Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №773 від 25.08.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Чому мешканці багатоповерхівок у Рівному по-різному платитимуть за ремонт на умовах співфінансування?

«Програму підтримки населення у проведенні капітального ремонту житлового фонду Рівного» прийняли депутати міськради під час засідання сесії 18 серпня. Нею передбачається, що мешканці багатоповерхівок, де не створено ОСББ, можуть на умовах співфінансування із міського бюджету, проводити ремонт у своїх будинках. Щоправда, «по кишені» це буде не кожному, адже з бюджету покриватимуть лише 40% вартості робіт, а 60% - мешканці мають зібрати самостійно.

Тому депутат Рівненської міської ради Святослав Євтушенко запропонував зрівняти відсоткову ставку співфінансування за цією програмою до того ж рівня, що діє для об’єднань співласників за «Муніципальною програмою сталого розвитку міста Рівного». Тобто 70% коштів, щоб виділялося із бюджету, а 30% - мешканці збирали самостійно.

- Я вважаю, що варто підтримувати мешканців усіх багатоповерхівок Рівного, незалежно від того, чи там створено ОСББ. Тому й пропонував збільшити розмір фінансування за «Програмою підтримки населення у проведенні капітального ремонту житлового фонду Рівного» до 70%. Це принаймні було б справедливо. Адже в місті є будинки, де з тих чи інших причин ще не створено ОСББ. Чому їх мешканці мають платити більше? Також варто зважати й на те, що не кожна сім’я буде спроможна сплатити таку суму за ремонт. Але мер хоч і погодився, що закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» зрівняв тих, хто створив ОСББ, і тих, хто ще цього не зробив, все одно поділив рівнян на «перший» і «другий» сорт. Він списав це на те, що, хто хоче менше платити - хай створює ОСББ. Відтак, за програму проголосували в початковому вигляді. Хоча я вважаю, що це не зовсім справедливо. У Рівному є різні будинки, в тому числі й на кілька квартир, і створити ОСББ у таких вкрай важко. На це теж потрібно зважати і думати про людей, які там проживають, а не ставити їх в умови вибору без вибору. Адже ОСББ створюється у новіших багатоповерхівках, де є молоді та активні люди, які спроможні принаймні більш-менш утримувати свій будинок. Відтак, Рівненська міськрада своїм рішенням свідомо накладає додатковий фінансовий тягар на малозахищених, літніх людей, які живуть у старіших будинках, - каже Святослав Євтушенко.

А також додає, що «Програмою підтримки населення у проведенні капітального ремонту житлового фонду Рівного» передбачається, що якщо у будинку є потреба проводити ремонт ліфтів, даху, або ж встановити дитячий майданчик на прибудинковій території, то тоді відсоткова ставка участі міського бюджету вища.

- Так, депутати проголосували за пропозицію проводити роботи з ремонту дахів, ліфтів і встановлювати дитячі майданчики, виділяючи на це 90% із міського бюджету і 10% - мешканці багатоповерхівок, де не створено ОСББ, мають зібрати самостійно, - зазначає депутат.

25.08.2016



Рівне-Ракурс №10 від 25.08.2016p. 
На головну сторінку