Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №786 від 24.11.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Церковні війни на Рівненщині

Церковні війни на Рівненщині

Конфлікти між православними УПЦ (Московського патріархату) та УПЦ (Київського патріархату) мають в області давню історію. Фактично, всі дев’яності роки минулого сторіччя регулярно спалахували конфлікти – ділили церкви та майно релігійних громад. Сутички між православними активістами були нормальним явищем. Обласна влада в цих конфліктах завжди прагнула зайняти нейтральну позицію і регулярно закликала «жити дружно». І така позиція була доволі ефективною. Принаймні, православні на Рівненщині років п’ятнадцять між собою не конфліктували.

Хоча правильніше було б сказати – не виносили протиріччя на широкий загал. В той же час конфлікт між УПЦ (МП) та УПЦ (КП) нікуди не зник і, рано чи пізно, повинен був призвести до відкритих сутичок на «церковному фронті». Як будь-яка незавершена війна.

Після Революції Гідності ситуація вибухнула. Активісти звинуватили «московську церкву» в підтримці сепаратистів та інших, не менш значущих, гріхах. Відразу згадали і про те, що в багатьох селах області православні громади УПЦ (КП) не мають власних церков. Сьогодні таких конфліктних приходів на Рівненщині більше десятка, а епопея навколо церкви в селі Птиче, Дубенського району, навіть висвітлювалася провідними світовими ЗМІ. І ось, ми отримали повідомлення про термінову прес-конференцію Рівненської єпархії Української православної церкви стосовно конфлікту навколо церкви в селі Рясники, Гощанського району. Також спробували з’ясувати роль чинного губернатора, Олексія Муляренка, в цій ситуації.

Отже, 22 листопада, священики та віряни розповіли журналістам про свої біди та поневіряння. В ході прес-конференції стало відомо, що деякі громади власним коштом, а також за рахунок меценатів будують церкви в селах. І настоятелів церков обурює те, що влада чинить тиск. Священики бояться, що чиновники заберуть землю, тому що не дають її впорядкувати. Прикро, що можновладці не стоять на букві закону, а дозволяють собі чинити таке свавілля.

Протоієрей Віктор Земляний розповів, що вже є гіркий досвід конфліктів у селах. «Виникає занепокоєння, що деякі представники влади на місцях всіляко перешкоджають веденню богослужінь, а зокрема, у Дубенській та Гощанській райрадах. Заступник голови Гощанської районної адміністрації, Тарас Гоменюк, чинить тиск на жителів села Рясники. Він прибув у складі комісії для ознайомлення з міжконфесійним конфліктом. Проте ніяких нових пропозицій чиновники не привезли, а всіма силами намагалися умовити громаду УПЦ (МП), фактично, відмовитися від права на храм та погодитися на почергові богослужіння. Володіння однією будівлею суперечить канонам церкви, та ставить під зрив богослужіння. Також громаду утискають в підвалах Покровського собору, не здають його в експлуатацію».

Також священнослужителі розповіли, що в понеділок, 28 листопада, має відбутися інвентаризація храму. Але вони не дадуть цього зробити і не допустять захоплення будівлі. В селі Рясники, 600 членів громади, 380 з них підписалися за УПЦ (МП).

Однак для того, щоб стало зрозуміло суть проблеми конкретної сільської церкви, автор попросив Рівненську обласну державну адміністрацію надати офіційний коментар з цього приводу.

Коментар прес-служби Рівненської ОДА щодо ситуації навколо Покровської церкви у селі Рясники Гощанського району

Культова споруда – Покровська церква у селі Рясники Гощанського району 1911 р., перебуває у державній власності та є пам’яткою архітектури місцевого значення. Згідно охоронного договору, підписаного 3 жовтня 1988 року, знаходиться в користуванні релігійної громади УПЦ села Рясники.

Відповідно до частини третьої статті 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» культова будівля і майно, що є державною власністю, можуть передаватися у почергове користування двом або більше релігійним громадам за їх взаємною згодою. Однак неодноразові зустрічі та перемовини з представниками обох релігійних громад щодо почергового користування храмом жодних результатів не дали.

На виконання цієї постанови Рівненського окружного адміністративного суду було видане розпорядження голови Рівненської ОДА від 27 травня № 304 про вивчення релігійної ситуації в селі Рясники. На основі документу була створена комісія з числа представників виконавчого комітету Бабинської сільради та депутатів Гощанської райради.

Комісія рекомендувала культову будівлю – Покровську церкву в селі Рясники – передати у почергове богослужіння двом релігійним громадам.

На основі рішення цієї комісії було видано розпорядження голови Рівненської ОДА від 3 листопада № 668, де визначено, що культовою будівлею, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення, користуються дві релігійні громади села Рясники – УПЦ та УПЦ КП. Також документом зобов’язано Гощанську РДА утворити комісію для визначення порядку користування культовою будівлею і проведення інвентаризації майна із затвердженим графіком почергових богослужінь у храмі релігійними громадами в разі недосягнення домовленості між ними.

Рівненська обласна державна адміністрація ще раз звертається до усіх зацікавлених осіб не нагнітати ситуацію навколо храму та не спекулювати на цій темі. Рівненська ОДА не підтримує жодну із сторін конфлікту та керується виключно Законами України.

Що ж стосується версії подій УПЦ (МП), то вона повністю протилежна офіційній. За словами секретаря Рівненської єпархії, протоієрея Олександра Єгорова, почергове богослужіння не влаштовує віруючих, бо веде до фактичного захоплення церков «розкольниками». Тому єпархія виступає проти цього. Що ж стосується самого суду з приводу скасування розпорядження голови ОДА, то судове засідання відбудеться аж 6 грудня, тому будь-які спроби створення комісій та підготовки графіку почергових богослужінь є незаконним. Також священики УПЦ категорично виступили проти втручання влади в церковні справи. Це заборонено Конституцією України. Особливо активно, на їхню думку, займаються боротьбою проти їх церкви голови районних адміністрацій Гощанського та Дубенського районів.

В цілому, ситуація навколо сільських церков на Рівненщини потроху заходить у глухий кут. УПЦ (МП), яка має в області майже триста приходів, свої позиції здавати не збирається, а законним шляхом відібрати храми в них УПЦ (КП) не вдасться. За таких умов силове протистояння між активістами обох конфесій видається неминучим. Інше питання – чи вдасться нашим правоохоронним органам не допустити кровопролиття і масових безладів, якщо доведеться мати справу одночасно з десятками подібних конфліктів…

24.11.2016Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 24.11.2016p. 
На головну сторінку