№820 від 27.07.2017p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Полуничний джем з білим шоколадом Інгредієнти полуниця 500 г. цукор 400 г. лимонний сік 2 ст.ложки білий шоколад 50 г. ваніль
Помішуємо, щоб шоколад розчинився і рівномірно розподілився ( можна просто ще раз пробити блендером) і проварюємо 5 хв. Далі ж розливаємо по стерилізованих баночках.
Гарбузово-шоколадний джем
гарбуз 300 г.
цукор 80-120 г.
шоколад чорний 100 г.
кориця мелена 1/4 ч.ложки
Гарбуз нарізати на невеликі кубики, обов»язково промити і викласти в друшляк. Перекласти в миску, в якій будете варити джем, засипати цукром і залишити на 2-3 години.
Поставити миску на середній вогонь і варити помішуючи 40 хвилин. Не знімаючи миску з вогню, пом»яти гарбуз товкачем для пюре. Додати поламаний на шматки шоколад та корицю, постійно помішуючи, поки не розтопиться шоколад. Варити ще біля 10-15 хвилин.
Журавлинний джем з коньяком і розмарином
журавлина 600 г.
цукор 250 г.
коньяк 75 мл
розмарин
Нагріти духовку до 150оС. Покласти ягоду (якщо заморожена — не розморожувати) в форму для запікання діаметром 24 см.
Рівномірно посипати ягоди цукром.
Поставити запікатися на 30 хвилин (40 хвилин заморожену ягоду).
Дістати форму з духовки, додати гілочку розмарину, половину норми коньяку (цукор ще не весь розтане) і відправити в духовку ще на 30 хвилин.
Вимкнути духовку, накрити форму з ягодою фольгою, залишити в духовці на 20 хвилин.
Дістати з духовки, додати коньяк, акуратно перемішати і трохи остудити.
Перекласти джем в баночки. Зберігати в холодильнику.
Джем можна використовувати в якості начинки для пирогів, печива, з чаєм, а також до дичини.
Цукати з баклажанів
баклажани 1 кг
цукор 1,5 кг
вода 200 г.
гвоздика 5 шт.
бадьян 2 шт.
кориця мелена 10 г.
Баклажани очистити від шкірки:
Порізати на кубики і помістити в содовий розчин на 1 годину (1 ч.л. соди на 1 л води):
Добре промити і відварити у воді 5-6 хвилин. Далі помістити у киплячий сироп (з води і цукру), додати прянощі у марлевому мішечку і варити 40 хвилин:
Мішечок з прянощами витягнути. Відцідити від сиропу (ним добре буде просочувати бісквітні коржі -дуже запашний).
Просушити цукати на пергаментному папері протягом доби до повного підсихання.
Зберігати у холодильнику у щільно закритій баночці.
Варення з айви з горіхами і лимоном
айва (очистити від шкірки і насіння, порізати дольками) 1 кг
лимони 1 шт.
цукор 400 г.
горіхи волоські (дрібно порізати)
вода 250 мл
Розмішати воду і цукор, довести до кипіння, опустити в сироп айву, дати закипіти, варити 5 хвилин на середньому вогні.
Вимкнути вогонь, айву залишити на 10-12 годин. Так повторити ще 2 рази, варити по 5 хвилин, не більше, щоб цукор не карамелізувався.
У останню варіння додати варенні горіхи, лимон порізаний тонкими часточками з шкіркою але без насіння, проварити помішуючи 5-7 хвилин, розкласти по стерильним баночках, відразу закупорити.
Кавунові цукати
шкірки кавуна 1 кг
цукор 1,2 кг
лимони 1 шт.
цукор ванільний 10 г.
Шкірки почистити від зеленої і рожевої частин. Порізати на невеличкі шматочки. Проварити у воді 3-4 хвилини. Відцідити. Охолодити. З цукру і 1 склянки води зварити сироп. Закинути у нього кавунові шкірки і проварити 1 хвилину. Відставити і залишити на 12 годин. Через 12 годин знову закип’ятити і проварити 1 хвилину. І так робити ( ) 8 разів. Після 6 разу додати цедру і сік лимона. Останнього разу заварити з ванільним цукром. Відцідити від сиропу, обкачати у цукрі і поставити сушитися на кондитерському папері 1-2 дні. Зберігати у банках, що закриваються.
Грушеве варення з маком і ваніллю
Інгредієнти:
груші - 400 г.
цукор - 100 г.
лимонний сік - 2 ст. ложки
мак - 1 ст. ложка
ваніль - 0,5 стручка
Приготування:
Груші очистіть від серцевин і поріжте кубиками.
Засипте груші цукром, влийте 1 ложку лимонного соку, акуратно перемішайте і залиште на 1,5-2 години. Груші повинні дати сік.
