Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №724 від 14.09.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Вдягнув форму – не пий

Вдягнув форму – не пий

Очільник Рівненської ОДА Віталій Чугунніков направив листа з пропозицією рогляду на найближчій сесії проекту рішення стосовно заборони продажу алкогольної продукції людям у військовій формі. Рівненська ОДА прагне аби обласна та, відповідно, районні, селищні ради ухвалили даний лист.

За текстом листа від очільника ОДА, стає зрозумілим, що заборонити збираються не тільки продаж військовослужбовцям горілки, а й слабоалкогольні напої та пиво. Окрім цього голова ОДА підписав розпорядження, згідно з яким військова прокуратура має посилити контроль за порушенням законодавства в частині розпиття алкоголю для людей у форменому одязі, а командири військових частин, що знаходяться на території Рівненської області, при виявлені фактів вживання алкоголю негайно повідомляти у військову прокуратуру.

За словами губернатора лише з початку року через алкогольне отруєння констатовано 7 смертей на полігоні. Окрім цього, вживання алкоголю призводить не лише до порушення військової дисципліни, але й суттєво підриває авторитет військовослужбовців та армії зокрема.

Ні для кого не є секретом, що військовослужбовці надмірно вживають алкогольні напої, зрозумілим є й те, що всьому виною внутрішні хвилювання, адже жити і знати, що тебе згодом відправлять на Схід боронити терени України психологічно складно. Особливо якщо ти прекрасно розумієш й те, що можеш і не повернутися додому живим.

Проте Рівненська ОДА вирішила просто на просто заборонити продаж спиртного військовослужбовцям. Звичайно, таке рішення матиме деякий результат, проте він не буде суттєвим, оскільки проблему потрібно вирішувати “в корені”. Військові, які хочуть позбутися від хвилювань, знайдуть чимало інших способів задоволення своїх потреб.

Нажаль чиновники ОДА не хочуть цього визнавати і цілком погодилися з думкою обласних волонтерів про заборону продажу алкоголю людям у формі, як це було зроблено у Луганській області. Проте на відміну від Луганської військово-цивільної адміністрації, Рівненська ОДА не може напряму рекомендувати підприємцям обмежити продаж алкоголю військовим, оскільки такі рекомендації належать до повноважень місцевих рад.

Чи принесе така політика відносно військових значних результатів, поки що не є цілком зрозумілим, очевидно лише те, що військовослужбовці будуть вкрай обурені й шукатимуть інші способи задля втамування своїх потреб.

14.09.2015Андрій Петровський



Рівне-Ракурс №10 від 14.09.2015p. 
На головну сторінку