найбільше. Завдяки вітамінам, які у великій кількості містяться в кунжуті, тахінна халва сприяє поліпшенню зору, нервової системи, зміцнює імунітет, пом’якшує прояви астми, добре впливає на опорно-рухову систему.
Халва соняшникова користується популярністю в Україні, Росії та Білорусі. Це пояснюється тим, що цей вид халви виробляється з насіння соняшнику, який виростає в більшості випадків у цих країнах. Вона багата вітамінами групи В, Е, F1 (цей вітамін запобігає утворенню відкладень холестерину в артеріях, забезпечує здоровий стан волосся та шкіри, перешкоджає розвитку серцевих захворювань) та іншими. У ній багато магнію, цинку й заліза, що робить її особливо корисною тим, хто страждає від нестачі сил, анемії, має низький рівень гемоглобіну, схильний до стресів і поганого настрою.
Халва арахісова, крім інших корисних речовин, містить дуже багато фолієвої кислоти, джерелом якої і є арахіс. Ця речовина сприяє відновленню клітин, захищаючи від передчасного старіння тканини органів, а ще бере участь у процесах кровотворення, тому допомагає зберегти здоров’я та молодість. Фолієва кислота дуже потрібна жінкам, які збираються стати мамами, оскільки запобігає багатьом патологіям розвитку дитини.
Традиційно халву виготовляють тільки з натуральних компонентів. Проте деякі виробники додають у неї барвники, антиокислювачі, емульгатори, тим самим значно знижуючи її цінність.
Тому, купуючи халву, неодмінно читайте етикетку, на якій вказано складові продукту. Важливо звертати увагу і на її зовнішній вигляд. Якщо вона вкрита крапельками води, отже під час її виготовлення порушено співвідношення інгредієнтів. Якщо халва має гладку, немов відполіровану, поверхню, вона, найімовірніше, не дуже свіжа, і може навіть бути прогірклою.
Халву можна приготувати і в домашніх умовах. Для цього не потрібно багато сил і часу.
Рецепти для домашнього приготування
Халва з насіння соняшнику
Інгредієнти:
— 2 склянки насіння;
— 1,5 склянки борошна;
— 1 склянка цукру;
— 1/3 склянки води;
— 150 мл соняшникової олії.
Миємо та обсмажуємо насіння, змоловши його двічі через млинок для м’яса разом із лушпинням. Окремо в емальованому посуді без жиру нагріваємо до почервоніння борошно (його потрібно постійно помішувати). Змішуємо борошно з насінням, після чого ще кілька раз перемелюємо на млинку для м’яса.
Готуємо сироп: заливаємо весь цукор водою, на великому вогні доводимо до кипіння, знімаємо піну й варимо доти, доки не зникне смак сирої води.
Після цього знімаємо сироп з вогню, вливаємо туди соняшникову олію, збовтуємо, додаємо мелене насіння, швидко розмішуємо й перекладаємо у форму.
Ставимо в холодильник для застигання під прес.
Смак приголомшливий, лушпиння зовсім не відчувається!
Халва з арахісу
Для приготування халви з арахісу знадобляться такі інгредієнти:
— 2 склянки смаженого арахісу;
— 1 склянка цукру;
— 1,5 склянки борошна;
— 1/3 склянки води;
— 1 пакетик ваніліну.
Арахіс перемолоти в кавомолці, кухонному комбайні, електром’ясорубці чи змолоти на млинку для м’яса 3—4 рази.
Борошно обсмажити на сковороді до золотистого кольору. Змішати зі смаженим арахісом (перемеленим) до рівномірного забарвлення, додати склянку олії й гарненько перемішати.
Цукор всипати в алюмінієву каструлю, залити склянкою води, поставити на вогонь, дати закипіти. Стежити, щоб не пригорів. Потім влити в приготовлену суміш і ще швидше перемішати. Дати охолонути.
Халва з волоських горіхів
Знадобляться:
— 150 г очищених волоських горіхів;
— 100 г вершкового масла;
— 200 г цукру;
— 400 мл молока;
— 15 г кукурудзяного крохмалю.
У гарячий молочний сироп додати розведений у холодному молоці кукурудзяний крохмаль (у співвідношенні 1:5) і, помішуючи, довести до кипіння. Розрізані навпіл ядра волоських горіхів обсмажити на маслі до появи темно-коричневого забарвлення, а потім перекласти в каструлю, залити приготовленою масою й щільно закрити кришкою. Краї кришки обгорнути рушником і нагрівати масу ще 25—30 хвилин. Після цього зняти кришку, добре перемішати, вилити масу на блюдо й посипати товченою корицею.
Халва кунжутна
Треба взяти:
— 1 склянку кунжуту;
— 1 склянку борошна;
— 2/3 склянки цукру;
— 75 мл молока;
— 3—4 ст. л. олії;
— 1 ч. л. ванільного цукру.
Кунжут посмажити на сухій сковороді. Змолоти на млинку для м’яса (6—8 разів) чи в блендері до отримання однорідної маси. Борошно підсмажити на сухій сковороді до світло-жовтого кольору. Змішати з кунжутною масою й перемолоти на млинку для м’яса 2—3 рази. Додати олію й розмішати до однорідності. У каструлі змішати молоко з цукром і ванільним цукром. Довести до кипіння й поварити близько 1 хвилини, до утворення високої піни. Вилити сироп у масу й швидко розмішати. Викласти масу на вологу дошку шаром завтовшки 1 см і розрівняти. Як тільки охолоне (близько 20—30 хвилин), розрізати на ромби чи квадрати.
Важливі замітки
Як бачите, рецепти трохи відрізняються. Тому за вашим бажанням до будь-якого із запропонованих рецептів можете додавати ті чи ті компоненти і, відповідно, змінювати смак халви. Беріться до діла, експериментуйте. Так ви зможете підібрати той смак, який вам більше до вподоби.
Замість насіння соняшнику чи арахісу можна використовувати фундук, фісташки та інші відомі вам види горіхів. У будь-якому разі халва буде дуже смачною.
У разі використання меду його потрібно прогріти. Перевірити готовність можна наступним чином: влити краплю меду в холодну воду — якщо крапля загусне, то мед готовий. Потім мед слід зняти з вогню, всипати до нього горіхи, перемішати.
Поки халва гаряча, швидко викласти в посуд, попередньо змащений олією. За бажанням, горіхи можна потовкти чи залишити цілими.
Враховуйте, що в халві багато цукру та олії, тому вона надзвичайно калорійна. Можете балувати себе цими ласощами, але дотримуйтеся міри.
Не рекомендують їсти халву в разі діабету, ожиріння, а також порушень обміну речовин. Деякі види халви можуть спричиняти алергію, тому їсти її потрібно обережно.
06.07.2015 |
Рівне-Ракурс №10 від 06.07.2015p. На головну сторінку |