Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №735 від 30.11.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як позбутися накипу в чайнику?

Як позбутися накипу в чайнику?

Накип в чайнику. Напевно, немає такої людини, хто не стикався б з цією проблемою. Будьяку неприємність краще запобігти. Якщо ви знаєте, що у вас жорстка вода — використовуйте фільтр. Вода стане більш м’якою і смачною, а ваш чайник прослужить довше. Але навіть використання фільтру не захистить повністю від накипу.

Вже наявний накип допоможуть зняти як спеціальні сучасні, так і народні засоби:

1. Антинакип. Порошок, що продається в магазинах. Як би він не називався, в основі його складу знаходиться кальцинована сода, пом’якшувач жорсткої води. На упаковці обов’язково буде написаний спосіб застосування і дозування порошку для досягнення бажаного ефекту.

2. Сода. У поєднанні з лимонною кислотою вона здатна розпушувати накип. Поширений серед господинь рецепт: заливаємо в чайник воду, додавши в неї 1 столову ложку соди. Якщо воду в чайнику закип’ятити і дати відстоятися 20 хвилин, після цього накип на стінках і дні стане рихлим. Воду злити, потім процедуру повторити, додавши замість соди 20 грам лимонної кислоти, яка роз’їсть розпушений вапняний наліт. Після чищення обполоснути чистою водою.

3. Огірковий розсіл. Господині зі стажем, стверджують, що врятувати чайник від накипу допоможе огірковий розсіл. Наливаємо розсіл в чайник і доводимо до кипіння. Даємо охолонути. Знову доводимо до кипіння і знову охолоджуємо. Повторити два — три рази. Після вміст чайника вилити, ополоснути холодною водою. Про запах під час чищення господині замовчують.

4. Спрайт, Фанта і Кокакола. Ці “чудодійні напої” вже завоювали славу дуже хороших розчинників. Не виняток і накип. Наливаємо в чайник напій, доводимо до кипіння і даємо покипіти хвилин 5, після чого охолоджуємо. При сильному накипі вилити вміст після першого разу і повторити заново. За рахунок вмісту в напоях лимонної кислоти та інших добавок накип легко очищається.

5. Шкірка картоплі. Шкірку від 1-2 картоплин кладемо заливаємо водою. Після кип’ятіння даємо охолонути, а після охолодження чистимо чайник. Якщо накип все ще залишається — повторюємо процедуру. Можна також використовувати яблучні або грушеві шкірки.

6. Оцет. Якщо ваш чайник металевий, то вам допоможе оцет 9%. Розбавте його водою з розрахунку 1: 1 і цей склад прокип’ятіть. Після злийте вміст і залийте чистої води. Прокип’ятіть без додавання оцту, щоб остаточно очистити чайник від усіх запахів, при необхідності кілька разів.

7. Лимонна кислота. Для чищення вам вона знадобиться в кількості 2 — 3 пакетика. Необхідно висипати їх у чайник, залити холодною водою і закип’ятити. Нехай охолоне, вилийте вміст, знову залийте води і закип’ятити. Знову вилийте. Ополосніть чайник чистою водою.

8. Кефір. При невеликому забрудненні спіралі електричного чайника можна залити на ніч кефір, вилити його вранці, ретельно ополоснути чайник і протерти спіраль м’якою тканиною.

Підбираючи спосіб чищення Вашого чайника, не забувайте враховувати матеріал, з якого він виготовлений. Всі кислотні очисники, такі як лимонна кислота, оцет і інші не підходять для пластмасових чайників, так як роз’їдають поверхню стінок, і вона стає шорсткою, в результаті чого в наступний раз накип збереться ще швидше. З цієї ж причини не рекомендується використовувати для будьяких видів чайників жорсткі щітки і металеві губки.

Ні в якому разі не можна використовувати засоби для чищення сантехніки або пральні порошки. Від накипу вони не очистять, а на стінках чайника залишаться навіть після багато кратного ополіскування водою.

Щоб чайник служив довше, необхідно не чекати утворення сильного накипу, а влаштовувати профілактичну чистку від нальоту 1-2 рази на місяць. Щоб максимально зменшити утворення накипу, потрібно своєчасно виливати залишки води з чайника, особливо не полишаючи її на ніч.

Не забудьте попередити своїх домочадців про чищення чайника, щоб уникнути нещасних випадків. Незалежно від способу очищення кілька разів прокип’ятіть і вилийте воду, не використовуючи її для приготування напоїв, так як залишки чистячих речовин, якими б вони не були, можуть викликати серйозні отруєння.

30.11.2015



Рівне-Ракурс №10 від 30.11.2015p. 
На головну сторінку