Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №740 від 11.01.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Децентралізація: перші результати на Рівненщині

На Рівненщині триває процес об’єднання громад. Проте, коли одні тільки думають, інші вже мають перші плюси децентралізації.

Так, під час “Громадської приймальні”, що відбулась у Дубенському районі, новообрані голови об’єднаних громад поділилися своїми напрацюваннями. Участь у засіданні взяли громадськість, влада, місцеві депутати та сільські голови.

Голова Підлозцівської ОТГ Микола Костюкевич розповів, що на освіту та медицину громада отримала значно більше коштів, тож тепер у планах – закупити пальне та ліки для швидкої. Громада також замінила 42 дверей та 64 вікна на енергозберігаючі у соціальних закладах. Найближчим часом затвердять бюджет.

Також голова планує придбати автобус та пожежну машину для громади. 

“У громаді стабільно виплачується зарплата,  оплачуються енергоносії. Тож ми плануємо об’єднуватися із іншими сільрадами. Адже люди побачили перші плюси об’єднання”, - зазначив Микола Костюкевич.

Побувала “Громадська приймальня” і у Здолбунівському районі, де із своїми напрацюваннями поділився Бугринський голова ОТГ Сергій Пилипчук.

“Зараз обговорення тривають у 17 регіонах України, в тому числі і на Рівненщині. Головна мета – почути думку новообраних сільських голів та депутатів про подальшу роботу громад”, - розповів керівник РОГО КВУ Олексій Горецький.    

Директор Офісу реформ у Рівненській області Руслан Сивий поділився міжнародним досвідом децентралізації, зокрема Польщі, де спрацьовує формула: більший має більше. Також він повідомив, що на Рівненщині ініціюється створення ще двох громад – Вербської та Радивилівської.

Представник громадської організації “Комітет виборців України” Микола Глотов повідомив, що у 2017 році відбудуться вибори в громадах, які до того часу об’єднаються. Проте, якщо громада прийме таке рішення раніше, то вона зможе подати рішення до ЦВК про проведення виборів вже у наступному році.

11.01.2016



Рівне-Ракурс №10 від 11.01.2016p. 
На головну сторінку