Додайте в каструлю розрізаний навпіл шматочок стручка ванілі. На невеликому вогні доведіть груші до кипіння і, помішуючи, варіть 20 хвилин.
Мак обсмажте на сухій сковороді.
Половину груш перемеліть блендером, половину залиште шматочками. Всипте в груші мак, влийте другу ложку лимонного соку, поверніть каструлю і варіть ще 10 хвилин.
Розлийте варення по стерилізованим банкам. Закатайте стерилізованими кришками.
Варення з дині і банану
Інгредієнти:
1 кг. дині
2 банана
2 лимони
600 г. цукру
Приготування:
Диню очистити від шкірки і насіння і нарізати на невеликі кубики. Засипати диню цукром у мисці, і залишити на 10 годин.
Видавити сік з одного лимона і додати його до дині. Поставте миску на вогонь, доведіть до кипіння і готуйте варення з дині на повільному вогні приблизно 30 хвилин, знімаючи піну.
Другий лимон наріжте тонкими скибочками разом зі шкіркою. Банани очистить від шкірки і поріжте невеликими шматочками.
Додайте банан і лимон у варення з дині, перемішайте і продовжуйте варити, поки маса не загусне.
Готове варення з дині розкладіть до підготовлених стерильних банках і закатайте. Банки накрийте покривалом, дайте охолонути, а потім поставте в прохолодне місце для зберігання.
Яблучне желе з цедрою
Інгредієнти на 1 кг яблук:
цукор 400 г
цедра апельсина 250 г
вода 2,5 склянки
Приготування:
Яблука крупно наріжте і розваріть до м’якості. Яблука вийміть, відвар процідіть.
Доведіть відвар до кипіння, всипте дрібно нарізану апельсинову цедру і варіть її 8-10 хвилин.
Відвар настоюйте 30 хвилин, знову процідіть, всипте цукор і варіть желе до готовності.
Перед закінченням приготування додайте за смаком лимонну кислоту.
Желе розкладіть по банках. Зберігайте на холоді.
Готовність желе перевірте наступним чином: чайною ложкою зачерпніть невелику кількість гарячого сиропу, спробуйте його злити. Якщо краплі будуть утримуватися на ложці, желе готове.
Варення з м’яти -
три способи
Перший спосіб
Час приготування: 30 хвилин + 1 доба
Інгредієнти:
250 г листя м’яти,
1 кг цукру,
2 лимона,
0,5 л води.
Приготування:
Листя м’яти із стеблами промити, злегка обсушити й подрібнити.
Лимони дрібно нарізати разом зі шкіркою. Все скласти в каструлю і проварити 10 хвилин. Залишити на добу.
Після цього суміш віджати, настій відфільтрувати, додати до нього цукор і варити до готовності. Гаряче варення розлити в прокип’ячені банки і тут же закатати.
Другий спосіб
Час приготування: 30 хвилин + 6 год.
Інгредієнти:
400 г листя м’яти,
1 кг цукру,
1 ч. ложка лимонної кислоти,
1 склянка води.
Приготування:
М’яту вимити в холодній воді, відкинути на друшляк, акуратно промокнути рушником.
Висипаючи в каструлю, чергувати з цукром, взятим в кількості половини рецептурної норми. Зверху полити лимонною кислотою, розмішаною столовій ложці води.
Струснути, накрити кришкою і залишити на 6 годин.
Тим часом з цукру що залишився і однієї склянки води зварити сироп , зняти піну і залити їм м’яту, що пустила сік.
Через необхідних 6 годин поставити м’яту на вогонь і прокип’ятити на маленькому вогні 5 хвилин. Гарячим розлити варення у стерильні банки і закатати.
Третій спосіб
Час приготування: 5 годин 30 хвилин + 1 доба
Інгредієнти:
250-300 гр. м’яти
0,5 л. води (краще взяти трохи побільше)
1-2 лимона
1 кг. цукру (якщо побільше води , то і цукру побільше)
Приготування:
Зібрані листочки м’яти разом з гілочками і стеблинками (і з квіточками), лимони, порізані разом зі шкіркою залити водою і варити 10 хвилин.
Настояти це вариво одну добу.
Через добу масу віджати, а настій процідити. Додати цукор і варити до готовності.
Варимо години дві на маленькому вогні , знімаючи пінку. Потім пізніше години через три ще проварити і розлити в банки.
У кришечку краще покласти пергамент , щоб через конденсат не з’явилася цвіль через деякий час.
М’ятне варення не тільки незвичне і дуже приємне на смак , але і корисне для здоров’я: допомагає при простудних і шлункових захворюваннях.
27.07.2017 |
Рівне-Ракурс №10 від 27.07.2017p. На головну сторінку |