Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №793 від 19.01.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Думка експерта

Чи вигідно буде вкладати гроші в нерухомість у 2017 році

Чи вигідно буде вкладати гроші в нерухомість у 2017 році

Розмова з головою Рівненського регіонального відділення АФНУ, директором АН «Цитадель» Олександром ЛЯШУКОМ

Якими будуть ціни на нерухомість у 2017 році в Україні, говорить аналіз особливостей її ринку. «Якщо в 2016 році ціни істотно впали через відсутність попиту і великої кількості пропозицій, то вже в 2017-му подібного не доведеться очікувати», - вважає голова Рівненського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України, директор агентства нерухомості «Цитадель», незмінний експерт «Рівне-Ракурсу» з питань нерухомості Олександр ЛЯШУК (на фото).

Загалом, на думку знаного ріелтора з 15-річним досвідом роботи на ринку нерухомості (АН «Цитадель» засноване 2 лютого 2002 р.), ситуація з ціновою політикою на нерухомість в Україні передусім залежатиме від того, як буде розвиватися політична обстановка в країні, оскільки саме цей чинник найбільш суттєво впливатиме на економічну стабільність у державі, яка, по суті, визначатиме купівельні можливості українців.

«Нерухомість – чи не єдиний інструмент збереження коштів»

- Пане Олександре, сьогодні, коли економіка ледь відштовхнулася від дна, в Рівному йде активне будівництво, тоді як під час кризи 2008-2009 років багато будівництв були заморожені. Чому будівельний ринок зараз виявився більш стійким?

- Нерухомість - найбільш інертна галузь економіки, яка пізніше падає і довше відновлюється. Але в Україні зараз склалася не зовсім типова ситуація: нерухомість виявилася чи не єдиним інструментом збереження коштів. Обвалення в 2014-2016 роки понад 80 банків зробило інвестиції в житло особливо привабливими. В депозити люди вірять все менше, а купівля квартири і здача її в оренду приносить стабільний дохід.

Сприятливий вплив на ринок також зробило зниження собівартості будівництва через зростання курсу долара. Оскільки в Україні з’явилося багато нових виробників будматеріалів, валютна складова в собівартості стала дуже низькою. У порівнянні з 2008 роком в доларовому еквіваленті собівартість будівництва знизилася на 20-30%.

- Чи стали завдяки цьому українці купувати більше нерухомості?

- У 2016 році, порівняно з 2015-м, загалом продажі нерухомості зросли. Якщо говорити про кількість транзакцій, тенденція на підвищення спостерігається абсолютно в усіх регіонах. В середньому кількість продажів на місяць зросла на 10%, якщо порівнювати з груднем поперед­нього року. Більшою мірою - в Києві, Одесі, де можна говорити про плюс 20%.

- Як за 2016 рік змінилися ціни на первинному і вторинному ринку житла?

- - На вторинному ринку прогнозовано квартири дешевшали. У деяких сегментах - на 5-7%, подекуди - на 9-12%. Найбільше подешевшали помешкання у «хрущовках». На первинному ринку ціни суттєво не змінювалися. У 2017 році ціни за «квадрат» у новобудовах будуть залежати від цін на пальне, енергоносії, будівельні роботи. З 1 січня піднято мінімальну зарплату. У 2016-му забудовники утримували ціну, хоча все дорожчало. З іпотекою на ринок банки не вийшли. Чотири-п’ять банків давали кредити на квартиру під 20-30% річних. Буксували державні програми із забезпечення житлом.

- Які квартири купували найбільше?

- Ті, де продавці були готові знизити ціну. Найбільше цікавилися двокімнатними квартирами. Більше купували на первинному ринку. Але його частка зменшилася. У попередні роки у новобудовах було 70% продажів, зараз на них припадає лише 55% ринку. Покупці переходять на вторинний ринок через гучні скандали з новобудовами. Цього року ситуація може вирівнятися: продавці «вторинки» погоджуються скинути ціну.

«Якими будуть продажі нинішнього року, важко спрогнозувати»

- Як розвивався ринок новобудов?

- Пропозиція значно перевищує попит. За статистикою, 2016 року ввели в експлуатацію житла найбільше за останні п’ять років. Це технічна цифра, адже минулого року в країні запрацювала нова система оформлення прав власності. Те, що не могли оформити у попередні роки, задокументували торік.

- Хто найбільше купував квартири?

- Ринок новобудов 2016 року врятували банки, які збанкрутували 2015-го. Торік теж закрилося багато банків. Люди, яким вдалося забрати депозити, вклали гроші у квадратні мет­ри. Про економічне зростання говорити зарано. Якими будуть продажі нинішнього року, важко спрогнозувати.

- Нестабільність на валютному ринку, зростання курсу долара і повальне закриття банків в 2016 році стимулювали інтерес українців до нерухомості. Водночас покупці стали ретельніше продумувати придбання квартир і вже досить перебірливі при виборі житла. Як відреагував на це будівельний ринок?

- Нині забудовники пропонують квартири в житлових комплексах-міні-містах із садками, магазинами, паркінгами і торговими центрами. А наявність спортивних та дитячих майданчиків в ЖК стало обов’язковою умовою для будівельників. Щоб привабити найвимогливіших покупців, будівельники стали все частіше вдаватися до нестандартних рішень - впроваджують у ЖК ландшафтний дизайн, встановлюють фонтани, відкривають зони відпочинку на даху тощо. Деякі житлові комплекси стали відкривати для своїх мешканців роллердроми, зони для воркаута. Саме такі, здавалося б, не першочергові переваги часто впливають на прийняття рішення про покупку квартири.

