Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №813 від 08.06.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Податківці відповідають на «гарячі» питання рівнян

Чи може законний представник або уповноважена особа отримати реєстраційний номер облікової картки на неповнолітню особу?

Подати відповідному контролюючому органу облікову картку за формою № 1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та отримати документ, що засвідчує реєстрацію неповнолітньої особи у Державному реєстрі, може законний представник чи уповноважена особа за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, документа, що посвідчує особу довірителя (одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника) або його ксерокопії (з чітким зображенням), свідоцтва про народження дитини, а також засвідченої у нотаріальному порядку довіреності, наданої довірителем на здійснення таких дій.

Які платники податку на додану вартість можуть вибрати квартальний податковий період подання звітності з податку на додану вартість?

Відповідно до п.202.2 ст.202 ПКУ платники податку, які сплачують єдиний податок, можуть вибрати квартальний податковий період. Заява про вибір квартального податкового періоду подається контролюючому органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року. При цьому квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року.

У разі якщо платник податку, який застосовував спрощену систему оподаткування, переходить на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ, такий платник податку зобов’язаний самостійно перейти на місячний податковий період, починаючи з першого місяця переходу на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ, що зазначається у відповідній податковій декларації за наслідками такого місяця.

Які умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ?

Згідно із пунктом 200 прим.1.4 ПКУ суми надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ підлягають поверненню винятково на рахунок платника податку в СЕА.

Пунктом 43.4 прим.1 ПКУ визначено, що лише в разі відсутності такого рахунку в СЕА на момент звернення платника із заявою про повернення надміру сплачених податкових зобов’язань із цього податку чи на момент фактичного повернення коштів такі кошти перераховують на поточний рахунок платника в установі банку.

Хто звільнений від сплати єдиного внеску?

З 01.01.2017 року фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи - підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Зазначена норма не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

За який період необхідно сплатити єдиний внесок у разі припинення підприємницької діяльності та подати Звіт?

Фізична особа - підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною, а отже і позбавляється статусу платника єдиного внеску.

Таким чином, останнім періодом, за який необхідно сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи.

У разі припинення діяльності фізичні особи - підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Термін сплати зобов’язань, визначених фізичною особою - підприємцем або особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, у Звіті з позначкою «ліквідаційний», настає в день подання такого Звіту, відповідно єдиний внесок необхідно сплатити до дати подання Звіту включно.

Які строки сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Відповідно до п.п. 266.10.1. п. 266.10 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується:

а) фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

б) юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

У яких розмірах необхідно сплачувати єдиний внесок?

Для фізичних осіб - підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, крім фізичних осіб - підприємців віднесених до першої групи платників єдиного податку, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток), а саме: з 01 січня 2017 року - 704 грн. (3200 х 22 відсотки).

Для фізичних осіб - підприємців, які відповідно до пп.1 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу обрали першу групу платників єдиного податку, мінімальна сума єдиного внеску у 2017 році складає з 01 січня - 352 грн. (3200 х 0,5 х 22 відсотки). Страховий стаж таким особам буде зараховуватись пропорційно сплаченому єдиному внеску.

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску для фізичних осіб - підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність становить:

з 01 січня 2017 року - 40000 грн. (1600 х 25);

з 01 травня 2017 року - 42100 грн. (1684 х 25);

з 01 грудня 2017 року - 44050 грн. (1762 х 25).

Якщо сума доходу (прибутку) на місяць перевищує цю суму, то єдиний внесок сплачується лише з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, яка встановлена законодавством, тобто максимальна сума єдиного внеску, яку необхідно сплатити фізичній особі - підприємцю та особі, яка провадить незалежну професійну діяльність, за 2017 рік складатиме:

з 01 січня 2017 року - 8800 грн. (40000 х 22%);

з 01 травня 2017 року - 9262 грн. (42100 х 22%);

з 01 грудня 2017 року - 9691 грн. (44050 х 22%).

08.06.2017



Рівне-Ракурс №10 від 08.06.2017p. 
На головну сторінку