Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №740 від 11.01.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як вибрати якісне шампанське

Без шампанського не обходиться жодний урочистий захід, жодне веселе свято. І саме цей ігристий напій так любить величезна кількість людей у всьому світі.

В даний час нерідко під виглядом шампанського продають ігристі, мускатні ігристі, також газовані вина, а в гіршому випадку і газовані напої, що аж ніяк не відносяться ні до шампанського, ні до вина. Шампанським називається ігристе французьке вино, справжня батьківщина якого – Шампань. Щодо різниці між справжнім шампанським і просто ігристим вином, можете не турбуватися, якщо купите замість першого друге. Якісне ігристе вино анітрохи не гірше шампанського, і, якщо ваші гості не є великими знавцями, навіть не відчують між ними різниці.

При виборі шампанського слід звертати увагу на наступні моменти:

• Якісне шампанське продається тільки в великих супермаркетах або фірмових магазинах, що торгують алкоголем. За покупкою слід відправлятися саме туди. Але навіть у відомих місцях продажу можна придбати підробку, тому слід звертати увагу і на ціну напою. Якщо вартість вподобаної вам пляшки набагато нижча, ніж у інших, то краще не ризикувати і відмовитися від покупки.

• Вивчіть уважно етикетку. В першу чергу етикетка повинна бути виконана на гарному папері і правильно приклеєна. На ній повинна бути інформація про виробника, термін придатності та місце розливу ігристого вина.

• У складі хорошого шампанського не повинно бути ароматизаторів та інших добавок. Напис “газоване вино” (Spumante, Asti Mondono) означає, що напій не піддавався бродінню, вуглекислим газом його насичували штучно. Зрозуміло, що це не справжнє шампанське, його бульбашки видихаються через 10-20 хвилин, хоча в хорошому напої вони зберігаються до 24-х годин.

• Пляшки для шампанського виробляються тільки із затемненого скла, оскільки при контакті з сонячним світлом напій втрачає свої смакові якості і стає гірким. Світла пляшка явно вказує на низьку якість напою. Осаду на дні не повинно бути в будь-якому випадку.

• Краще вибирати шампанське, закупорене корковою пробкою. Пластмасова пробка використовується тільки в ігристих винах низької та середньої якості.

• Щоб напій не зіпсувався, магазин повинен дотримуватися умов зберігання шампанського, тобто стежити за температурним режимом, вологістю, положенням пляшки, світлом і т.д. Але так відбувається далеко не завжди. При неправильному зберіганні в магазині, навіть спочатку якісний напій може стати непридатним до вживання.

• Якісне шампанське має дуже складний і тонкий букет, де можуть бути присутніми запахи квітів, прянощів, фруктів і ягід, мигдалю, волоських горіхів, ванілі, меду, вершкового масла. Можуть зустрічатися відтінки запахів рослин – евкаліпту, ялівцю, деревини і т.д. Якщо в шампанському відчувається запах спирту і дріжджів, то перед вами вино сумнівної якості.

• Смак якісного шампанського повинен бути, перш за все, збалансованим, ні один з основних компонентів вина (спирт, цукор і кислотність) не повинен переважати або відчуватися окремо. Вишуканість, гармонійність і повнота смаку – ось головні показники хорошого шампанського, так само як і довгий, приємний післясмак.

11.01.2016



Рівне-Ракурс №10 від 11.01.2016p. 
На головну сторінку