№829 від 28.09.2017p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Збирання Озимий часник (той, що був посаджений восени) дозріває наприкінці липня - початку серпня, а яровий часник (висаджений навесні) - ближче до кінця серпня.
Після просушки в часнику ножицями або секатором підрізають корені, щоб залишилося близько 3-х міліметрів, потім зрізують стебло, залишаючи до 10 сантиметрів.
Підготовка до тривалого зберігання
Якщо часник правильно підготувати до зберігання, можна практично не хвилюватися за його подальшу долю. Який би спосіб зберігання ви не вибрали, оброблений часник пролежить без втрат набагато довше, ніж неопрацьований.
Першою справою обпалюють корінці у кожної головки на плиті або на багатті, щоб запобігти проростанню цибулин.
З метою профілактики цвілі та інших захворювань часник можна обробити наступним чином: 0,5 л рослинної олії розжарювати на плиті дві години, додати 10 крапель йоду. Потім вмочити часник в олію й просушити його на сонці.
Дані підготовчі процедури бажані, але все-таки не обов’язкові. Скажімо, якщо ви не впевнені, що часник просушений достатньо, або вийшло так, що ви викопали його у вогку погоду. Або перетримали на грядці. У даних випадках додатковий захист цибулинам не завадить. Але коли ви зробили все «за підручником» - вчасно зібрали врожай і добре його висушили - можна відразу переходити до вибору місця і способу зберігання.
Способи зберігання
Яровий часник краще зберігається в теплом (+16-+20°С), а озимий - у прохолодному приміщенні (+1-+3°С). Але на практиці як і де зберігати часник, городники вибирають, виходячи з обсягів зібраного врожаю.
Часник все-таки не основний продукт, а приправа - багато його не потрібно. Звичайно врожай часнику середньостатистичного дачника такий, що спокійно може зберігатися у квартирі, не стискуючи господарів. Якщо ви часниковий фанат, і збираєте більше одного ящика, доведеться підключати льох або утеплений балкон.
Отже, тим, хто вирощує багато часнику і збирає пристойні врожаї, рекомендується зберігати його в плетених кошиках, картонних коробках або дерев’яних ящиках у прохолодному приміщенні при температурі від +3°С до -5°С і вологості 50-80%.
Зовсім інша справа, якщо часнику у вас не настільки багато, щоб везти його в льох. Для такого випадку у досвідчених городників придумано кілька варіантів зберігання часнику безпосередньо у квартирі.
Зберігання часнику в кісках, пучках
Найдавніший спосіб зберігання часнику припускає плетиво кіс із висушених разом зі стеблом головок і підвішування їх у темному, сухому і прохолодному місці (наприклад, у тамбурі, коморі або в шафі). Вимагає певних навичок, витрат часу й праці, але дозволяє заощадити місце в домашньому сховищі, адже коси з часнику підвішуються до стелі.
Зберігання часнику в сітці
Ще один спосіб, що не вимагає багато місця. Головками часнику наповнюють сітки, які потім знов-таки підвішують вище.
Варто відзначити, що й у сітці, і в косах часник треба час від часу переглядати й відбраковувати зіпсований: від висихання і проростання дані способи зберігання часник не рятують.
Зберігання часнику в солі
А от часник, що зберігається в солі, цілком здатний без втрат пережити зиму.
Хтось укладає часник у дерев’яний ящик з отворами, пересипаючи кожний шар сухою повареною сіллю. Хтось набиває часником стерилізовані банки, заповнюючи сіллю порожнечі. Головне, щоб і знизу, і зверху ємкості був значний шар солі (близько 2-3 см висотою).
Зберігання часнику в цибульній лушпайці
Якщо у вас величезні врожаї цибулі й залишається багато цибульної лушпайки, чому б не використати її для зберігання часнику?
Цибульною лушпайкою можна пересипати часник у мішку, кошику або ящику і прибрати куди-небудь вище, на антресолі.
Зберігання часнику в харчовій плівці
Харчовою плівкою туго обгортають кожну головку часнику у два шари. Плівка добре захищає цибулини від висихання.
Зберігання часнику в тканинному мішку
Добре зберігається часник у звичайному полотняному мішечку з натурального матеріалу, особливо якщо попередньо головки потримати хвилинку в дуже концентрованому сольовому розчині, а потім висушити. Така обробка мінімізує ризик цвілі та інших хвороб. Можна, до речі, вимочити в солі не самі головки, а мішечок. Потім мішок просушують, заповнюють часником і, не зав’язуючи, відправляють на зберігання.
28.09.2017 |
Рівне-Ракурс №10 від 28.09.2017p. На головну сторінку |