Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №747 від 29.02.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Дві сторони однієї забудови

Дві сторони однієї забудови

Журналіст Олексій Бухало на сторінці групи “Збережемо національну пам’ятку Рівного” в “Facebook” повідомив: “Минулого тижня забудовником “Стоград” розпочато будівництво багатоповерхового будинку за адресою Толстого, 10. Фірма вже продає квартири. Про те, що новобудова знаходиться у так званій зоні регулювання забудови при пам’ятці національного значення, їм мало відомо, як і в управлінні державної архітектурно-будівельної іспекції в місті Рівному”.

Тому 18 лютого біля стін Рівненського краєзнавчого музею відбувся пікет проти незаконного будівництва. У ньому взяли участь діячі культури, рівненські депутати, митці і просто люди, яким небайдужа доля архітектурної пам’ятки.

За словами директора краєзнавчого музею Олександра Булиги, будівля нинішнього краєзнавчого музею створена в стилі провінційного класицизму. Вона безпосередньо пов’язана із іменами таких відомих людей, як Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш, Михайло Драгоманов, Володимир Короленко. Тому із 21 квітня 2015 року діє договір щодо охорони пам’яток культурної спадщини.

Своїми міркуваннями поділився і очільник управління культури Рівненського міськвиконкому Тарас Максименко:

“Пройшло 25 років з моменту проголошення незалежності України, а історико-опорного плану міста, який би охороняв ареали можливих культурних пам’яток, немає й досі. Потрібно створити мораторій на будівництво по вулиці Толстого, 10. Я вже запропонував винести проект рішення на сесію і вірю, що там його приймуть!”.

Обурення висловив і рівненський художник Віктор Гвоздинський:

“Зараз наше місто руйнується, а воно ж було не гіршим за Луцьк чи Львів! Ця проблема виникла тому, що залишилися судді, які служать не громадськості, а грошовим мішкам!”.

А ось що розповів депутат Рівнеради Анатолій Чугуєвець:

“Я був автором мораторію щодо забудови на вулиці Кіквідзе, але там він не спрацював. На жаль, я не можу покладатися на прокуратуру, адже територія, на якій почалося незаконне будівництво, всім відомо, – їхня. Саме прокурори житимуть в цих будинках, точно буде три прокурори”. З його думкою погодився також і депутат Рівнеради Святослав Стельмащук.

Пікетувальники створили ініціативну групу, яка стежитиме за подальшим перебігом цієї справи. До неї увійшли депутати Рівнеради Сергій Паладійчук, Віталій Павелків, Анатолій Чугуєвець, Олександр Курсик, Святослав Стельмащук, а також очільник управління культури Рівненського міськвиконкому Тарас Максименко.

29.02.2016Олександра Нагорна



Рівне-Ракурс №10 від 29.02.2016p. 
На головну сторінку