Крім того, зростання конкуренції змушує забудовників використовувати нові маркетингові інструменти. На сьогоднішній день одним з найбільш популярних механізмів залучення покупців є розстрочка. Деякі компанії істотно збільшили її термін: тепер можна купити квартиру в новобудові в розстрочку на 10 років при первинному внеску всього 5-10% від загальної вартості житла.

Також покупці все частіше віддають перевагу пропозиціям забудовників, якими передбачено якісний ремонт квартири «під ключ», завдяки чому вдається втілити в життя складний дизайнерський проект, який узгоджується з майбутнім власником житла. Торік частка квартир «під ключ» у забудовників, що надають таку послугу, становила 40-50% від загального обсягу продажів.

Серед нових маркетингових інструментів - програма Trade-in. Суть даної послуги полягає в тому, що забудовник за допомогою перевірених фахівців допомагає продавати старе житло покупця, в той час як на період до моменту продажу старої квартири для даного покупця бронюється квартира в одному з об’єктів забудовника.

«У пріоритеті – розвиток територій, а не побудова багатоповерхівки»

- Криза в економіці та зростання комунальних тарифів не могли не вплинути на підходи до будівництва житла. Які ноу-хау з’явилися в арсеналі забудовників за останні два-три роки?

- Щоб зробити квартири доступними для будь-якого покупця, забудовники почали будувати смарт-житло. Це рішення дозволяє за меншу суму купити квартиру площею до 29 кв. м, яка повністю задовольняє базові потреби за рахунок своєї багатофункціональності. Така нерухомість обходиться дешевше і при покупці, і при ремонті, і в подальшій експлуатації.

- Чи практикується будівництво будинків зі смарт-квартирами в розвинених країнах?

- Такі рішення з’явилися на Заході. У державах, де діють ринкові тарифи на комунальні послуги, смарт-житло дозволяє істотно економити на експлуатаційних витратах. По-друге, смарт-квартири задовольняють бажання жити в улюбленому місці, де просторе житло виявляється не по кишені. Наприклад, смарт-квартири можна знайти і на Манхеттені, і в центрі Лондона.

- Перейдемо від найбільш економічних пропозицій на ринку до елітного сегменту. Чи є сьогодні попит на найпрестижніші й дорогі новобудови?

- Більше купувати не стали. Розумієте, цей сегмент займає, залежно від регіону, приблизно 3-4% ринку, подекуди - 5%. Це стабільний сегмент, розрахований на дуже заможного покупця, він завжди існує приблизно в однакових параметрах. Інша річ, що в деяких регіонах є надлишок об’єктів подібного рівня, тож потенційний покупець отримує можливість вибору, торгу, дисконту тощо. Тут все дуже залежить від конкретного розташування елітної нерухомості.

- Як змінилась у 2016 році ціна на оренду житла?

- Оренда в середньому подорожчала, оскільки вона орієнтується на гривню. Якщо говорити про доларовий еквівалент, вона впала. Якщо операції з купівлі-продажу, на жаль, досі знаходяться у валютному сегменті, то все, що стосується оренди, давно вже перейшло у гривню. Тут поведінка долара і гривні дуже впливає на ціноутворення. Плюс ще наші тарифні катаклізми, які також впливають на ціну в цьому сегменті.

- Чого ріелтори чекають від 2017 року?

- Сподіваємося, що нинішній рік пройде хоча б на рівні 2016-го. Майбутнє за тими проектами, якими передбачено вкладати кошти не тільки в будівництво, а й у розвиток навколишніх територій, розвиток мікрорайону. Люди не хочуть вкладати свої заощадження у квартиру, з якої потім важко дістатися куди-небудь. Не купують квартири там, де дорогі приватні дитсадки та немає шкіл. У пріоритеті - розвиток територій, а не побудова багатоповерхівки.

Спілкувався Олесь ДУБОВИК

19.01.2017Рівненське регіональне відділення АФНУ 33000, м. Рівне, вул. Набережна, 14; тел.: (0362) 64-37-71, 64-37-72, моб. (050) 674-68-07

Агентства нерухомості Рівного – члени Асоціації фахівців з нерухомості України
АН «Абсолют»
АН «Адреса»
АН «Атлас Україна»
АН «Борислава»
АН «Веста»
АН «Галерея нерухомості»
АН «Гід Ріелті»
АН «Добробут»
АН «Домініон»
АН «Гранд Авеню»
АН «Експерт HOME»
АН «Золотий Ключик»
АН «Кадет СВС»
АН «Кварталъ»
ТОВ «Компанія Ідеал Груп»
АН «Максимум»
АН «Манхеттен»
АН «Партнер»
АН «Масштаб»
«Перша комерційна агенція»
АН «Простір»
ЦН «Профіестейт»
АН «Ренесанс»
АН «Рівненська оселя»
АН «Світ нерухомості»
ПР Сержанюк Г. В.
АН «Три-САМ»
АН «Фаворит»
АН «Фартлік»
АН «Фортуна»
АН «FiMaxEstate»
АН «Цитадель»
АН «Челсі»
АН «Швидкість»



Рівне-Ракурс №10 від 19.01.2017p. 
На головну сторінку