Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №750 від 21.03.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

СІК ЩАВЛЮ - ЗДОРОВ’Я З КИСЛИНКОЮ

СІК ЩАВЛЮ - ЗДОРОВ’Я З КИСЛИНКОЮ

Щавель починає пробиватися на присадибних ділянках і городах  ще на початку весни. І це дуже добре, адже величезний запас корисних речовин, вітамінів, особливо - аскорбінової кислоти, що міститься в соку цієї рослини, допомагає швидко ліквідувати проблему весняного авітамінозу. Але корисні властивості щавлю проявляються повною мірою лише в разі живого та свіжого його використання. На жаль, в улюблених усіма супах, пирогах і компотах рослина втрачає частину своїх лікувальних властивостей.

Традиційно щавель як ліки від цинги використовували ще наші пращури. Зокрема, для того щоб зняти запальний процес чи поповнити організм вітамінами, вони пили щавлевий настій протягом тижня. Крім того, введення цієї рослини у свіжому вигляді до раціону може стати хорошою профілактикою за  гіпертонії, діабету й хвороб серця.

Цілющі листочки ростуть на городі

Дуже гарні результати дає оздоровлення соком щавлю, який багатий на вітаміни та мікроелементи. Зокрема, він містить вітаміни: С, Е, А, РР, К, групи В, та мікроелементи: оксалат калію, а також магнію, фосфору, кремнію, заліза, сірки. Саме поєднання таких речовин забезпечує лікувальні властивості цього соку, але лише в тому разі, якщо пити його в сирому вигляді.

Значне полегшення сік щавлю приносить у разі менопаузи. Він має здатність припиняти маткові кровотечі не гірше, ніж аптечні кровоспинні засоби. У сечостатевій сфері сік щавлю застосовують для знеболювання менструацій та терапії циститу.

Крім того, цілющі компоненти соку здатні швидко полегшувати головний біль, знижувати явища гіпергідрозу (надмірного потовиділення) й артеріальний тиск. Вітаміни групи  В у складі соку налагоджують діяльність нервової системи й оновлюють клітини всіх тканин організму.

Щавлевий сік сприяє виведенню шлаків, токсинів, продуктів гнильного бродіння, м’яко очищує кишечник, поліпшує апетит, служить жовчогінним засобом. Також цей сік відомий як природний засіб від паразитів, хвороб печінки, гнійних виразок тощо.

Народні знахарі радять лікувати ним хворе горло, фурункульоз, пародонтоз, кровоточивість ясен і коросту. Щавлевий сік можна застосовувати як внутрішньо, так і зовнішньо.

Для приготування соку потрібне свіже листя й стебла щавлю, які миють та ошпарюють окропом, а опісля відтискають сік стандартним способом. Зберігають засіб у холодильнику не більше 12 годин.

Протипоказання

Варто пам’ятати, що щавель у великій кількості не приносить користі, радше навпаки, тому ним не варто дуже захоплюватися, особливо людям похилого віку. Не можна пити сік  щавлю вагітним, матерям-годувальницям, за наявності виразкової хвороби шлунка. Щавлева кислота має здатність до утворення солей калію, які, на жаль, не розчиняються й загрожують утворенням каменів у нирках, провокують запальні процеси в суглобах у разі подагри, ревматизму й артриту. Протипоказаний сік і за остеопорозу (через порушення засвоєння кальцію). Надмірне вживання щавлю може негативно вплинути й на шлунок.

Щоб рослина не стало причиною загострення якогось захворювання, рекомендується дотримуватися певної норми, зокрема, вживати у їжу щавель усього двічі на тиждень. У разі передозування соком може спостерігатися діарея, нудота, неприємності з сечовипусканням та інші ознаки отруєння.

До того ж  під час приготування страв із цієї рослини не можна використовувати чавунний та алюмінієвий посуд, оскільки щавлева кислота вступає з металом у реакцію, внаслідок чого вивільняються токсичні речовини, що завдають організмові шкоди. Загалом вважається, що термічно оброблений щавель не дає жодної користі для організму.

Щавлетерапія за різних захворювань

У разі жовчнокам’яної хвороби та холециститу протягом місяця рекомендується приймати по 1 ст. л. соку тричі на добу до їжі. Якщо шлунок погано переносить таке лікування, можна розводити зазначену дозу соку в склянці ледь підсолодженою водою.

За грибка стопи уражені місця вранці та ввечері корисно змащувати соком щавлю, опісля слід надягти чисті шкарпетки. Курс лікування - до одужання.

У разі гнійних ран та виразок проблемні місця на шкірі двічі на добу рекомендується змащувати соком щавлю чи прикладати бинт, змочений щавлевим соком, розведеним водою (1:1). на 15 хв, За такого лікування гній швидко зникає, а рана затягується. Таким же способом добре лікувати пролежні та опіки.

За пародонтозу, випадання зубів, кровотечі з ясен, неприємного запаху з рота може допомогти такий рецепт: розвести щавлевий сік водою (1:1) й полоскати ротову порожнину протягом 1 хв. Таку процедуру слід проводити тричі на добу. Курс - 14 днів.

Полоскання горла таким засобом дуже корисні й у разі ангіни: гнійні процеси швидко припиняються.

У разі набряків, зумовлених серцевою недостатністю, рекомендується пити щавлевий сік по 1 ст. л. чотири рази на день під час їжі. Ефект видно вже через кілька днів: набряки зменшуються.

Цей самий засіб добре застосовувати для нормалізації стану жінки в разі клімаксу та для лікування статевих дисфункцій у чоловіків.

21.03.2016



Рівне-Ракурс №10 від 21.03.2016p. 
На головну сторінку