Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №809 від 11.05.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Рівненщина незабаром може стати новою газовою провінцією

Рівненщина незабаром може стати новою газовою провінцією

4 травня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

До постійної комісії надійшов пакет документів від публічного акціонерного товариства «Укргазвидобування», яке просить надати у користування надра Пелчанської площі з метою геологорозвідки та дослідно-промислової розробки газових родовищ нафти, газу природного, конденсату та нафти. Пелчанівська площа, де планується проведення робіт, розташована на території Млинівського, Дубенського та Радивилівського районів області.

«Укргазвидобування» - це державна компанія, засновником котрої є НАК «Нафтогаз України». У випадку підтвердження об’ємів запасів газу та його якості після геологічного вивчення, на Рівненщині може розпочатися видобуток природнього газу та нафти.

Цю новину ми попросили прокоментувати члена комісії з питань екології, в недавньому минулому голову Рівненської обласної ради, який багато зробив для збереження довкілля Рівненщини - депутата Рівненської обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка Володимира Ковальчука

- Скажіть, наскільки реально, на вашу думку, знайти поклади газу на Рівненщині, і що отримає область в разі їх відкриття?

- Питання складне. На мою думку, якщо така поважна компанія, як «Украгазвидобування» готова вкласти серйозні кошти в геологорозвідку, то це означає, що є передумови того, що промислові родовища природного газу на теренах Рівненщини є. Що ж стосується тих вигод, які можуть бути для області у разі видобутку газу на нашій території, то їх багато. Крім нових робочих місць і вкладання коштів у інфраструктуру, в першу чергу в дороги, місцевий бюджет буде мати 5% від ренти на видобуток газу. Ці кошти діляться між обласним та районним бюджетом і аж ніяк не будуть зайвими.

- Серед інших питань було і поновлення роботи гранітного кар’єру. Чому комісія погодилась на це?

- Хочу сказати, що питання відновлення роботи «Соснівського гранкар’єру» не таке просте. На сьогоднішній день це підприємство не працює. Саме родовище граніту знаходиться на території Клесівської сільської ради. Власники ТзОВ «Соснівський гранкар’єр» погодилися виділити мільйон гривень на потреби сільської ради. При цьому вони будуть розробляти лише ту ділянку, на якій раніше вже видобувався граніт. Враховуючи це, а також потребу в нових робочих місцях, а підприємство пообіцяло, що будуть працевлаштовані місцеві мешканці, ми дали дозвіл. Хочу сказати, що потрібно дуже серйозно вивчати всі плюси та мінуси роботи подібних кар’єрів аби приймати зважені рішення, щодо продовження, або ж навпаки не продовження дозволів на їх роботу.

Хочу сказати, що коли ми їхали на територію Північно-Клесівської ділянки Клесівського-ІІ родовища, то я побачив страшну картину руйнування нелегальними бурштин копачами дороги між селом Клесів та виїздом на так звану «Варшавську трасу». «Чорні копачі» вже дійшли до того, що навіть миють бурштин біля дороги і тим самим руйнують її. Я думаю, що це вже просто жах, бо якщо зникне автодорога, то тисячі мешканців нашого Полісся будуть відрізані від всієї України, а це вже справжня катастрофа.

11.05.2017Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 11.05.2017p. 
На головну сторінку