Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №775 від 08.09.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Яка норма солі в день на людину?

Сіль, що подарувалася в Стародавньому Римі, означала особливий знак дружнього розташування. Трохи пізніше ця невигадлива спеція заміняла гроші, а також служила символом багатства. Наші предки вважали, що з її допомогою можна захистити свій дім від злих духів, а себе від псування і пристріту. Сьогодні її значення не дуже велике, більше того, боротьба з її частим і надмірним вживанням у деяких країнах ведеться навіть на державному рівні. 

Медики давно сперечаються про те, яка ж кількість хлориду натрію в день не завадить нормальної роботи нашого організму. Але перед тим як розрахувати конкретні норми, варто відзначити, що в організмі дорослої людини міститься близько 250 гр солі, яка відіграє важливу роль у процесах підтримання водного балансу, транспортування корисних речовин та забезпечення роботи різних систем (зокрема, травної). Таким чином, хлорид натрію життєво необхідний, але тільки в строго регламентованому кількості.

Коли рука в черговий раз тягнеться до солонки, варто пам›ятати, що надлишок цього продукту може призвести до затримки рідини, тим самим, надаючи негативний вплив на роботу кровоносної системи (збільшуючи навантаження), і створюючи проблеми для серця.

Добова норма цієї спеції становить усього 10-12 грам, і це з урахуванням того, що страви, що входять в повсякденний раціон вже містять близько 7-8 грам. Значить, на подсаливание залишається всього 3 - 4 грами, а це трохи менше 1/2 ч. л.

Всесвітня організація охорони здоров›я останнім часом суттєво переглянула ці розрахунки і призвела нові рекомендації, в яких зазначена кількість всього 2 грами, що є актуальним як для чоловіків, так і для жінок.

Варто також пам›ятати, що тим, хто займається активними видами спорту, можна вживати трохи більше солі, щоб в організмі завжди залишалося достатньо рідини. Те ж саме стосується і жарких днів, коли волога з організму активно виходить з потом.

Окремо варто звернути увагу на кількість цього білого порошку в раціоні дітей. До 2 років їжу взагалі не рекомендується солити, після 3 років норма споживання на людину становить 2 грами, на 6 років цю позначку можна підвищити на 1-2 пункти, а в 10 років додавати в страви не більше 1/2 ч. л.

Скільки б розбіжності не існувало з цього приводу, але все ж не дарма сіль називають «білою смертю», адже незважаючи на всі її позитивні функції, вона може бути смертельно небезпечною в надлишковій кількості.

poradumo.pp.ua

08.09.2016



Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2016p. 
На головну сторінку