Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №265 від 09.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Боже слово - за гратами

Хрещення  в тюрмі

Хрещення в тюрмі

Цими днями покаявся один із в’язнів Рівненського СІЗО

Нещодавно в стінах Рівненського СІЗО вперше було здійснене Таїнство Хрещення. Чоловік, який перебуває під слідством, щиро покаявся. За православним обрядом його охрестили священики Свято-Троїцької парафії Рівного (Басів Кут).

Як зустрічають священика ув’язнені? Яка атмосфера панує на богослужіннях у Рівненському СІЗО? Чим Божа служба в тюрмі відрізняється від богослужінь у звичайній церкві? Про це - в розмові з настоятелем Свято-Троїцької церкви м. Рівне (Басів Кут) отцем Леонідом.

Рівненські священики отець Леонід та отець Григорій двічі на місяць приходять у слідчий ізолятор проповідувати слово Боже. Адже люди за гратами неабияк потребують духовної підтримки та відвертого спілкування з Господом.

- Богослужіння відбувається у невеличкій кімнаті, в якій обладнали капличку святої мучениці Анастасії самі ж ув’язнені, - розповідає отець Леонід. - Збирається тут у середньому від п’ятдесяти до вісімдесяти людей (в СІЗО перебуває приблизно 700 чоловік).

Богослужіння в слідчому ізоляторі проходить нестандартно, - продовжує отець Леонід. - Ув’язнені попередньо записуються на відвідування служби. Їх приводять у капличку в супроводі охорони.

Якщо у звичайну церкву приходять одночасно і жінки, і чоловіки, і діти, то богослужіння в СІЗО для чоловіків і жінок проводяться окремо.

Що цікаво, проповідь у тюрмі, як правило, починається зі слів отця Леоніда: “Вірую Господу і визнаю, що ти є воістину Христос, що прийшов на світ грішників спасти, між якими я - перший...”, - таким чином отець Леонід, дає зрозуміти людям, цитуючи слова з Біблії, що перед Богом всі рівні. І лише на останньому, вже Божому, суді кожен отримає остаточний та найоб’єктивніший “вирок”.

- Коли ми вперше завітали до слідчого ізолятора, то відчували з боку ув’язнених певну напругу та недовіру, яка з кожним нашим приходом поступово спадала, - пригадує отець Леонтій. - Спочатку ув’язнені навіть не наважувалися сповідатися. Боялися, мабуть, що про зміст сповіді дізнаються слідчі. Насправді, ніхто не має права вимагати від священика розголошення будь-якої інформації, яка звучить у момент одкровення.

- Нещодавно в стінах СІЗО було вперше проведене Таїнство Хрещення, - додає отець Леонід. - Чоловік, який перебуває під слідством, щиро покаявся. Його охрестили за православним обрядом. Ось-ось сформується церковний хор із числа ув’язнених. Приємно, коли Божі зерна проростають у серцях цих людей. Адже, де проповідується слово Господа, там менше агресії, зла та ненависті.

Отець Григорій зазначив, що парафія забезпечує ув’язнених церковними періодичними виданнями, духовними книгами про Таїнство Сповіді, Хрещення, Покаяння. У кожній камері є Біблія. Мешканці СІЗО замовляють у священиків хрестики, літургії за здоров’я рідних та упокій померлих.

- Капличку ми створили з ініціативи працівників СІЗО, які відвідували Свято-Троїцьку церкву в Рівному, - зазначив отець Григорій.

- Внутрішній світ людей, які перебувають у слідчому ізоляторі, відчутно змінюється під час чергового приходу священиків, - говорить заступник начальника СІЗО з соціально-виховної та психологічної роботи Юрій ВОРОНКО. - Люди стають умиротворенішими, тактовнішими, добрішими один до одного. Віра в Бога дає людям надію на щасливе та безхмарне майбутнє, де немає місця злу. Богослужіння у слідчому ізоляторі внесли позитивні корективи у соціально-виховну роботу закладу.

09.11.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 09.11.2006p. 
На головну сторінку