Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №817 від 06.07.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Лікування малиною і смородиною

Лікування малиною і смородиною

Малину здавна називають «домашнім лікарем». Ніщо так не допомагало від застуди, як гарячий чай із сушеної малини чи її гілочок. Лікувальну дію малини як жарознижувального та потогінного засобу визнано й сучасною офіційною медициною.

Ягоди малини містять цукри,  кислоти - лимонну, яблучну, саліцилову. Наявність останньої й визначає протизапальну, жарознижувальну та потогінну дію. Багатющий склад корисних речовин піднімає малину до ряду найбільш цінних ягід.

Однією з основних властивостей малини є здатність позитивно впливати на захворювання серцево-судинної системи. Для тих, хто переніс інфаркт чи інсульт, народна медицина настійно радить використовувати сезон дозрівання ягід малини. У плодах малини виявлено речовину, яка запобігає відкладенню холестерину на стінках судин і виникненню склерозу.

До того ж малину можна сміливо назвати жіночою ягодою. Вітаміни-антиоксиданти, що містяться в ній, поліпшують колір обличчя й допомагають зберегти молодість і пружність шкіри. Крім того, ягоди малини багаті на  фолієву кислоту, яка сприяє нормальному розвитку плода, полегшує перебіг вагітності й допомагає відновитися після пологів. Чай із малини нормалізує менструальний цикл, знімає спазми й зменшує біль під час місячних.

Чай із сушених плодів малини - альтернатива таблетці аспірину: 2-3 кухлики смачного настою знизять температуру тіла, усунуть ломоту в тілі й очистять організм від токсинів.

Коліт. Заварити 4 ч. л. ягід малини (чи листя) 2 склянками окропу, настоювати 30 хв. Пити по 0,5 склянки 4 рази на день до їди.

Кір. Залити 2 ст. л. плодів малини 1 склянкою окропу. Настояти закутавши 1 годину. Пити як чай кілька разів на день.

Застуда. Залити 2 ст. л. сушених чи 100 г свіжих ягід малини 1 склянкою окропу, настоювати 15-20 хв, перецідити, додати 1 ст. л. меду. Приймати теплий напій перед сном як потогінний засіб.

У разі колітів та застуди корисно пити й свіжий сік малини: по 50-100 мл тричі на день до їди.

Ларингіт. Залити 4 ст. л. сухих ягід малини 0,5 л окропу, настоювати 1-1,5 години, додати 2 ст. л. меду. Приймати в теплому вигляді по 0,5 склянки 4 рази на день.

Ангіна, тонзиліт та інші запалення горла. 4 ч. л. ягід малини залити 2 склянками окропу, настояти закутавши 2-3 години. Цим настоєм полоскати горло. 

Увага! Ягоди малини можуть зумовити алергійну реакцію (висипання на шкірі, свербіж), а також набряки. У разі подагри, нефриту, оксалатних каменів у нирках, загострення гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, амілоїдозу (ураження печінки, нирок, селезінки та інших органів, що спричинені крохмалоподібною речовиною – амілоїдом) малину ліпше взагалі не вживати. Не рекомендується малина й за подагри, поліартриту та остеохондрозу. 

Як заготувати

Засушити. Ягоди малини дуже ніжні, тому, щоб отримати якісну сировину після сушіння, слід відбирати тільки свіжі, зрілі й абсолютно цілі плоди, до того ж зібрані в суху погоду. Недостиглі, перезрілі, пом’яті - для  сушіння не годяться.

Аби засушити малину природним способом, потрібно розсипати ягоди тонким шаром на чистому щільному папері чи світлій тканині й залишити в сонячному місці, яке має бути захищеним від протягів. Ягоди слід періодично перевертати, щоб вони рівномірно просушилися. Аби на плоди не потрапляла ранкова роса, на ніч їх слід заносити в сухе приміщення, а наступного дня знову виставляти на сонце. Зазвичай процес сушіння триває близько тижня. Крім того, ягоди малини можна нанизати на грубу білу нитку, як намиста, й повісити на сонці – так вони сохнуть набагато швидше.

Малину можна висушити й штучним шляхом: у негарячій духовці за температури не вище 45-50 градусів. У процесі сушіння ягоди слід перевертати, щоб вони підсушувалися рівномірно.

Можна об’єднати обидва способи: спочатку малину пров’ялити на сонці 1-2 дні, а потім досушувати в духовці.

Заморозити. Заморожена малина так само зберігає безліч корисних властивостей. В ідеалі ягоду потрібно збирати відразу в той контейнер, у якому вона буде заморожуватися. Плоди мають бути сухі та цілі, м’яті й перезрілі – ліпше не брати. Якщо ви захочете  промити заморожену малину перед використанням, ліпше облити ягоди окропом, помістивши їх перед цим у друшляк.

Смородина – ягода, без якої не можна обійтися

У народній медицині смородину використовують як полівітамінний, потогінний, сечогінний, тонізувальний, протизапальний засіб. Корисна вона в разі хвороб серцево-судинної системи, кашлю, як засіб, що сприяє підвищенню опірності організму. Крім того, чорна смородина - чудовий профілактичний засіб за променевої хвороби, виводить з організму радіонукліди.

