№775 від 08.09.2016p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Сіль, що подарувалася в Стародавньому Римі, означала особливий знак дружнього розташування. Трохи пізніше ця невигадлива спеція заміняла гроші, а також служила символом багатства. Наші предки вважали, що з її допомогою можна захистити свій дім від злих духів, а себе від псування і пристріту. Сьогодні її значення не дуже велике, більше того, боротьба з її частим і надмірним вживанням у деяких країнах ведеться навіть на державному рівні.
Коли рука в черговий раз тягнеться до солонки, варто пам›ятати, що надлишок цього продукту може призвести до затримки рідини, тим самим, надаючи негативний вплив на роботу кровоносної системи (збільшуючи навантаження), і створюючи проблеми для серця.
Добова норма цієї спеції становить усього 10-12 грам, і це з урахуванням того, що страви, що входять в повсякденний раціон вже містять близько 7-8 грам. Значить, на подсаливание залишається всього 3 - 4 грами, а це трохи менше 1/2 ч. л.
Всесвітня організація охорони здоров›я останнім часом суттєво переглянула ці розрахунки і призвела нові рекомендації, в яких зазначена кількість всього 2 грами, що є актуальним як для чоловіків, так і для жінок.
Варто також пам›ятати, що тим, хто займається активними видами спорту, можна вживати трохи більше солі, щоб в організмі завжди залишалося достатньо рідини. Те ж саме стосується і жарких днів, коли волога з організму активно виходить з потом.
Окремо варто звернути увагу на кількість цього білого порошку в раціоні дітей. До 2 років їжу взагалі не рекомендується солити, після 3 років норма споживання на людину становить 2 грами, на 6 років цю позначку можна підвищити на 1-2 пункти, а в 10 років додавати в страви не більше 1/2 ч. л.
Скільки б розбіжності не існувало з цього приводу, але все ж не дарма сіль називають «білою смертю», адже незважаючи на всі її позитивні функції, вона може бути смертельно небезпечною в надлишковій кількості.
poradumo.pp.ua
08.09.2016 |
Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2016p. На головну сторінку |