Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №721 від 21.08.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Місцеві вибори. Про що думає Олег Червонюк

Місцеві вибори. Про що думає Олег Червонюк

До виборів 25 жовтня залишається все менше часу, але якими будуть нові місцеві ради сказати дуже важко. Річ у тім, що Закон “Про місцеві вибори”, який набрав чинності, викликає дуже неоднозначну реакцію. Свою думку про оновлені правила гри на місцевих перегонах автор попросив розповісти власника Рівненського “Льонокомбінату” Олега Червонюка.

- Я думаю потрібно не стільки приймати нові закони, скільки взагалі змінювати “правила гри” в усій галузі місцевого самоврядування. Я маю на увазі, в першу чергу, міських голів. На них лежить величезна відповідальність, але прав та можливостей у них сьогодні обмаль. Я впевнений, що мерам повинні бути підпорядковані начальник міської міліції, прокурор, головний міський податківець. Тоді вже з самого керманича міста можна і потрібно питати за стан справ на території, якою він керує. Тому що говорити про якесь ефективне керівництво містом без такої виконавчої вертикалі просто не доводиться. На жаль, поки що в цій царині, крім розмов про децентралізацію та передачу повноважень на місця, нічого не робиться.

Що ж стосується виборів депутатів місцевих рад, то вважаю – новий закон вигідний політичним партіям, які повністю контролюють “своїх” депутатів. Що ж стосується громад міст, то не думаю, що нинішня, доволі складна, виборча система дасть можливість пройти до місцевих рад дійсно кращим з кращих. Я вважав і вважаю: депутат місцевої ради - це не політик, який вирішує глобальні проблеми, а представник своїх виборців, які делегували його в орган місцевого самоврядування. За Конституцією, обласні та міські ради вирішують господарчі проблеми територіальних громад, і тому виборці повинні голосувати за конкретного кандидата, з якого потім можна спитати, що він зробив за свою каденцію. Для цього найкраще підходить мажоритарна система. Що ж стосується депутатського корпусу в цілому, то в нас продовжують обирати дуже багато безробітних громадян, які йдуть в ради (в тому числі і Верховну) здебільшого заради того, щоб покращити своє матеріальне становище.

21.08.2015Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 21.08.2015p. 
На головну сторінку