Ягоди та сік смородини рекомендують у разі підвищеної ламкості капілярів, геморагічного діатезу, для усунення гнильних процесів та бродіння в кишечнику. На день дорослій людині достатньо з’їдати 2 ст. л. свіжих плодів, щоб забезпечити свій організм добовою кількістю вітаміну С. У ягодах чорної смородини відсутні ферменти, які руйнують аскорбінову кислоту під час зберігання, тому їх можна заморожувати, варити з них варення, сушити й вживати цілий рік, як незамінне джерело вітаміну С.

Ягоди чорної смородини виводять токсини й солі важких металів, знижують рівень холестерину в крові.

Сік зі смородини корисний ослабленим людям та тим, які перенесли складні операції. Вважається, що він дуже потрібний тим, хто постійно напружує свої голосові зв’язки: вчителям, лекторам, акторам та співакам.

У разі сечокам’яної хвороби з лікувальною і профілактичною метою в передопераційному періоді та коли невідомий тип каменів, корисно вживати в їжу свіжі й сухі плоди чорної смородини.

За болю в кишечнику й шлунку, дисбактеріозу, блювоти, ентероколіту, також у разі закрепів, геморою та як сечогінний засіб: 20 г сухих ягід залити 1 склянкою окропу, настояти 15 хв, перецідити. Приймати по 0,5-1 склянці 4-5 разів на день.

Для усунення кашлю корисно їсти ягоди чорної смородини в необмеженій кількості. Крім того, можна пити настій плодів (приготований, як у попередньому рецепті) по 0,5-1 склянці кілька разів на день.

Для виведення з організму ртуті, свинцю, кобальту, олова, радіоактивних елементів рекомендується відвар сушених плодів чорної смородини: 20 г сировини залити 1 склянкою гарячої води, кип’ятити 15 хв, перецідити, відтиснути, довести перевареною водою до початкового об’єму. Приймати по 0,5 склянки на день.

У разі гастриту зі зниженою кислотністю, ентероколіту, бронхіту пити свіжий сік смородини  по 2-3 чарки тричі на день.

Сік чорної смородини, розведений навпіл  перевареною водою, використовують для полоскання горла в разі хронічного тонзиліту, ангіни, ларингіту, фарингіту.

Одночасно можна вживати настій: 1 ст. л. свіжих чи заморожених ягід смородини розтовкти, залити 1 склянкою перевареної води, перецідити, приймати по 0,5 склянки 3-4 рази на день.

Для запобігання гіповітамінозу і як загальнозміцнювальний засіб узимку та особливо ранньої весни дуже корисно пити смородиновий чай: 2 ч. л. подрібнених сухих ягід смородини залити 1 склянкою окропу й настоювати протягом години. Вживати по 0,5 склянки 3-4 рази на день.

Як жарознижувальний та потогінний засіб: 20 сухих ягід залити склянкою окропу, варити на слабкому вогні 30 хв, охолодити, приймати по 1 ст. л. тричі на день.

За диспепсії та здуття приймати по 1 ст. л. смородинового соку 4-7 разів на день між прийомами їжі.

У разі загальної втоми та слабкого імунітету засипати в термос жменю ягід чорної смородини, залити 1 л окропу, настояти 2 години. Увесь настій випити протягом дня за кілька прийомів.

За кашлю, грипу, ангіни свіжовичавлений сік ягід чорної смородини змішати з медом у пропорції 1:10. Пити по 0,25 склянки 3-4 рази на день між прийомами їжі.

Плоди смородини, змішані з цукром у співвідношенні 1:2, корисні для профілактики атеросклерозу й зниження артеріального тиску. Їх слід приймати з водою (1 ст. л. смородини з цукром і 3 ст. л. води) по 1-3 ст. л. на день, не більше!

Як заготувати

Засушити. Можна сушити ягоди чорної смородини в духовці. Спочатку слід ретельно їх перебрати й усі розчавлені та ушкоджені плоди вилучити, потім добре помити. Розкласти на рушнику, аби він увібрав вологу. На деко застелити папір для випікання й викласти ягоди в 1 шар не дуже тісно. Спочатку температура в духовці має становити близько 40-45 градусів, після того, як ягоди ледь прив’яляться, температуру потрібно збільшити до 60-70 градусів. Дверцята духовки під час сушіння мають бути трохи прочинені. Як правило, сушіння триває 2-3 години. Аби визначити готовність, кілька ягід слід стиснути в руці: добре просушені не виділяють соку.

Можна сушити чорну смородину, розклавши на підносі, покритому папером для випікання, й виставивши на балкон чи будь-яке інше затінене й добре провітрюване місце, при цьому ягоди слід регулярно перемішувати. Процес сушіння триватиме дещо довше.

Заморозити. Перед заморожуванням ягідки смородини не треба мити, їх слід лише перебрати. Потім викласти в простору форму й поставити в морозильну камеру на добу. Опісля дістати й порціями розфасувати в пакети чи іншу тару, при цьому з тари потрібно випустити все повітря, щоб ягоди були як у вакуумі, й щільно закрити.

06.07.2017



Рівне-Ракурс №10 від 06.07.2017p. 
На головну сторінку