|
№716 від 21.07.2015p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Ракурс добрих порад
“Таємниці” консервної банки
Чому кальцію багато саме в рибних консервах, а не в самій рибі? Питання, звичайно, цікаве...
Кальцій спеціально в рибні консерви не додають, але якщо подивитися на вміст цього елемента в рибі і в консервах, то останні справді виявляться більш “кальцинованими”. Ось кілька прикладів із довідника з харчування, які підтверджують це: у 100 г консервів із горбуші містять 185 мг кальцію, натуральна горбуша — 80 мг; у 100 г консервованих сардин 550 мг кальцію, у свіжих — 80 мг. Чи можливо таке? Виявляється, так. Річ у тім, що довідники дають цифри, які відповідають цілій свіжій рибі, тобто з усіма неїстівними відходами (які становлять відсотків 40—50), це — голова, черево, кістки і т.ін. У всіх цих “нутрощах” кальцію дуже мало, окрім, звичайно, кісток. Саме кістки більше, ніж інші тканини й органи, багаті кальцієм. А більшість рибних консервів якраз і містить разом із їстівною частиною “кальциновані” кістки, які проходять таку обробку, що стають також їстівними. Ось і виходить, що для обчислення вмісту кальцію у свіжій рибі береться “середнє арифметичне” значення, а для консервів враховуються тільки їстівні частини, до яких належать і кістки. Їх зазвичай з’їдають разом із усім вмістом, отримуючи при цьому набагато більше кальцію, ніж його можна отримати зі свіжої риби.