Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №752 від 05.04.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Скільки буде коштувати бензин у квітні?

Скільки буде коштувати бензин у квітні?

Ситуація із цінниками на АЗС все менше радує автовласників. Після кількамісячного “замерзання” вони знову пішли в гору. Лише нещодавно високі посадовці говорили про те, що пальне в країні має впасти ледве не на гривню за літр, а Антимонопольна служба когось з трейдерів навіть звинувачувала у ціновій змові. І ось знову вартість пального пішла в гору. Ситуацію автор попросив прокоментувати координатора найбільшої місцевої мережі АЗС “Олас” Віталія Першогубу.

- На жаль, процес збільшення вартості пального є об’єктивною реальністю. Річ у тім, що мережі АЗС тримали ціну стільки, скільки вони могли це робити. Однак всі вони залежать від постачальників пального, тому що більша частина бензину та дизельного пального в Україні не виробляється. В свою чергу нафтотрейдери залежать від ситуації на світовому паливному ринку. Вона ж в свою чергу доволі зрозуміла. Після падіння цін на сиру нафту наприкінці минулого року, сировина весь перший квартал 2016 зростала в ціні, і цей процес продовжується. В свою чергу і готовий бензин та солярка у виробників стає все дорожчим. Фактично вже останні місяць мережі АЗС з останніх сил утримували ціни, однак працювати у збиток вони не можуть. Ось звідки і нинішнє подорожчання.

Що ж стосується прогнозів, то тут все просто. Найближчими тижнями ціни на АЗС піднімуться ще на гривню за літр. Після чого ринок прийде в нормальний стан. Якщо ж вартість сирої нафти буде продовжувати зростати, то й ціни підуть у гору. Формула такого подорожчання досить проста – при зростанні вартості бареля нафти на світових ринках на один долар на вітчизняних АЗС пальне стане дорожчим на 15 -20 копійок за літр.

05.04.2016Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 05.04.2016p. 
На головну сторінку