№786 від 24.11.2016p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Щоб зігрітися в зимову холоднечу, не завжди достатньо одягтися потепліше. Іноді від холоду не рятують навіть кілька светрів. Чому так? Можливо, варто просто змінити раціон харчування.
Ми відчуваємо холод не тоді, коли починаємо від нього трястися. Холодове тремтіння - це всього лише безумовний рефлекс, що має регулювати терморегуляцію, але користь від холодового тремтіння незначна.
Людина не має спеціальних органів для протидії холоду, тому доводиться задовольнятися тими, що є. З усіх органів найважливішими для нас у плані морозостійкості є легені, потім шлунок і щитовидна залоза. Першочергове значення має також стан кровоносних судин. Терморегуляція організму - складний процес, підвищена мерзлякуватість може бути симптомом порушень в організмі.
Не замерзнути в холодну погоду нашому організму допоможуть правильно підібрані продукти харчування. Що і як їсти, щоб зігрітися в холоди?
Порада перша
Перед виходом на вулицю в холодну погоду необхідно ґрунтовно поїсти! Причому, чим нижча температура «за бортом», тим калорійнішим має бути ваше харчування. Дієту для схуднення відкладіть до тепла, тому що відсутність у раціоні висококалорійних продуктів узимку може привести до занепаду сил і швидкого замерзання.
Порада друга
У холоди організм краще засвоює їжу, що пройшла теплову обробку. А значить, у раціоні обов’язково має бути гаряча їжа: супи, тушковане м’ясо й овочі, каші, теплі напої. Але не перестарайтеся: їжа повинна бути гарячою рівно настільки, наскільки це комфортно для організму.
Порада третя
Включіть у раціон продукти, що створюють відчуття тепла в організмі, а також комбінуйте їх між собою для досягнення максимального зігрівального ефекту.
У китайській медицині продукти діляться на гарячі, теплі, нейтральні, освіжаючі й холодні. До гарячих продуктів належить більшість спецій (перець, каррі, кориця і т.д.), до теплих - гречка, цибуля, абрикоси, кріп, майоран, часник. Нейтральні продукти - це кукурудза, картопля, морква, інжир. Освіжаючі - спаржа, рис, селера, яблука. До холодних продуктів належать ківі, манго, томати, огірки, кавуни. Зрозуміло, це далеко не повні списки продуктів. Якщо орієнтуватися на «теплопровідність» продуктів, то можна скласти непоганий раціон для холодної пори року.
Що ж конкретно потрібно їсти в морози, щоб не замерзати? Зберігати внутрішнє тепло й комфорт допомагають наступні продукти та їхні сполучення:
М’ясо
У холоди рекомендуються гарячі страви з жирного м’яса, особливо з баранини та свинини - саме вони вважаються найбільш теплотворними з усіх видів м’яса. Також узимку корисні страви з індички: у її м’ясі міститься триптофан - речовина, що допомагає організму впоратися з негативними наслідками зимового стресу.
Дуже цінними з погляду теплотворного ефекту є сполучення м’яса з іншими продуктами, які підсилюють його корисні властивості. Насамперед, це тушковані овочі та спеції.
Сало
У морози це незамінний засіб, що не тільки зігріває, але й допомагає підтримувати імунітет. У салі присутня одна з найцінніших жирних кислот - поліненасичена арахідонова. Ні в якому іншому продукті її немає. Арахідонова кислота регулює роботу серця, входить до складу клітинної мембрани, контролює холестериновий і гормональний обмін, а також імунні реакції.
Якщо говорити про зайві кілограми, то вони з’являються не від сала, а від його надмірного споживання. Невеликий шматочок сала з часником на житньому хлібі - це не тільки смачно, але й дуже корисно, особливо в холоди.
М’ясні субпродукти
Східні медики вважають, що саме в субпродуктах міститься життєва сила, необхідна людині в ту або іншу пору року. Кожному виду лівера відповідає свій сезон. Представники китайської медицини рекомендують узимку включати в меню нирки - їх можна тушкувати, варити і смажити.
Практично всім знайоме відчуття комфорту й тепла, що розливається по тілу з першої ж ложки бульйону. Причому, це відчуття зберігається в тілі надовго, тому бульйон - ідеальний зігрівальний засіб.
Овочі
У першу чергу, це цибуля, часник і хрін - додавайте їх в усі зимові страви. Також теплотворний ефект мають капуста, морква, буряк - ці овочі допоможуть нашому тілу підтримувати внутрішню стабільність у несприятливих температурних умовах.
Важливий нюанс: овочі мають пройти теплову обробку, тому вживайте їх гарячими.
Спеції
Пекучі речовини, що містяться в кориці, перці (особливо чилі), каррі, кропі, подразнюють рецептори травної системи, змушують кров швидше рухатися по судинах і переносити тепло.
До речі, далеко не всі пряності зігрівають! Не варто в холоди вживати страви з ваніллю, кардамоном, коріандром, м’ятою, фенхелем, шафраном - ці спеції здійснюють охолоджувальний ефект.
Гарячі, жирні й гострі супи поєднуютьь у собі теплотворний ефект від м’яса, бульйону, овочів і палючих спецій, що входять до складу страви. Борщ або харчо - відмінний варіант для обіду в морозний день.
Вершкове масло
Жири тваринного походження, зокрема, вершкове масло, дають нам найбільше калорій і, відповідно, енергії для підтримки тепла в тілі. Коли на вулиці мороз, достатньо з’їсти зранку невелику кількість масла, щоб захиститися від переохолодження. Необхідний мінімум у холоди - 20 г вершкового масла на добу людям до 30 років і 10 г - людям старше 30 років.
Пряжене молоко
Тепле молоко та напої на його основі (какао, кава лате) - відмінний засіб, щоб зігрітися. Особливо, якщо об’єднати теплотворний ефект молока з дією зігрівальних спецій - меленого кореня імбиру й кориці. Також у молоко додають мед. Такий коктейль відмінно прогріває організм. А якщо в цей напій додати чайну ложку вершкового масла - зігріваючий ефект підсилиться!
Будьте здорові!
24.11.2016 |
Рівне-Ракурс №10 від 24.11.2016p. На головну сторінку |