Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №752 від 05.04.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

“Стоград” допомагає краєзнавчому музею

“Стоград” допомагає краєзнавчому музею

Нинішні події навколо будівництва багатоквартирного будинку по вулиці Толстого, 10, в повній мірі розкрили ще одну проблему, на яку, з не до кінця зрозумілих причин, наша громадськість не звертала увагу. Сам краєзнавчий музей вимагає дуже серйозних капіталовкладень. Принаймні до такого висновку дійшли фахівці. Зокрема про це сказав на прес - конференції, що пройшла минулого понеділка, Андрій Григорчук, який є головним інженером проекту по будівництву багатоповерхівки по вулиці Толстого, 10. Річ у тім, що сама будівля Краєзнавчого музею вже багато років капітально не ремонтувалась і навіть на сьогоднішній день немає власної діючої системи каналізації, а всі стоки йдуть у септик, що не може негативно не впливати на саму споруду музею, враховуючи рівень грунтових вод в центрі Рівного. Тобто ми маємо черговий приклад нехлюйського відношення до тих пам’яток архітектури, які ще дожили до наших днів. Це ж підтвердили і працівники музею, яки прийшли на прес – конференцію. Зокрема працівниця музею Алла Бачинська зазначила: “Я працюю в музеї вже десять років, і за цей час капітального ремонту наша будівля не знала. Щоправда минулого року були виділені тридцять п’ять мільйонів на капітальний ремонт, однак жодних робіт так і не було проведено, а ситуація із проведенням тендеру на них залишається незрозумілою”.

Враховуючи всю важливість для обласного центру збереження будівлі Краєзнавчого музею, компанія “Стоград” виступила з ініціативою створення благодійного фонду, який буде допомагати музею і вже готова внести в нього чверть мільйона гривень. Як заявила представниця компанії Людмила Синюк: “Ми, рівняни, мусимо дбати про збереження наших пам’яток архітектури. При цьому треба розуміти – це завдання не тільки нашої влади, а в першу чергу - громадськості та бізнесу. Тому ми закликаємо усіх небайдужих людей долучитися до нашої ініціативи. Скажу більше, запрошуємо до роботи у новостворенному фонді громадських активістів, журналістів. Тільки разом ми зможемо зберегти нашу культурну спадщину”. На думку автора нинішня ініціатива поважної будівельної компанії є дуже вчасною і корисною. Річ у тім, що хронічне недофінансування є справжньою бідою наших закладів культури, а їх керівництво не завжди може “достукатися” до влади і пояснити важливість утримання “вогнищ культури” в нормальному стані. В свою чергу місцева влада теж не дуже поспішає виділяти на це необхідні кошти. Таким чином залишається громадськості та бізнесу брати справу в свої руки. Хоча тут головне діяти в межах закону. Тому що, за словами керівника юридичної служби забудовника багатоквартирного будинку по вулиці Толстого, 10 Миколи Сміховського, деякі акції активістів на будівельному майданчику підпадають під дію Кримінального кодексу, а саме статті 206 (протидія законній господарській діяльності). Будемо сподіватися, що ситуація із капітальним ремонтом Краєзнавчого музею обійдеться без подібних інцидентів…

Наразі реакції з боку активістів немає. Будемо сподіватися, що вони відгукнуться на ініціативу забудовника і не на словах, а справами будуть допомагати Краєзнавчому музею.

05.04.2016Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 05.04.2016p. 
На головну сторінку