№747 від 29.02.2016p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Якщо болять зуби, шматочок прополісу завбільшки як 2 горошини треба прикласти до хворого зуба біля кореня чи в дупло зуба. Дія прополісу в 5 разів перевищує дію новокаїну. Щоб прополіс пом’якшав, його можна підігріти до 60-70°С.
Розчин прополісу 3-4% втирають протягом кількох хвилин перед видаленням зубів, особливо їхніх коренів. (4 г подрібненого прополісу залити 100 мл горілки, настояти 7-10 днів, процідити). Знеболювання триває 10-15 хвилин. Цей засіб годиться і у разі зубного болю.
Ще в таких випадках рекомендуються аплікації 15% прополісною маззю (15 г подрібненого подрібненого прополісу залити 50 мл соняшникової олії, витримати на водяній бані 15 хв, наприкінці додати 50г розтопленого внутрішнього свинячого жиру. Ретельно перемішати, процідити через марлю, вилити в скляну банку, зберігати в прохолодному місці). Мазь на клаптику вати чи марлі прикладають до болючого місця на 30-40 хвилин. Спочатку відчувається помірне печіння, потім біль зникає.
Коли болять зуби, а від ясен - неприємний запах, узяти вино чи горілку, змішати з медом (1:1), проварити 5 хв на слабкому вогні. Гарячий відвар набирати до рота й тримати якомога довше.
Аплікації з прополісу помічні за пародонтозу
У разі стоматитів, початкових стадій пародонтозів, кандидозів хворі місця промити перекисом водню, підсушити, потім накапати піпеткою кілька крапель 10% настоянки прополісу (10 г прополісу на 100 мл спирту) й знову підсушити до утворення тонкої прополісної плівки. Курс - 7-12 щоденних процедур.
За пародонтозу народна медицина рекомендує жувати мед у стільниках 1-2 рази на день, доповнюючи медолікування полосканням настоянкою нагідок (1 ч. л спиртової настоянки нагідок на 0, 5 склянки води) кожні півтори -дві години. Рекомендується обробляти пародонтозні вогнища 5% прополісною маззю. Унаслідок оздоровлення на 9-10-й день очищуються ясенні кишені. Через 2-3 тижні має відбутися регенерація слизової оболонки, що сприяє усуненню больового синдрому.
У разі пародонтозу на поверхню шийки та кореня зуба роблять аплікації 4% настоянкою прополісу (змочити шматочок стерильної вати і прикласти до ураженого місця). Внутрішньо вживають тричі на день по 30 крапель 10% спиртового екстракту прополісу, розведеного у невеликій кількості води, та по 0,5 ч. л. бджолиних обніжок.
Непоганим антисептиком вважають свіжу моркву. Кашку з моркви ретельно змішують із медом (3:1) і прикладають до уражених ділянок ясен. Залишають у роті на 10-15 хвилин. Таку процедуру слід виконувати не менше двох разів щоденно протягом 10-12 днів у разі запалення ясен і запаху з рота.
У випадках запалення слизової оболонки рота, рихлості ясен незамінний такий напій: розчинити 1 ч. л. меду в чашці чаю з листя волоського горіха (1 ч. л. листя на 1 склянку води).
Профілактика - основа здорових зубів
За поверхневого карієсу під впливом температурних та хімічних чинників зазвичай виникають больові відчуття. На початковій стадії захворювання ефективно застосовувати полоскання з ромашки й нагідок із медом: узяти по 1 ч. л. сухих подрібнених квіток ромашки аптечної та листя нагідок, залити 2 склянками окропу, настояти 15 хвилин, відцідити, додати 1 ч. л. меду. Полоскання настоєм проводять перед кожним прийманням їжі та після нього. Курс - 2-3 тижні. До полоскань корисно додати жування забрусу 2 рази на день: 1 ч. л. взяти в рот, жувати протягом 10 хв, залишки виплюнути. Забрус – це воскові кришечки зрізані з сот перед викачуванням меду. Він містить вощину, прополіс, мед і дуже ефективний для профілактику і лікування парадантозу.
Узяти насіння анісу звичайного, подрібнити й змішати з медом чи з горілкою (1: 1). Тримати 1 ч. л. суміші у роті - це створює духмяність у роті й захищає від хвороб.
Після кожного приймання їжі та на ніч полоскати ротову порожнину розчином меду: 1 ст. л. меду на склянку води.
Жування перги й стільникового меду зміцнює ясна та зуби, чим запобігає хворобам зубів. Для профілактики захворювань зубів корисно також жувати таку суміш: насіння гірчиці чорної змішати з невеликою кількістю яблучного оцту й додати трохи меду (усе брати приблизно в однакових пропорціях).
29.02.2016 | Микола УЛЯНИЧ, почесний апітерапевт України |
Рівне-Ракурс №10 від 29.02.2016p. На головну сторінку |