Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №259 від 28.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Єдиноборство

Олег Нагорний з учнями під час занять

Молодь обирає бойовий гопак

Справжньому козаку ні шаблі, ні розпечені жарини не страшні!

Секція бойового гопака в Рівному все поповнюється і поповнюється. Як гриби ростуть осередки цього виду бойового мистецтва не тільки в обласному, але й у районних центрах. Про це - в розмові з головою правління Рівненської обласної федерації бойового гопака Олегом НАГОРНИМ.

- То скільки сьогодні маємо шкіл бойового гопака на Рівненщині?

- У Рівному діють дві секції бойового гопака - у приміщенні шкіл №12 та №5. Також відкрито його осередки у Дубровицькому, Здолбунівському та Гощанському районах. І це не межа: до секції бойового гопака просяться дівчата. Напевне, скоро у Рівному відкриємо для них окремий відділ бойового гопака.

- Завжди дивувалася, чому така назва - бойовий гопак?

- Назва “бойовий гопак” обрана тому, що в давні часи гопак був ритуальним танцем воїнів, присвяченим Світлу, Вогню, Сонцю. Ще й досі в цьому танці збереглося багато елементів, які мають безпосередній стосунок до техніки рукопашного бою. У сучасному бойовому гопаку існує три напрямки - фольклорно-мистецький, оздоровчий та бойовий.

Бойовий гопак включає в себе системи фізичного, розумового та духовного вдосконалення особистості, що тісно переплетені для забезпечення гармонійності розвитку.

- А чи кожен може вступити до секції бойового гопака?

- Звичайно. Проводимо набір хлопчиків із семи років. Головне - бажання та наполегливість. Юнаки займаються, як мінімум, три рази на тиждень, а то й частіше. Так, у приміщенні Рівненського НВО №12 тренування проходить щодня після 18-ї години.

- Цікаво, а як проходить саме заняття?

- Починається з поклону. Хлопці у козацькому одязі таким чином віддають шану бойовому мистецтву та вчителю з бойового гопака. Вчитель говорить: “Слава Україні”, учні відповідають: “Героям слава!”. Далі учні моляться, щоб психологічно налаштуватися на заняття, стають у коло і співають пісню героїко-патріотичного змісту (козацьку, стрілецьку).

Після цього - основна частина тренування: м’язова розминка, вивчення вправ, прийомів. Закінчується заняття у зворотному порядку. В кінці енергійно промовляємо: “Ворогам України - смерть, смерть, смерть!”.

Не варто буквально сприймати цей заклик. Мається на увазі перевиховання державою ворогів нації, а саме - хабарників, хапуг, невігласів тощо.

- Скільки потрібно часу, щоб вивчити бойовий гопак?

- Як відомо, немає меж досконалості. Це залежить від індивідуальних можливостей кожного: комусь на вивчення техніки “Жовтяка” достатньо двох-трьох місяців, а іншому - може бути мало і двох-трьох років.

- Як щодо одягу?

- У бойовому гопа-ку використовується одяг, який носили наші предки протягом тисячоліть - вишита сорочка, широкі штани-шаровари і довгий м’який пояс. Цей одяг є зручним і дає додаткові переваги як у двобої, так і в побуті. Однак, така форма не є обов’язковою для тренування.

- Чи проводяться змагання з бойового гопака?

- Змагання місцевого рівня відбуваються постійно і всюди, а регіональні та всеукраїнські змагання, як правило, - один-два рази на рік у Львові, Києві або Дніпродзержинську.

- А то правда, що справжній “гопаківець” може ходити по розпечених жаринах?

- А чому ви так дивуєтеся? І по розбитому склу, і на цвяхи лягати. Справжній козак розвивається не тільки духовно та фізично, але й зміцнює свою психіку і силу волі.

- А в реальному житті гопак якось допомагає людині?

- Атож. Людина стає здоровою, активною, цілеспрямованою, фізично і психологічно сильною, тактовною та дисциплінованою. Справжньому козаку не страшні життєві труднощі! Набір у секцію триває. Запрошуємо бажаючих.

28.09.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 28.09.2006p. 
На головну сторінку