№783 від 03.11.2016p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Кухонна сіль являє собою білу кристалічну мінеральну речовину зустрічається у природі, розчиняється у воді, один з небагатьох мінералів, які їдять люди, а також найдавніша із спецій.
Застосовують її для усунення неприємних запахів, під час прання, для загартовування та миття посуду і ще для багато чого іншого.
Отже пропонуємо вам кілька порад щодо незвичного використання солі.
– Новий віник буде служити довше, якщо замочити його перед застосуванням в гарячій солоній воді на 3 години.
– Після чищення цибулі, оселедця, часнику часто руки довго мають неприємний запах. Для його видалення натріть руки сіллю і добре промийте.
– Зберегти сир від підсихання можна загорнувши його в змочену в солоній воді серветку.
– Чавунні та товсті алюмінієві сковорідки перед вживанням прожарити з жиром, а вже потім протерти сіллю. Сіль допоможе і після вживання. Залишки жиру зняти паперовою серветкою, а потім сковороду протерти сіллю.
– Гарячу сіль використовують для протирання залізних сковорідок, листів та інших кухонних предметів. А от від коричневих плям на них позбавляються протиранням вологою сіллю.
– Масну пляму на плиті посипте сіллю і протріть газетою. Але не тисніть дуже сильно.
– Для загартовування нового емальованого посуду. Наповніть його до країв злегка підсоленою водою, прокип’ятіть і дайте постояти до повного охолодження. Так само роблять і з новим алюмінієвим посудом. Розчин готуємо з розрахунку на літр води 5 чайних ложок солі.
– Чайна ложка солі змішана зі столовою ложкою оцту – відмінний засіб для чищення нікельованого посуду.
– Якщо потримати 30 хвилин в слабкому солоному розчині ніж, то він краще буде заточуватися.
– Чайна ложка, додана на літр рослинної олії, допоможе їй довше зберігатися. Таким же способом можна позбутися прогірклого смаку. Якщо підсолену олію відстояти, відійде осад, та ви зможете відцідити його.
– Якщо біля хліба покласти трохи солі, то він довго не зачерствіє.
– Якщо дріжджі зарити в дрібну сіль, то вони будуть довго зберігатися.
– Щоб м’ясо зберігало свіжість, натріть його сіллю.
– Ви можете змочити оцтом і почистити сіллю мідні вироби.
– Підсолена вода відмінний засіб для миття скляного посуду. А ось темні плями на графинах і кришталевих вазах видаляють сумішшю з оцту і крупної солі.
– Якщо на вовняному светрі є плями від поту, то їх можна видалити протерши ганчіркою, змоченою в міцному розчині солі. Дуже старі плями видаляються спиртом.
– Сіль вбере в себе пролиті на килим чорнила. Якщо вже таке станеться, то швидше киньте жменю.
– Якщо вікно покрилося льодом, приготуйте теплий солоний розчин та протріть. Воду зберіть сухою ганчіркою, витріть насухо.
– Сіллю можна почистити килим. Розкидайте її по ньому, підметіть віником або трохи потріть щіткою. Потім пропилососте. Ця процедура допоможе відновити колір.
– Якщо вам потрібно почистити виріб із соломи, то протріть його змоченою в солоному розчині щіткою. Колір відновитися.
– Якщо на полірованих меблях з’явилися плями, то нанесіть на них на 3 години суміш з рослинної олії та солі. Потім видаліть, відшліфуйте м’якою ганчіркою.
– Ворс у нових щіток для одягу та взуття часто випадає. Для його зміцнення їх кладуть на 10 хвилин в теплу підсолену воду.
– Щоби пляма від вина не розпливлася по одягу, висипте на неї трохи солі. А ось для його видалення треба відіпрати це місце у воді з додаванням на літр 1 столової ложки нашатирю.
– Точно в такій же пропорції робимо розчин для чищення плям від какао і шоколаду. Після того як заперете, добре прополощіть весь виріб.
– Якщо посипати сіллю лимон, кислоти стане менше.
– Якщо молоко пригоріло, додайте в нього трохи солі і остудіть. Смак молока має покращитися.
– Якщо молоко «втікло», посипте сіллю наліт з молока на плиті, тоді запах гарі зникне.
– Додайте дрібку солі в молоко, це вбереже від скисання.
– Яйця не потріскаються і легко очистяться від шкаралупи, якщо зварити їх у підсоленій воді.
– Щоб розігрітий жир на сковороді не розбризкується, треба попередньо посипати на сковороду сіллю. -
– Щіпка кухонної солі допомагає швидко збити яєчні білки, покращує смак шоколаду і крему для тортів.
– Якщо свіжу рибу посолити і дати їй 10-15 хвилин полежати, при підсмажуванні риба не буде кришитися.
– Щоб видалити з качана капусти або зі свіжих грибів шкідників, треба потримати їх у солоній воді.
– Щоби підвищити температуру кипіння при приготуванні страв на пару, всипте трохи солі у воду.
– Поверхня праски очиститься і заблищить, якщо її трохи нагріти, змастити воском, а потім пропрасувати ганчірку, посипану сіллю.
03.11.2016 |
Рівне-Ракурс №10 від 03.11.2016p. На головну сторінку |