Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №754 від 18.04.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На кухні

Посудомийна машина.
За та проти.

Посудомийна машина. За та проти.

Чи потрібна мені посудомийна машина?

На Заході таке питання вже давно не стоїть. Там посудомийна машина http://www.pyramida.ua/catalog/posudomoechnie-mashini.html на кухні такий же обов'язковий атрибут, як і холодильник.

Ніхто не сперечається: шкода, звичайно, часу, витраченого на миття посуду, та й саме це задоволення сумнівне.

Чому ж у нас ще є сумніви? Ось основні аргументи:

- Ніяка посудомийна машина не вимиє посуд так якісно, як це зроблю я;

- Експлуатація посудомийної машини це дороге задоволення.

Спробуємо розібратися.

Якість мийки.

При якій температурі ми вручну миємо навіть сильно забруднений, жирний посуд? Градусів 40-45. Оптимальна це температура? Ні - не всякий жир легко відмити, та й з мікробами, напевно, не впоратися. Досить уявити, як би ми мили посуд при 70 градусах або хоча б при економічній температурі 55 градусів, як це запросто робить посудомийна машина. Ми просто ошпарили б собі руки.

Тепер про миючі засоби. Переконувати господиню в тому, що миючі засоби шкодять для наших рук немає необхідності. Кожен з нас знає, що навіть просто від частого контакту з гарячою хлорованою водопровідною водою наші руки страждають. У той же час, ми знаємо також, що натуральні посудомийні засоби не повинні чинити негативний вплив на організм і шкіру рук. Але, практика показує, що навіть з такими, досить дорогими, миючими засобами мова може йти тільки про зменшення негативного впливу. Саме тому, багато господинь намагаються зайвий раз не користуватися посудомийними засобами. Хоча, якість миття від цього страждає. Посудомийна ж машина повністю позбавляє нас від контакту з миючими засобами.

Водопідготовка. М'яка вода вимиє посуд набагато краще, ніж жорстка. Що, в зв'язку з цим, ми зможемо зробити при ручному митті? Та нічого! А ось в посудомийній машині передбачена спеціальна підготовка води - вона проходить через спеціальний пом'якшувач.

Сподіваюся, сумніви в високій якості миття посуду в машині розвіяні.

Економіка.

У що ж нам обійдеться експлуатація посудомийної машини?

Почнемо з того, що "середньостатистична" господиня для миття 12-14 комплектів посуду витрачає до 60 літрів води. Посудомийна машина, навіть далеко не економічного класу, витратить на це 14-18 літрів. У перерахунку на рік економія досягає 8000 літрів води.

Про витрату електроенергії.

Для початку зазначимо, що європейські стандарти передбачають 7 класів енергоспоживання, що позначаються буквами латинського алфавіту від A до G. Чим вищий клас, тим нижче споживання електроенергії. Класи А, B і C вказують на високу економічність машини, D і E - на середню економічність, F і G - неекономічні моделі.

Споживана потужність посудомийної машини:

класу "A" - 0.8-1.05 кВтг / цикл;

класу "B" - 1.06-1.09 кВтг / цикл;

класу "C" - 1.1-1.49 кВтг / цикл.

Зверніть увагу, що посудомийна машина класу "A" в порівнянні з аналогічною машиною класу "C", дозволяє знижувати споживання електроенергії на 30%.

Тепер про реальні витрати коштів на електроенергію.

Тут все залежить від того, за якою ціною вам дістається гаряча вода. Кілька прикладів.

Якщо для нагріву води використовується електричний бойлер, то, за рахунок зменшення витрати води, ми відчуємо істотне зниження витрати електроенергії.

Якщо - газова колонка, то все залежить від співвідношення цін на газ і електроенергію у вашому районі.

Якщо ви маєте порівняно недороге центральне водопостачання гарячою водою, то додаткові витрати зростуть.

Нарешті, бувають випадки, коли витрата електроенергії взагалі не має істотного значення - наприклад, ви використовуєте альтернативні джерела енергії: вітро генератор, сонячні батареї тощо.

Як бачимо, однозначної відповіді тут немає.

Обмеження.

Відповідь на питання, чи потрібна посудомийна машина, не можлива без аналізу того, чого не можна мити в посудомийній машині.

Отже, не можна мити:

- Посуд, що вимагає вкрай обережного поводження;

- Старий посуд, покриття якого не є термостійким;

- Фаянсовий посуд;

- Склеєний посуд;

- Посуд з надглазурним розписом (розпис не зникне, але може втратити колір і збліднути);

- Столові прилади з дерев'яними, роговими, фарфоровими або перламутровими ручками;

- Срібні і алюмінієві предмети (вони можуть помутніти, в разі якщо на них є залишки їжі, особливо такі, як яєчний жовток і гірчиця);

- Предмети з сталі що ржавіє;

- Скляний посуд, на упаковці якої немає символу, що позначає можливість миття в посудомийній машині: при температурі 35-40 С таке скло не розколеться, але можливо його помутніння;

- Нежаростійкі пластмасові предмети;

- Олов'яні або мідні предмети;

- Вироби декоративно-прикладного мистецтва - наприклад гжель, хохлома;

- Дуже дрібні предмети, які можуть випасти з лотків під час миття і потрапити на рухомі частини машини.

Зробимо невеликий висновок.

Ми намагалися розібрати "За" і "Проти". Вирішувати, звичайно, вам.

Для себе ми зробили висновок: посудомийна машина є незамінним приладом, без якого не повинна залишитися жодна кухня!

18.04.2016



Рівне-Ракурс №10 від 18.04.2016p. 
На головну сторінку