Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №801 від 16.03.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Цікаві факти про нугу

Цікаві факти про нугу

Слово «нуга» запозичене з французької мови і походить від слова старого провансальського «nogat», що означає «горіховий торт». А воно, у свою чергу, походить від латинського «nux», тобто «горіх».

Нугу традиційно виготовляють з цукру або меду і смажених горіхів - мигдалю, волоських або лісових горіхів, але не з арахісу. Для надання нузі різних смакових і ароматичних відтінків у виріб додають лимонну цедру, корицю, ваніль, сухофрукти, цукати, шоколад.

Нуга в нинішньому вигляді стала відомою приблизно в 9-му столітті у Греції. Разом з тим, нуга була непопулярними солодощами до 17-го століття, поки гурмани із Франції не зробили популярним це частування.

Роблять нугу так: у киплячу суміш густого цукрового сиропу і яйця додають горіхи (або ізюм, або цукати), потім виливають тісто на дошку, шаром у пару сантиметрів. Коли суміш застигне, розрізають на шматочки і обвалюють у цукровій пудрі.

Якщо у нузі не вистачає загущувача, вона не буде тягнутися, тому його повинно бути у достатній кількості. Нуга може бути м’якою і твердою, залежно від складу. Часто у неї замість яйця додають інші загущувачи-камеді.

Існує три основних типи нуги: біла, коричнева і німецька нуга. Біла нуга виробляється в основному шляхом взбивання яєчних білків, цукру, горіхів (як правило з додаванням мигдалю фісташок або фундука) і меду. Коричнева нуга виготовляється майже так само як і біла. Але, як правило, без яєчних білків, крім того в ній використовується карамельний цукор, що робить таку нугу набагато товщою, ніж біла. Нарешті, німецька нуга, що також відома як віденська - «Viennese Nougat» - зроблена тільки з цукром, шоколадом і мигдалем.

А ось нуга для шоколадних цукерок виготовляється з використанням сахарози та кукурудзяного сиропу. А також з повітряним гідролізованим білком, протеїном або желатином замість яєчних білків.

В Іспанії найпопулярніша форма нуга називається turron. Вона складається з твердих і м’яких сортів горіхів і зазвичай продається у вигляді блоків. Твердий сорт виробляється із цільним мигдалем, вміст якого становить приблизно 60% від суміші. У італійську нугу, іменовану torrone, додається велика кількість ванілі або цитрусових смаків до стандартної суміші.

Найпопулярніші цукерки (батончики) з використанням нуги в усьому світі це: Snickers, 3 Musketeers, Mars, Reese’s Fast Break, Baby Ruth bars і Reese’s Whipps.

16.03.2017



Рівне-Ракурс №10 від 16.03.2017p. 
На головну сторінку