Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №731 від 02.11.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

ЦІЛЮЩІ НАПОЇ ВІД ЗАСТУДИ

- Теплий чай із медом і лимоном. Дуже корисний неміцний чорний або зелений чай із додаванням 1 ч. л. меду (має протизапальну і бактерицидну дію, а також містить безліч корисних мінералів, мікроелементів і вітамінів) і соку лимона. Лимон важливо додавати не в окріп, а в уже трохи охолоджений чай, аби зберегти вітамін С.

- Чай із плодами малини і квітками липи. Ягоди малини і липовий цвіт вирізняються яскраво вираженими потогінною, жарознижувальною і протизапальною діями. До того ж малинка надає чаю смачного аромату і своєрідного приємного смаку. Корисно додавати в чай сухі плоди малини, але можна використовувати і варення, а також листя рослини.

- Відвар плодів шипшини. Шипшина — ідеальне джерело вітаміну С. Також вона має сечогінну та жовчогінну дію. Приготування настою: подрібнити 3 ст. л. сухих плодів, залити 0,5 л окропу в термосі і настояти ніч. Уранці процідити і пити по 0,5 склянки 4 рази на день за 30 хв до їди. У напій можна додати мед. Приготування відвару: сухі плоди (2 ст. л.) залити 2 склянками окропу і витримати на повільному вогні протягом 10 хв. Охолодити, процідити.

- Морс журавлинний (або брусничний). Журавлина і брусниця незамінні в лікуванні застуди. Вони унікальні за своїми бактерицидними властивостями. До того ж справляють сечогінну та протизапальну дію. Приготування морсу: розтерти ягоди журавлини або брусниці з цукром (3:1), 2 ст. л. суміші залити 0,5 л теплої води. Корисний напій готовий!

- Гаряче молоко з… мінеральною водою. Таку суміш (1:1) вживати кілька разів на день (останній прийом — перед сном) за гострого катару верхніх дихальних шляхів, у разі кашлю, тому що сприяє відходженню мокротиння. Мінеральну воду бажано використовувати лужну (наприклад, Поляна квасова, Лужанська, Боржомі) або соляно-лужну (Єсентуки №17 і № 4).

- Молоко з часником. Часник має потужну бактерицидну дію. У тепле молоко додати 10 крапель соку часнику і випити (краще на ніч).

- Компот із сухофруктів. Відвар із сухофруктів має загальнозміцнювальну та пом’якшувальну дію в разі застуди. 100 г сухофруктів перебрати, великі фрукти подрібнити, ретельно промити в теплій воді. Яблука і груші варять протягом 30 хв, потім можна додавати урюк і чорнослив, а родзинки і курагу — за 5 хв до кінця варіння. У готовий компот додають сік лимона або апельсина, мед.

- Імбирний чай з лимоном. Зігріє і допоможе позбутися застуди такий напій: до 1 склянки гарячої води додати 1 ст. л. меду, 1 ст. л. соку лимона, 0,5 ч. л. подрібненого імбирного кореня і дрібку кориці. Можна додати трохи сухого подрібненого листя м’яти.

- Ромашковий чай. Ромашка — м’який протизапальний засіб. У поєднанні з липою та медом є гарним протизастудним засобом. Приготування чаю: взяти по 1 ч. л. квіток ромашки і цвіту липи, заварити 1 склянкою окропу, настояти 20 хв, процідити. Пити по 1/3 склянки тричі на день до їди. Можна додати меду за смаком.

- Чай із травою ехінацеї. Ехінацея — відомий імуностимулювальний, противірусний і протизапальний засіб. Приготування настою: 1 ст. л. трави ехінацеї залити 0,5 л окропу в термосі і залишити на ніч. Процідити, пити по 1/3 склянки тричі на день за 30 хв до їди.

02.11.2015



Рівне-Ракурс №10 від 02.11.2015p. 
На головну сторінку