Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №257 від 14.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс діловий

Кожну гілочку використовують раціонально

Кожну гілочку використовують раціонально

...Неповторна Надслучанська Швейцарія: карстові скелі, які лагідно омиває річка Случ, розкішні дубово-грабові та хвойні ліси, царство чорниць, журавлини, білих грибів та розмаїтість фауни - все це природне багатство зберігає і примножує одне з кращих господарств Рівненщини - Соснівський лісгосп, куди й завітала напередодні Дня працівників лісу кореспондент “Рівне-Ракурсу”.

Володарям “лісової булави” - символу перемоги у трудовому суперництві серед підприємств та організацій Рівненського обласного лісового господарства за підсумками роботи - завжди є про що розповісти журналістам: адже виробництво у лісгоспі постійно розширюється та вдосконалюється.

Насамперед, нагадаємо, що площа земель лісового фонду Соснівського лісгоспу становить 45,3 тисячі гектарів, якими опікуються вісім лісництв. У структуру лісгоспу також входять деревообробні цехи, підсобне господарство, автогараж та нижній склад.

У супроводі директора ДП “Соснівський лісгосп” Петра БЕЛЮШКА (на фото) вдалося побувати майже на всіх об’єктах лісгоспу, побачити роботу кожного з них.

Продукція, в основному, йде на експорт

Насамперед, ми завітали в деревообробні цехи. У зв’язку з розширенням виробництва люди тут працюють у три зміни. Середня зарплата працівника деревообробного цеху становить 1215 гривень (минулого року - 949 гривень). Штат працівників збільшився майже у два рази. Сьогодні в переробних цехах працює 120 робітників.

- Нашим основним завданням є збільшення обсягів переробки та реалізації продукції, виготовленої із низькосортної деревини та відходів виробництва, - говорить Петро Сергійович, крокуючи цехом. - Намагаємося кожен сучок деревини використовувати раціонально, дотримуємося стратегії “безвідходного виробництва”. Виготовляємо “вагонку”, дошки для підлоги, меблеві щити, робимо дубові та соснові заготовки, інші вироби, які переважно експортуємо. Нашими постійними клієнтами є Німеччина, Словаччина, Туреччина, Австрія. На вітчизняний ринок переважно йде лицювальна дошка і дошки для підлоги, а дубові та соснові заготовки, в основному, експортуються.

- Оскільки підвищення цін на електроенергію та паливо суттєво вдарило по прибутках лісгоспу, ми перебуваємо у пошуках шляхів економії. Нещодавно закупили дизельні автомашини “Урал”, у перспективі - придбання техніки, яка використовує мінімум електроенергії, - говорить директор.

Від азалії до плямистих оленів

Обійшовши цехи і складські приміщення, ми поїхали у ліс. Соснівський лісгосп славиться хвойними та дубово-грабовими лісами. А ще - білими грибами, чорницями та журавлиною. Що цікаво, на Березнівщині є унікальна рослина реліктового виду - азалія, яка занесена до Червоної книги України. А в Бистрицькому лісництві водяться рідкісні плямисті олені, встановлений вольєр, де тримають диких кабанів, яких розводять задля збільшення популяції. А ще у лісах бігають зайці, лосі, кози, а подекуди - навіть рисі. Все це дбайливо охороняється та примножується завдяки копіткій роботі працівників лісгоспу.

Завдячуючи енергійності та мудрій “політиці” Петра Белюшка, за кілька років були реконструйовані адміністративні приміщення лісництв, цехів, а також налагоджене швейне виробництво (форму шиють для себе самі), їдальню (де за 3-4 гривні можна смачно пообідати), у перспективі - побудова тренажерного залу та масажного кабінету для працівників.

- Лишається побажати вам натхнення на подальші звершення! - звертаюся до керівника Соснівського лісгоспу.

- Дякую. Від себе особисто та від адміністрації ДП “Соснівський лісгосп” бажаю всім працівникам лісу добробуту в родинах і гарного настрою. Не сумніваюся: професійне свято працівників лісу ми відзначимо, як завжди, гарно!

14.09.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 14.09.2006p. 
На головну сторінку