№770 від 04.08.2016p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Сир - це ідеальний компонент для тіста, адже його непомітна присутність робить пиріг ніжним на смак і дуже корисним. Адже у чистому вигляді цей кисломолочний продукт любить не кожен.
Сирне тісто для пирога
Інгредієнти:
– Сир м’який - 300 грам
– Борошно пшеничне - 300 грам
– Цукор - 160 грам
– Вершкове масло - 300 грам
Приготування:
Всі складові рекомендується вийняти з холодильника заздалегідь, щоб вони досягли кімнатної температури для оптимального змішування.
Якщо сир занадто щільний і зернистий, проверніть його на м’ясорубці 1-2 рази.
Приступаємо до замішування тіста. Вершкове масло подрібнюємо на тертці і перетираємо з борошном в однорідну пухку крихту. Підсипаючи цукор і підмішуючи сир, з’єднуємо всі компоненти в тісто.
Довго місити його не доведеться, воно одразу стає однорідною податливою масою, яку загортають у харчову плівку і відправляють на 40 хвилин у холодне місце.
Поки тісто «відпочиває», займемося начинкою.
Начинки для сирного пирога
Пропонуємо зробити одну з перерахованих начинок для пирога:
Вишнева начинка
Для цього наповнення підготуйте:
– цукор - півсклянки
– желатин - 1 пакетик
– вишня - півкілограма
– вода - 5 десертних ложок
– ванілін за смаком
Вишні і цукор ставимо на повільний вогонь і доводимо до кипіння. Води додавати не треба, так як з ягід вийде багато соку. Желатин заливаємо холодною водою і залишаємо на чверть години.
Змішуємо набряклу масу желатину і ягід з соком, перемішуємо до повного розчинення. Начинку охолоджуємо до тих пір, поки вона почне злегка схоплюватися і застигати.
Основу пирога треба буде спекти, охолодити заздалегідь. Для цього розквчуємо тісто в 5 мм завтовшки і розкладемо на змащеній кулінарним жиром формі, зробивши кілька проколів за допомогою виделки.
Бажано викласти тісто так, щоб утворилися бортики по периметру, а зайві краї обрізати. Випікаємо виріб протягом 15-20 хвилин в розігрітій до 180-200 °С духовці.
У готовий охолоджений пиріг вливаємо желейну начинку і відправляємо в холодильник до повного застигання.
Полунична начинка
– Полуниця 500 грам (можна використовувати заморожені ягоди);
– крохмаль - 2 чайні ложки;
– цукор - 1 склянка;
– листочки м’яти для прикраси.
Поверхню розкаченого тіста посипаємо половиною зазначеного в інгредієнтах цукру і крохмалю.
Зверху викладаємо ягоди полуниці, посипаємо їх залишилися крохмалем і цукром.
Шматочок тіста, розкачуємо, щоб нарізати на смужки, якими покриємо начинку.
Змащуємо пиріг яєчним жовтком і ставимо в духовку на 30-35 хвилин при температурі 180-200 градусів.
Остиглий пиріг прикрашаємо м’ятними листочками.
Яблучна з корицею і бадьяном
– яблука - 1 кг
– цукор - 1 склянка
– кориця і бадьян за смаком
Кілограм яблук очищаємо і ріжемо часточками, вирізаючи серцевинки.
Склянку цукру з’єднуємо з меленою корицею і бадьяном.
Тісто - три чверті загальної кількості - розкачуємо на деко, попередньо змащуючи його олією або жиром, а яблука викладаємо внапуск рівними рядами.
Яблука посипаємо цукром зі спеціями.
Пиріг перед випічкою оформляємо бортиками з боків. Залишок тіста розкачуємо тонким шаром і розрізаємо на смуги, якими покриємо верхній шар пирога.
Змащуємо верх і боки яєчним жовтком і випікаємо пиріг до готовності при 200 °С, перевіряючи яблука на м’якість.
Сметанна заливка з консервованими абрикосами
Інгредієнти:
– сметана - 250 грам;
– ваніль;
– цукор - 5 столових ложок;
– два яйця + один білок;
– крохмаль - 1 столова ложка;
– абрикоси консервовані.
Збиваємо міксером всі компоненти, крім абрикосів.
Беремо глибоке деко та накриваємо його змащеним у жирі пекарським папером.
Далі викладаємо розкачане тонким (5-7 мм) шаром тісто і виливаємо на нього заливку. Другим шаром викладаємо абрикоси - по половинці, у ряд.
Тісто розкачуємо і розрізаємо на смужки (можна зробити це фігурним ножем для піци), якими покриваємо начинку.
Жовтком, який залишився, змащуємо поверхню тіста і бортики пирога. Випікаємо 35 хвилин при помірній температурі в розігрітій духовці.
Орієнтуємося на готовність тіста. Подавати цей пиріг треба повністю охолодженим.
04.08.2016 |
Рівне-Ракурс №10 від 04.08.2016p. На головну сторінку |