Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №746 від 22.02.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

“Бери шинель та йди до дому”

“Бери шинель та йди до дому”

Цей рядок з відомої старшому поколінню військової пісні вперше був висловлений десь в середині дев’яностих тодішнім головою Рівненської обласної ради Романом Василишиним на адресу тих місцевих керманичів, які займати посади хотіли, але працювати не могли. Тобто, не вмієш працювати - йди з посади. Часи змінилися, але влучний вислів Романа Даниловича не “загинув”. Минулої п’ятниці в “білому домі” він лунав не раз.

Однак все за порядком. Буденне засідання постійної комісії Рівненської обласної ради з питань Регламенту, діяльності правоохоронних органів та боротьби з корупцією розпочалося рутинно – на порядку денному було лише два питання: зміни до регламенту роботи обласної ради та звіт виконуючого обов’язки голови обласної поліції. Розгляд першого питання зайняв хвилин десять, і присутні перейшли до звіту. Автор за своє журналістське життя прослухав, напевно, зо два десятки таких щорічних звітів наших правоохоронців і завжди дивувався, як вони схожі між собою. Ті самі параметри – кількість злочинів, розкрито, притягнуто, осуджено. Ріст одного виду та відразу ж падіння іншого. Цифри, цифри, цифри. Щоправда було і незвичне. Як правило такі звіти зачитував начальник обласного управління внутрішніх справ. На цей раз перед депутатськими очима представ не сам т.в.о начальника пан Сергій Максимов, а його заступник Віталій Заславський. Після того, як звіт був прочитаний замість того, аби “в кращих традиціях” нашого обласного парламентаризму прийняти звіт і розійтися, почалися запитання від депутатів, голови обласної ради та громадських активістів. “Час запитань та відповідей” розтягнувся години на дві і проходив більш ніж бурхливо. Наприкінці засідання постійної комісії автору стало навіть шкода представника національної поліції, бо він отримав таку порцію критики, яку взагалі - то мусив почути його начальник. Однак, він всього цього не чув, а шкода. Якщо не вдаватися в деталі, то основні претензії депутатів та громадських активістів були наступні:

- Повна вакханалія в правоохоронній царині області. Як приклад, справа із затримання опергрупою луганських силовиків Сергія Стрільця, учасника АТО. Пан Заславський так і не зміг пояснити, чому саме його колеги із далекої Луганської області, а не рівненські правоохоронці, виконували рішення суду, і чому місцеві поліціянти не були присутні при цьому затриманні, яке родичі Стрільця та громадські активісти інакше, як викраденням не називали. Також заступник начальника обласного управління Національної поліції не зміг відповісти на більшість запитань депутатів, які вони направили заздалегідь в письмовій формі в управління. Про них виступаючий виявляється просто не знав… Також не зміг пан Заславський і відповісти на питання, як так сталося, що велику партію бурштину, яку виявили в одного з рівненських підприємців просто не довезли до обласного управління. Також більш ніж дивно виглядала відповідь на питання про інцидент, що трапився 29 грудня 2015 року, коли після вилучення працівниками 52 відділу поліції (підрозділ по боротьбі з незаконним видобутком бурштину) трьох мотопомп, за даними депутатів, до правоохоронців “завітали” невідомі в камуфляжі забрали помпи і ще при цьому нанесли тілесні ушкодження начальнику 52 відділу… За словами Віталія Заславського, щось таке дійсно було, але випадок розслідує прокуратура. З подальшого діалогу виявилося, що працівники поліції, які вилучали мотопомпи були ще й без табельної зброї. Взагалі ж у сфері боротьби з незаконним видобутком бурштину, якщо вірити звіту обласної поліції, за минулий рік, є суттєві здобутки. Однак, якщо вірити не звіту, а власним очам - картина вимальовується зовсім протилежна. Голова обласної ради Володимир Ковальчук розповів, що він побачив на власні очі:

- Ми їхали в Дубровицю вручати квартири нашим прикордонникам. Між селами Червоне та Золоте побачив на узбіччі біля лісу сотні три машин. Зупинилися і ми, цікаво було подивитися, що ж там відбувається. В лісі, біля дороги тисячі три, якщо не чотири місцевих жителів копали бурштин. Все відбувалося вдень, і ніхто навіть і не думав ховатися від правоохоронців. Біля дороги стояли хлопці, які здавали в оренду “знаряддя праці” копачів. Сам ліс нагадував місце артилерійського обстрілу з гармат великого калібру. Думаю на Донбасі руйнувань менше, ніж в нас на Поліссі після діяльності таких “копачів”. При цьому жодного натяку на “плідну роботу правоохоронних органів по боротьбі зі незаконним видобутком бурштину” і близько не спостерігалося.

Останньою краплею, яка схоже переповнила “чашу терпіння” депутатів обласної ради стала, м’яко кажучи, непрозора ситуація із організацією комісії з переатестації працівників колишньої міліції. За словами громадських активістів, при її створені було допущено стільки зловживань та непрозорих рішень, що її діяльність потрібно скасовувати і починати усю процедуру заново. В результаті одноголосно депутати визнали роботу т.в.о. начальника обласного управління національної поліції Сергія Максимова незадовільною і такою, що вимагає його звільнення, бо як сказав один з присутніх депутатів: “Не можеш працювати – бери шинель та йди до дому”.

22.02.2016Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 22.02.2016p. 
На головну сторінку