Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №808 від 04.05.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Табата допоможе позбутися зайвих кілограмів,

Табата допоможе позбутися зайвих кілограмів,

а також поліпшити обмін речовин і життєвий тонус

Табата унікальна система простих фізичних вправ, яка допомагає активно спалювати жир і омолоджувати весь організм. Головна її перевага в тому, що не потрібно багато часу й психічного зусилля на ці швидкі вправи. Для ефективного тренування вистачить чотирьох хвилин на день. Відчуття реальних зрушень у масі тіла з’являється вже за кілька днів.

Вважається, що ця система для молодих, але я з цим категорично не згоден і навіть, навпаки, впевнений, що вона якнайкраще підходить для людей поважного віку. Для стимуляції обміну речовин у літніх людей потрібен сильний, чіткий і короткий імпульс як стартер у двигуні. Цей імпульс створить потужну енергетичну хвилю в симпатичній та гормональній системах людини, й процес саморегуляції почне набирати обертів.

Завзяття й воля два визначальних слова системи

Нині цю систему вправ практикують мільйони людей в усьому світі. Система Табата здатна зруйнувати моду на тренажерні зали й дорогі заняття в цих залах.

Для Табати не потрібен особливий зал. Ви чудово зможете займатися нею на свіжому повітрі й за будь-якої погоди, головне ваш вольовий імпульс.

Протокол вправ винайшов лікар з Японії Ідзумі Табата, який проводив дослідження разом із колегами з Національного інституту фітнесу та спорту. Він довів, що інтервальні тренування ( короткі й потужні ) ефективніші від виснажливих занять на тренажері.

Інтервальні тренування це означає, що людина в інтенсивному темпі робить вправи на всі групи м ’ язів, а потім відпочиває, й через певний інтервал знову робить ці ж таки вправи. Організм від такого струсу на 30% починає повніше засвоювати кисень та поживні речовини з крові. Тканини різко звільнятися від шлаків, поліпшується мікроциркуляція, знижується артеріальний тиск і збільшується загальний життєвий тонус.

Оберіть свою вправу

Табата це особлива система, від якої не можна відступати. Ідея полягає в тому, що ви берете будь-яку зручну для вас вправу, в якій буде задіяно максимальну кількість м ’ язів. Спочатку розмах і сила рухів можуть бути невеликими, але з часом їх треба збільшувати, так би мовити, розкрити м ’ язове віяло. Вправу можна обирати самому. Вона має бути легкою для виконання, зрозумілою та навіть веселою.

Кілька прикладів стереотипу руху:

Ноги ширше плечей, трохи зігнуті в колінах. Згинаємо із зусиллям обидві руки до себе, а корпус нахиляємо вперед назустріч. Тіло нахиляємо « глибше » , немов прагнемо до горизонту.

Потім назад: корпус вертикально, руки з опором від себе вниз, так ніби прокачуємо все тіло повітрям ( як роблять веслярі в човні ) .

Прокрутіть у своїй свідомості роботу весляра: він сидить рівно, потім нахиляється вперед весла до себе, потім випростується весла від себе.

Зігнуті ноги теж працюють як поршні вгору й униз. Руки до себе ноги згинаємо в колінах, руки від себе ноги розгинаємо. Амплітуда спочатку невелика, але потім потроху збільшується.

Ми повинні розгойдати, розбудити себе

20 секунд ви робите вправу. Із максимальним напруженням і темпом. 10 секунд відпочиваєте. Дихаємо ротом глибоко й вільно. Можна в кріслі.

Схоплюємося на рівні ноги й продовжуємо обрану вправу знову 20 секунд, тоді пауза, відпочинок 10 секунд. Загалом таких підходів має бути вісім. Тривалість занять 4 хвилини.

Здається, що це просто, але протягом цих 240 секунд ви будете займатися з великим ефектом. Спалюються жир, токсини й, головне, лінощі. Під час цієї вправи вмикається як кисневий аеробний, так і більш стародавній анаеробний цикл обміну речовин, який майже повністю вимикається в поважному віці. Що старіший організм, то важче йому витримати затримання дихання. Виникає резерв вільної енергії, що створює бадьорість тіла й духу. Випивши лимонної водички, вирушаємо на ранкову прогулянку...

Протокол може включати такі, до прикладу, вправи:

- присідати в швидкому темпі, виконуючи рухи за рахунок м ’ язів ніг, а не власної ваги. Присідати слід глибоко, а вставати різко ;

- стати рівно, руки зімкнути перед собою на рівні грудей. Робити різкі повороти корпусом то в один, то в другий бік ;

- зі стоячої позиції нахилити корпус до положення, паралельного підлозі. Руки зігнути й притиснути до грудей. Різко піднімати по черзі то ліву, то праву ногу, притискаючи до відповідного ліктя ;

- у лежачому положенні підняти зімкнуті ноги на 30 градусів від підлоги. Робити ногами різкі перехресні рухи ;

- робити відтискання з позиції «упор лежачи » . Можна вибрати зручний для себе спосіб виконання цієї вправи ;

- лягти на спину, руки скласти на потилиці. Піднімати корпус, відриваючи від підлоги тільки лопатки. Поперек має залишатися щільно притиснутим до підлоги ;

- із позиції «упор лежачи» зробити одне чи два відтискання, після чого змінити позу, глибоко присісти й підстрибнути вгору, одночасно ляснувши долонею об долоню над головою ;

- прибрати лежаче положення, руки зімкнути на потилиці. Зігнуті ноги притиснути до тіла. Піднімаючи корпус, намагатися дотягтися ліктями до колін.

Оберіть ті вправи, які вам подобаються та підходять, і робіть їх по черзі під час ваших тренувань.

04.05.2017Володимир Болсун, лікар-невролог



Рівне-Ракурс №10 від 04.05.2017p. 
На головну сторінку