Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №807 від 28.04.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Вирощуємо пряні трави на городі

Вирощуємо пряні трави на городі

Базилік Чим корисний? Усі надземні частини базиліка містять цілющу ефірну олію. У медицині рослина використовується як шлунковий засіб, для компресів і полоскання горла. У гомеопатії базилік вживається при хворобах нирок і жовчного міхура. У народній медицині – для лікування ран і в якості протиглистного засобу.

Як використовують? Молоді пагони й листя у свіжому вигляді являють собою популярну пряну салатну зелень і компонент соусів, перших і других страв. На зиму зелень базиліка сушать або заморожують. Порошок із сушеного базиліка особливо гарний як пряність для м’ясного фаршу.

Дрібнолистий базилік з компактними кущиками (Пустун, Василіск, Троль) вирощується як горщикова культура у відкритому ґрунті та кімнатних умовах.

Умови. Базилік пред’являє більш високі вимоги до тепла й світла, чим багато південних культур. Насіння проростає тільки при високих температурах (не нижче +20 °C). Рослини необхідно розташовувати на захищених від холодних вітрів і добре освітлюваних сонцем місцях. На затінених ділянках різко падає врожай і знижується його якість.

Високий урожай виходить на родючих чорноземних, пухких суглинних і супіщаних ґрунтах з достатньою кількістю перегною. Вимогливий базилік і до вологи, особливо в період цвітіння й у юному віці (до початку цвітіння).

Як вирощувати? Головний секрет успіху для базиліка полягає в тому, що посів або висадження розсади в ґрунт має проводитися, коли ґрунт і повітря прогріються до температури не нижче +15 °C.

При розсадному способі вирощування посів починають за 35-45 днів до висадження в ґрунт.

Для того щоб рослини були густіше і пишніше, рекомендується прищипувати верхівки пагонів і регулярно видаляти всі квіткові бутони. Цей прийом дозволить збирати зелень до самого заморозку.

Коріандр

Чим корисний? У листях коріандру (кінзи) багато вітамінів, містяться дубильні речовини та жирні олії.

Як використовують? Свіже листя використовують як вітамінну приправу в салатах, компотах з яблук, для консервування фруктів. Зелень додають у супи, м’ясні, рибні, овочеві страви.

Плоди коріандру підмішують у хліб, кондитерські вироби, маринади, соуси, ковбаси, сири, м’ясні продукти. Вони поліпшують смак страв з гороху, квасолі, сочевиці, ними присмачують страви з капусти, буряка, моркви… і навіть яблучне пюре!

Умови. Для гарного росту й розвитку коріандру потрібна помірна кількість вологи, тепла і світла. Найкраще йому підходять окультурені родючі ґрунти.

Як вирощувати? Коріандр - скоростигла культура, його можна висівати кілька разів за сезон з кінця квітня-на початку травня. Інтервал - 2-3 тижні. Коріандр не викликає в городників особливих труднощів. Найголовніше – стежити за рівномірним зволоженням ґрунту й відсутністю кірки в проміжку від посіву до появи сходів. Для прискорення появи сходів насіння можна замочити на кілька днів у теплій воді.

Чебрець

Чим корисний? Ефірна олія чебрецю має потужні антисептичні властивості. У рослинах містяться флавоноїди, дубильні речовини, мінеральні солі й органічні кислоти.

Як використовують? Свіже і сухе листя чебрецю – відмінна приправа до різних страв. Використовується при готуванні маринадів, соусів, мармеладів, застосовується для ароматизації лікерів і оцту.

Умови. Чебрець - невибаглива культура. Відносно холодостійкий, засухостійкий. Рослини світлолюбні, не терплять затінення. Ґрунтам віддає перевагу середньородючим, сухим кам’янистим, з нейтральною реакцією. На вологих глинистих ґрунтах росте погано і втрачає свій аромат.

Як вирощувати? Чебрець вирощується як однолітня культура через розсаду або безпосереднім посівом у ґрунт у найранніші строки. У районах з м’якою зимою він може вирощуватися як багаторічна культура.

На розсаду чебрець висівають у березні-квітні в легкий нейтральний ґрунт. Тому що насіння дуже дрібне, посів проводять на глибину не більше 0,5 см. Сходи з’являються через 15-20 днів; у цей час дуже важливо підтримувати ділянку чистою від бур’янів.

Естрагон

Чим корисний? Молода зелень естрагону містить велику кількість каротину, вітамінів В1, В2 і С. У народній медицині естрагон використовується в якості сечогінного й протицингового засобу. Естрагон здатний поліпшувати апетит, стимулювати травлення. Молода зелень виявляє заспокійливу дію, поліпшує сон. Крім того, вона просто може використовуватися як загальнозміцнювальний засіб.

Як використовують? Естрагон має ніжний пряний аромат і терпкий гострий смак. У невеликих кількостях молоду зелень додають у страви з рису, вареної риби, у світлі соуси (наприклад, майонез). Також естрагон доречний у салатах, супах і приправах.

Свіжа зелень добре сполучається з іншими пряностями (наприклад, гірчицею). Її смак і аромат будуть відчутнішими, якщо страву злегка збризкати лимонним соком. Естрагон – гарний консервант, тому молоде листя додають у маринади при консервуванні овочів, квашенні капусти.

Як вирощувати? Естрагон розмножують в основному вегетативним способом: діленням кореневищ, кореневими паростками і живцями. Але можна посіяти його насінням як безпосередньо на грядку, так і через розсаду. Тому що насіння дуже дрібне, не варто його глибоко зашпаровувати в ґрунт.

Естрагон – рослина дуже холодостійка. Відростання його починається відразу ж після танення снігу. Висаджувати в ґрунт на постійне місце його можна, як тільки прогріється ґрунт: наприкінці квітня – початку травня. При цьому на постійному місці кущ тархуну може рости до 4-5 років, збільшуючись у діаметрі до 1,0-1,5 м.

До збирання зелені естрагону можна приступати восени в рік посадки, потроху, щоб не послабити «молодь». З 2-го року зелену масу можна зрізати протягом усього літа в міру потреби.

28.04.2017



Рівне-Ракурс №10 від 28.04.2017p. 
На головну сторінку