№789 від 15.12.2016p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Ми вирішили розібратися, які трави можна не купувати, а виростити вдома самостійно.
Базилік
Практично всі види базиліку - від фіолетового до лимонного, від крупнолистного до дрібного, можна вирощувати вдома на підвіконні. Правила вирощування прості: сонячне місце (до 4 годин світла щодня), тепло і рясний полив (взимку бажано не переливати, використовувати воду кімнатної температури і просто частіше обприскувати).
Щоб виростити базилік, використовують насіння - тоді він росте до року, але зацвітає пізніше і служить довше (з моменту цвітіння кущ не придатний до вживання) або живці - кущ розростається швидко, але кожні 3-4 місяці його потрібно буде заново розмножувати. Оптимальна температура для короля італійської кухні - 20-25 º, інакше ріст пагонів сповільнюється, а сам базилік стане менш ароматним.
Чебрець
Якщо вас дивувало, що ж так чудово пахне в суміші «Прованські трави», ймовірно, це був якраз чебрець. Вирощувати його будинку дуже просто - для цього потрібне сонячний балкон або підвіконня. Горщик підійде невеликий - у чебрецю маленька коренева система, тому він ще вважається ідеальний рослиною для домашнього городу.
На дно горщика потрібно покласти дренаж, потім - грунт, який краще зволожити з пульверизатора. Після цього висадити насіння і накрити їх ще одним шаром грунту товщиною в 1 см - верхній шар не повинен пересихати до перших сходів. Насіння, зазвичай, швидко пускають паростки, а сам чебрець може радувати вас до 3-х років.
М’ята
Перш, ніж садити м’яту, потрібно визначитися, який з 600 видів вам більше підійде. Для чаю та інших напоїв, наприклад, частіше беруть перцеву м’яту з сильно вираженим яскравим запахом, а для салатів або десертів - яблучну з тонким ароматом. Виростити кущ з насіння дуже непросто, тому краще почати з живців, які необхідно помістити в склянку з водою до появи білих коренів.
М’яті потрібен великий горщик (з дренажними отворами) - щонайменше, 30 см в діаметрі, так як вона дуже розростається. Поливати грунт потрібно так, щоби він постійно був вологим. М’ята любить світло, тому тримайте її на сонячній стороні. Коли вона підросте, верхню частину потрібно регулярно підрізати, щоб не дати кущу зацвісти (інакше поживні речовини будуть надходити у квіти, а не в листя). Крім того, це посилить її аромат.
Розмарин
Влітку вирощувати розмарин краще на балконі, а взимку - в горщику. Цю пряність легше культивувати з живців, ніж з насіння. Краще робити це ранньою осінню або пізньою весною, коли ще тепло, але можна й цілий рік. Грунт в горщику повинна на 2/3 складатися з піску і на 1/3 - з торф’яного моху.
Головна умова для успішного його вирощування - сухий грунт і регулярне провітрювання. Рослина дуже невибаглива і не вимагає подкармливания або частого поливу. Збирати врожай, зрізаючи гілочки, можна цілий рік, так як розмарин - вічнозелена рослина.
Орегано
Насіння орегано набагато дешевше розсади, але впоратися з ними може не кожен. Так-так, ми знаємо, яка гордість переповнює при вигляді власноруч вирощеного куща, але новачкам краще почати з живців. Висаджувати їх варто в добре зволожений, але не мокрий грунт. Також місце, де буде рости кущ, має добре провітрюватися.
Як з базиліком і м’ятою, бутони квітів тут варто прищипувати, інакше зменшується аромат прянощі. Зрізати орегано можна, коли воно досягне 12-15 см у висоту. Рослина багаторічна і буде «годувати» вас 2-4 роки.
15.12.2016 |
Рівне-Ракурс №10 від 15.12.2016p. На головну сторінку |